Laatste update: 28 maart 2012

Wet DNA verwantschapsonderszoek

Met deze wet (PDF) worden minderjarige slachtoffers van misdrijven verplicht DNA af te staan, om daders te kunnen opsporen. Teeven wil deze verplichting omdat hij bang is dat minderjarigen onder druk van bijvoorbeeld familieleden niet durven mee te werken. 

Onder andere door nieuwe technologische mogelijkheden, vindt Teeven dat bij DNA-onderzoek ook naar familieverbanden gekeken moet kunnen worden. Eerder mocht de politie bij misdrijven alleen kijken of de verdachte in de DNA database zit. Nu mag de politie ook kijken of er familie van de verdachte in de DNA database zit.

DNA onderzoek werd alleen bij zwaardere misdrijven toegepast, maar Teeven heeft dit uitgebreid naar andere, minder zware misdrijven. DNA wordt ook minder snel vernietigd in de nieuwe plannen van Teeven. DNA materiaal wordt 20 jaar bewaard. Ook als een verdachte wordt vrijgesproken, blijft het DNA materiaal bewaard.

Op verzoek van het CDA gaat staatssecretaris Teeven (VVD) onderzoeken of mensen verplicht kunnen worden DNA af te laten nemen. Dit zei Teeven tijdens het debat in de Tweede Kamer op 7 april 2011. Het gaat dan om het oplossen van misdrijven waarbij DNA gevonden is. Mensen die een oproep krijgen om mee te werken aan een grootschalig DNA onderzoek zouden dan verplicht kunnen worden hun DNA af te staan.

Geen principe
Er is in dit debat geen principiële grens getrokken tot hoever DNA onderzoek bij de opsporing van misdrijven mag worden uitgebreid. DNA onderzoek wordt nu alleen toegepast voor zware delicten, maar  het is te verwachten dat met de toename van technologische mogelijkheden, DNA onderzoek ook bij andere misdrijven zal worden ingezet. Teeven sloot wel uit dat er een nationale DNA database komt van alle Nederlanders.

CDA pleit hier al langer voor
In 2008 vond het CDA al dat buurtbewoners of omstanders moeten na een moord worden verplicht mee te werken aan grootschalige dna-onderzoeken. Het CDA vindt het  onverteerbaar dat daders jarenlang uit het zicht van politie en justitie kunnen blijven door 'om principiële redenen' te weigeren dna af te staan. Het CDA pleit voor een hardere aanpak van weigeraars. Wat het CDA betreft, behoort iedereen die niet meewerkt aan het afstaan van bijvoorbeeld stukjes haar, huid of wangslijmvlies tot de belangrijkste verdachten. Daarmee draait het CDA de reschtsstaat in feite om, omdat de burger schuldig is tenzij zijn onschuld bewezen wordt.

Kamerlid Haersma Buma (CDA): "Iedereen vindt het een burgerplicht, behalve de mensen die wat te verbergen hebben. Principiële bezwaren mogen geen rol spelen bij onderzoek naar moord, doodslag of verkrachting."

In de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn in 2010 al meer dan 50.000 profielen opgeslagen, ruim acht keer zoveel als drie jaar geleden. Het afnemen van dna-materiaal bij veroordeelden heeft tussen 2005 en 2007 in ruim 1600 zaken tot 'hits' geleid.

Ook de VVD vindt dat burgers moeten worden verplicht om hun DNA af te staan voor onderzoek als daarmee ernstige misdaden kunnen worden opgelost.

 

Laatste update: 28.03.2012

Status onderwerp: wet

Impact op privacy: -3

Dossier tweede kamer: 32168

Document stemmingen: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/...

Datum stemming: 18.04.2011

Bekeken: 32.177 keer.

Tags: dna, database, verwantschapsonderzoek
 

 


Index

Stemming

Stemming over de wet 'wet dna verwantschapsonderszoek'*.

* In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd over deze wet. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

DNA en vingerafdrukken uitwisselen met VS

Minister Opstelten (VVD) heeft met de Verenigde Staten een verdrag getekend waardoor het mogelijk wordt DNA-profielen en vingerafdrukken uit te wisselen. De landen krijgen hiervoor, via een nationaal contactpunt, toegang tot elkaars databases met gegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen. Lees verder >>>


Toegang justitie tot DNA- materiaal in gezondheidszorg

Minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid heeft een wetsvoorstel (PDF) (met toelichting (PDF)) voorbereid waarin staat dat politie en justitie toegang moeten krijgen tot het DNA-materiaal dat in de gezondheidszorg “voorhanden is”. Door de val van het kabinet heeft de minister het wetsvoorstel "Wet zeggenschap lichaamsmateriaal" (Wzl) niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Lees verder >>>


Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden.

Schippers, minister van justitie.

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

07-11-18

Gebruik risicoprofielen in de zorg krijgt wettelijke basis

Het opstellen van risicoprofielen van mensen voor het gebruik van medische zorg krijgt een wettelijke basis. Minister Bruins (VVD) heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend.  Het Zorginstituut stelt namens het ministerie per verzekerde een risicoprofiel op. Deze persoonlijke medische risicoprofielen worden gebruikt om kosten tussen zorgverzekeraars te kunnen verrekenen. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.289 seconden