Laatste update: 15 juli 2013

Online identificatieplicht

Het kabinet werkt aan een online identificatieplicht. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Met een zogenaamde eID, een elektronische identiteitskaart, kunnen mensen zich online identificeren bij webshops.

Het eID zal worden opgenomen in de wet op de identificatieplicht. De overheid kan vervolgens bepalen in welke situaties u zich verplicht moet identificeren. In eerste instantie denkt Van Rijn aan de online-verkoop van leeftijdsgebonden producten en diensten zoals alcohol, wapens, films, games. Waarvoor de verplichte identificatie op internet nog meer zal gelden is nog onbekend. In een reactie op BNR Nieuwsradio zei Tim Toornvliet van Bits Of Freedom: "We willen niet toe naar een internet waarbij je zometeen op bijna alle sites moet bewijzen wie je bent."

In april 2013 kondigde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan dat het eID op termijn DigiD moet vervangen met als doel om betrouwbaar en veilig met de overheid "zaken te kunnen doen". Over een identificatieplicht, voor bijvoorbeeld webshops, werd nog niet gesproken. Volgens Van Rijn zal de introductie van de eID nog "enkele jaren" duren.
 

 

Laatste update: 15.07.2013

Status onderwerp: voorstel

Impact op privacy: -3

Dossier tweede kamer: 32011

Tags: eID, identificatieplicht
 

 


Index

Zoeken in wetten, voorstellen en proefballonnen op:

Stemming

Stemming over het voorstel 'online identificatieplicht'*.

* Officiële stemming over dit voorstel is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

ID-kaart zonder vingerafdrukken

ID-kaart zonder vingerafdrukkenMinister Plasterk denkt niet dat hij de vingerafdruk uit het paspoort kan krijgen. Dat schrijft hij op 9 april 2014 in een brief aan de Tweede Kamer. Omdat afschaffen van vingerafdrukken in het paspoort een Europese aangelegenheid is, had de Tweede Kamer in 2012 een motie aangenomen om de regering te dwingen in de EU alles op alles te zetten om van de vingerafdrukken in het paspoort af te komen. Lees verder >>>


Bestrijding identiteitsfraude

Bestrijding identiteitsfraudeDoel van dit wetsvoorstel (memorie van toelichting) is om identiteitsfraude te bestrijden. Het voorstel bevat in de eerste plaats uitbreiding van de mogelijkheden tot bestraffen van fraude met identiteitsbewijzen en in de tweede plaats een aanpassing van de regeling over de identiteitsvaststelling van verdachten en veroordeelden. Lees verder >>>

En ook:

Identificatieplicht.

Privacygaten in ontwerp DigiD-opvolger.

ID-kaart zonder vingerafdrukken.

Deel deze pagina via:

Twitter Facebook LinkedIn Email Google+

Help mee!

LogoHelp mee om de immense archieven van de Nederlandse inlichtingen­diensten te redden. Vraag dossiers op in het belang van onze veiligheid, democratische controle op de diensten, burgerrechten en kennis over de betrokkenheid van de inlichtingendiensten.

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

04-04-17

Gedwongen anticonceptie blijkt onnodig

foto

Een proef om 'kwetsbare vrouwen' vrijwillig anticonceptie-middelen te laten gebruiken, blijkt zeer succesvol. In de proef krijgen vrouwen die waarschijnlijk niet in staat zijn kinderen goed op te voeden vanwege een verslaving of verstandelijke beperking een aanbod voor een anticonceptiemiddel. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.147 seconden