Laatste update: 15 september 2010

Bestrijding ernstige overlast (voetbalwet)

Op 6 juli 2010 is deze wet door de Eerste Kamer aangenomen. De wet is een aanpassing van de gemeentewet en is bedoeld om (ernstige) overlast en voetbalvandalisme aan te pakken. De wet treedt op 1 september 2010 in werking.

Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb (PvdA) heeft aangegeven dat hij de wet niet ver genoeg vindt gaan en zegt "nadrukkelijk" de grenzen van de wet op te zoeken. De VVD in Amsterdam wil de wet ook gaan toepassen op hangjongeren.

De wet geeft de burgemeesters ruimere bevoegdheden om personen een gebiedsverbod, contactverbod of een meldplicht op te leggen. Deze wet regelt dat als een persoon twee keer ergens in Nederland de openbare orde heeft verstoord en er vrees bestaat dat hij het nog eens doet, elke willekeurige burgemeester in Nederland de bevoegdheid heeft om die persoon een gebiedsverbod of contactverbod op te leggen voor maximaal 3 maanden. Daarnaast kan de burgemeester een (onbeperkte) meldplicht opleggen, wat betekent dat die persoon zich op bepaalde momenten op het politiebureau moet melden. Om deze beslissing aan te vechten, moet de persoon tegen elk bevel van elke burgemeester in beroep of naar de rechter.

Kinderen onder de twaalf jaar
Bij de behandeling in de Tweede Kamer is de wet flink uitgebreid door de amendementen die zijn ingediend. De wet gaat daarmee over veel meer dan alleen voetbalvandalisme. De wet regelt ook dat een gebiedsverbod, een meldplicht en zelfs een avondklok kan worden ingesteld voor kinderen jonger dan twaalf jaar. Wordt dit overtreden, dan worden de ouders vervolgd (boete, gevangenisstraf). De gedachte is dat als ouders zelf hun kinderen niet opvoeden, de overheid hen zal dwingen. De Raad van State denkt dat dit onderdeel van de wet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

Voorbereiding is nu ook strafbaar
De raad van state vraagt zich ook af of voorbereidende handelingen strafbaar moeten worden gesteld. Normaal ben je pas strafbaar als je iets gedaan hebt, of als je echt ernstige misdaden voorbereidt. Maar deze wet regelt ook dat als je van plan bent de orde te verstoren je al strafbaar kan zijn met een maximum gevangenisstraf van 3 jaar.

Verstoring openbare orde
Het begrip "openbare orde" is vaag maar is volgens de politie: "De rust en orde binnen het intermenselijk verkeer, zoals dit plaatsvindt in openbare ruimten en gelegenheden."  Er vallen veel delichten onder "verstoring van de  openbare orde" en deze zijn vastgelegd in vele wetten en plaatselijke verordeningen. Bij verstoring van de openbare orde zult u meestal een geldboete krijgen. Over het algemeen zijn het lichtere overtredingen. Er valt bijvoorbeeld onder: De hond niet aangelijnd of het 'poepzakje' vergeten. Zonder toestemming flyeren. Klimmen of zich bevinden op daarvoor niet bestemd straatmeubilair. Als straatartiest of tekenaar optreden waar dit niet mag. Op of aan de weg een voertuig, tent of soortgelijks als slaapplaats gebruiken. Zodanig op te houden waardoor voor weggebruikers of omwonenden overlast of hinder wordt veroorzaakt.

 

Laatste update: 15.09.2010

Status onderwerp: wet

Impact op privacy: -1

Dossier tweede kamer: 31467, 33882

Document stemmingen: HAN8425A06, h-tk-20082009-5763-5765

Datum stemming: 06.04.2009

Bekeken: 21.829 keer.

Tags: voetbalwet, openbare, orde
 

 


Index

Stemming

Stemming over de wet 'bestrijding ernstige overlast (voetbalwet)'*.

* In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd over deze wet. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

21-02-19

Flexibeler gebruik leerlinggegevens

De gegevens van leerlingen kunnen gemakkelijker en flexibeler gebruikt worden door het ministerie, onderwijsinstellingen, gemeente en mogelijke andere belanghebbenden. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer hebben hiermee ingestemd. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.126 seconden