Laatste update: 30 juni 2015

Aanscherpen bestuurlijke maatregelen tegen ernstige overlast

De burgemeester krijgt ruimere bevoegdheden om straffen uit te delen. Hiermee zou ernstige overlast, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden, tegengegaan moeten worden. De Tweede Kamer heeft hiervoor op 3 februari 2015 een wetsvoorstel aangenomen.

Met dit wetsvoorstel (toelichting) zijn met name de termijnen verlengd waarvoor een burgemeester maatregelen mag opleggen. Zo kan een gebiedsverbod en een groepsverbod worden oplegd tot maximaal twee jaar. Een dergelijk verbod kan straks ook in een andere stad van kracht zijn en kan zo een stadionverbod van de KNVB versterken. Ook mag de burgemeester een (digitale) meldplicht opleggen voor een periode van twee jaar. Er zijn geen criteria voor de bewijzen die de burgemeester moet hebben om iemand een straf op te kunnen leggen.

Met de ruimere bevoegdheden wordt het tevens mogelijk mensen een strafmaatregel op te leggen die voor de eerste keer over de schreef gaan. Met de huidige wet kunnen burgemeesters alleen mensen bestraffen die al eerder voor 'ernstige overlast' hebben gezorgd.

Bestuursrecht of strafrecht

D66 en het CDA vinden dat de burgemeester met deze aangescherpte bevoegdheden wel erg veel op de stoel van de rechter komt te zitten. Voetbalgeweld is veelal gewoon strafbaar gedrag. De partijen vragen het kabinet om te onderzoeken of voetbalgerelateerd geweld vaker door de strafrechter kan worden afgehandeld. Een motie hierover haalde het echter niet.

Critici wijzen erop dat het geweld rond voetbalwedstrijden enorm gedaald is en dat het nog slechts om individuen gaat. De aanscherping vinden zij daarom niet nodig. Het zou zelfs averechts werken omdat mensen door de verboden buiten beeld raken en op andere plekken dan het voetbalstadion overlast gaan geven. Er zou volgens hen meer ingezet moeten worden op preventie.

Voetbalwet

Het nieuwe wetsvoorstel is een aanscherping van de bestaande voetbalwet uit 2010. De bevoegdheden kunnen niet alleen bij voetbalwedstrijden, maar ook rond andere sporten (bijvoorbeeld kickboksen), bij evenementen (bijvoorbeeld jaarlijkse kermis, Koninginnedag, Oud &Nieuw), bij wijkoverlast en bij uitgaansgeweld ingezet worden. Een evaluatie over de effecten van die wet, moet nog worden uitgevoerd, maar volgens minister Opstelten en een groot deel van de Tweede Kamer moeten nu al extra maatregelen genomen worden.

 

Laatste update: 30.06.2015

Status onderwerp: wet

Impact op privacy: -1

Dossier tweede kamer: 33882

Datum stemming: 03.02.2015

Bekeken: 13.740 keer.

Tags: aanscherping, ernstige, overlast, voetbalwet
 

 


Index

Stemming

Stemming over de wet 'aanscherpen bestuurlijke maatregelen tegen ernstige overlast'*.

* In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd over deze wet. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

Bestrijding ernstige overlast (voetbalwet)

Op 6 juli 2010 is deze wet door de Eerste Kamer aangenomen. De wet is een aanpassing van de gemeentewet en is bedoeld om (ernstige) overlast en voetbalvandalisme aan te pakken. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

07-11-18

Gebruik risicoprofielen in de zorg krijgt wettelijke basis

Het opstellen van risicoprofielen van mensen voor het gebruik van medische zorg krijgt een wettelijke basis. Minister Bruins (VVD) heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend.  Het Zorginstituut stelt namens het ministerie per verzekerde een risicoprofiel op. Deze persoonlijke medische risicoprofielen worden gebruikt om kosten tussen zorgverzekeraars te kunnen verrekenen. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.363 seconden