Laatste update: 29 april 2014

Drone wetgeving

D66 heeft op 1 april 2014 toch ingestemd met het wetsvoorstel van minister Opstelten om drones te kunnen gebruiken voor (gemeentelijk) toezicht. Daarmee heeft Tweede Kamerlid Schouw (D66) zijn eerdere roep om speciale wetgeving blijkbaar ingetrokken.

Op 9 mei 2013 pleitte Schouw voor nieuwe wetgeving om de inzet van drones te reguleren. Hij zei dat op radio 1 (vanaf minuut 6) als reactie op een brief van minister Opstelten over de inzet van drones. Drones zijn onbemande vliegtuigjes die zijn uitgerust met dag- en nachtcamera's, waarmee de politie activiteit op de grond nauwkeurig kan waarnemen. Door hun vlieghoogte van ca. 300 meter zijn de vliegtuigjes vanaf de grond vrijwel niet op te merken en kan de politie ongemerkt observeren.

Uit de brief van Opstelten valt op te maken dat er 81 vluchten met drones in 2012 zijn uitgevoerd. Drie vluchten hiervan waren voor het handhaven van de openbare orde, bijvoorbeeld met als doel om een beter overzicht te verkrijgen van mensenmassa’s. De overige vluchten voor het opsporen van verdachten en/of misdrijven. Opstelten zegt dat in een enkel geval de inzet daadwerkelijk een rol heeft gespeeld bij het opsporen van een misdrijf. Het gaat dan om de ontdekking van een hennepkwekerij door het gebruik van een warmtebeeldcamera onder een drone.

De vliegtuigen zijn eigendom van defensie die de politie op verzoek kan bij staan. De kosten voor aanschaf en onderhoud van de drones zijn voor defensie. Daarnaast betaalt de politie nog eens € 2351,- per dagdeel (=4 uur) voor het gebruik van de drone.

Opstelten werkt aan een speciale afdeling binnen de politie voor drones. Op dit moment volgen enkele agenten al een opleiding tot drone-bestuurder. Opstelten is bezig een 'politiebrede visie' over het gebruik van drones te ontwikkelen. Hij is van mening dat aparte wetgeving voor de inzet van drones niet nodig is.

 

Laatste update: 29.04.2014

Status onderwerp: proefballon

Impact op privacy: 1

Bekeken: 12.164 keer.

Tags: drones, drone, uav
 

 


Index

Stemming

Stemming over de proefballon 'drone wetgeving'*.

Let op: Dit is een voorstel met positieve impact op privacy!

* Officiële stemming over deze proefballon is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

Eerste Kamer akkoord met verruimen cameratoezicht

De Eerste Kamer heeft op 22 maart 2016 ingestemd met het verruimen van het cameratoezicht. Hierdoor wordt mobiel cameratoezicht met onder andere drones mogelijk vanaf 1 juli 2016. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

09-12-18

Tweede Kamer akkoord met kenteken-scannen door belastingdienst

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het gebruik van kentekenscanners door de belastingdienst. De belastingdienst kan hiermee controleren of automobilisten voldoende belasting betalen. De Eerste Kamer lijkt ook in te gaan stemmen met het wetsvoorstel van staatssecretaris Snel (D66) van Financiën. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.136 seconden