Laatste update: 18 november 2010

DNA en vingerafdrukken uitwisselen met VS

Minister Opstelten (VVD) heeft met de Verenigde Staten een verdrag getekend waardoor het mogelijk wordt DNA-profielen en vingerafdrukken uit te wisselen. De landen krijgen hiervoor, via een nationaal contactpunt, toegang tot elkaars databases met gegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen. Bij de gegevens wordt niet de identiteit van de betrokken persoon vermeld. Zodra er een 'match' is, moeten de VS nog steeds de bijbehorende persoonsgegevens via een rechtshulpverzoek opvragen. Daarna kan een strafrechtelijke procedure worden gestart.

Dit systeem wordt binnen de EU ook gebruikt om gegevens met andere EU-landen te delen. De landen bepalen zelf welke vingerafdrukken en DNA-profielen voor het andere land toegankelijk zullen worden. Of ook de database met vingerafdrukken die u voor uw paspoort hebt afgegeven hierbij betrokken wordt, is nog onbekend. Het verdrag moet nog door het parlement goedgekeurd worden.

Kamervragen
Hennis (VVD) heeft aangekondigd kamervragen te stellen. Ze wil weten waaruit blijkt dat misdrijven sneller zullen worden opgelost met dit verdrag. Ook wil ze weten welke waarborgen er zijn voor de privacy van Nederlandse burgers.

Schouw (D66) vindt dat er alleen in EU-verband dergelijke verdragen gesloten moeten worden. Europarlementarier In 't Veld stelt dat dit verdrag onder druk is getekend in ruil voor het behoud van visumvrij reizen naar de VS. D66 zal zowel vragen stellen in de Tweede Kamer als in het Europarlement.

 

 

Laatste update: 18.11.2010

Status onderwerp: voorstel

Impact op privacy: -2

Datum stemming: 18.11.2010

Bekeken: 13.407 keer.

Tags: DNA, vingerafdrukken, VS, EU, uitwisselen
 

 


Index

Stemming

Stemming over het voorstel 'dna en vingerafdrukken uitwisselen met vs'*.

* Officiële stemming over dit voorstel is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden

Sinds 1 februari 2005 geldt de Wet ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden’. Op grond van deze wet moeten mensen (oook jongeren) die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan verplicht celmateriaal afstaan. Lees verder >>>


Wet DNA verwantschapsonderszoek

Met deze wet (PDF) worden minderjarige slachtoffers van misdrijven verplicht DNA af te staan, om daders te kunnen opsporen. Teeven wil deze verplichting omdat hij bang is dat minderjarigen onder druk van bijvoorbeeld familieleden niet durven mee te werken.  Onder andere door nieuwe technologische mogelijkheden, vindt Teeven dat bij DNA-onderzoek ook naar familieverbanden gekeken moet kunnen worden. Lees verder >>>


Inzage VS in bankafschriften.

Toegang justitie tot DNA- materiaal in gezondheidszorg.

Schippers, minister van justitie.

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

21-02-19

Flexibeler gebruik leerlinggegevens

De gegevens van leerlingen kunnen gemakkelijker en flexibeler gebruikt worden door het ministerie, onderwijsinstellingen, gemeente en mogelijke andere belanghebbenden. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer hebben hiermee ingestemd. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.142 seconden