Laatste update: 18 november 2010

DNA en vingerafdrukken uitwisselen met VS

Minister Opstelten (VVD) heeft met de Verenigde Staten een verdrag getekend waardoor het mogelijk wordt DNA-profielen en vingerafdrukken uit te wisselen. De landen krijgen hiervoor, via een nationaal contactpunt, toegang tot elkaars databases met gegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen. Bij de gegevens wordt niet de identiteit van de betrokken persoon vermeld. Zodra er een 'match' is, moeten de VS nog steeds de bijbehorende persoonsgegevens via een rechtshulpverzoek opvragen. Daarna kan een strafrechtelijke procedure worden gestart.

Dit systeem wordt binnen de EU ook gebruikt om gegevens met andere EU-landen te delen. De landen bepalen zelf welke vingerafdrukken en DNA-profielen voor het andere land toegankelijk zullen worden. Of ook de database met vingerafdrukken die u voor uw paspoort hebt afgegeven hierbij betrokken wordt, is nog onbekend. Het verdrag moet nog door het parlement goedgekeurd worden.

Kamervragen
Hennis (VVD) heeft aangekondigd kamervragen te stellen. Ze wil weten waaruit blijkt dat misdrijven sneller zullen worden opgelost met dit verdrag. Ook wil ze weten welke waarborgen er zijn voor de privacy van Nederlandse burgers.

Schouw (D66) vindt dat er alleen in EU-verband dergelijke verdragen gesloten moeten worden. Europarlementarier In 't Veld stelt dat dit verdrag onder druk is getekend in ruil voor het behoud van visumvrij reizen naar de VS. D66 zal zowel vragen stellen in de Tweede Kamer als in het Europarlement.

 

 

Laatste update: 18.11.2010

Status onderwerp: voorstel

Impact op privacy: -2

Datum stemming: 18.11.2010

Tags: DNA, vingerafdrukken, VS, EU, uitwisselen
 

 


Index

Zoeken in wetten, voorstellen en proefballonnen op:

Stemming

Stemming over het voorstel 'dna en vingerafdrukken uitwisselen met vs'*.

* Officiële stemming over dit voorstel is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

Toegang justitie tot DNA- materiaal in gezondheidszorg

Toegang justitie tot DNA- materiaal in gezondheidszorgMinister Schippers (VVD) van Volksgezondheid heeft een wetsvoorstel (PDF) (met toelichting (PDF)) voorbereid waarin staat dat politie en justitie toegang moeten krijgen tot het DNA-materiaal dat in de gezondheidszorg “voorhanden is”. Lees verder >>>


Wet DNA verwantschapsonderszoek

Toegang justitie tot DNA- materiaal in gezondheidszorgMet deze wet (PDF) worden minderjarige slachtoffers van misdrijven verplicht DNA af te staan, om daders te kunnen opsporen. Teeven wil deze verplichting omdat hij bang is dat minderjarigen onder druk van bijvoorbeeld familieleden niet durven mee te werken. Lees verder >>>

En ook:

Inzage VS in bankafschriften.

Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden.

Schippers, minister van justitie.

Deel deze pagina via:

Twitter Facebook LinkedIn Email Google+

Help mee!

LogoHelp mee om de immense archieven van de Nederlandse inlichtingen­diensten te redden. Vraag dossiers op in het belang van onze veiligheid, democratische controle op de diensten, burgerrechten en kennis over de betrokkenheid van de inlichtingendiensten.

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

11-07-17

Eerste Kamer stemt unaniem in met zwakke privacybescherming in Grondwet

foto

De Eerste Kamer heeft op 11 juli 2017 unaniem ingestemd met een zwakke grondwettelijke bescherming van communicatie. Het briefgeheim wordt weliswaar uitgebreid naar alle vormen van communicatie, maar tegelijkertijd wordt het voor de overheid makkelijker dit 'telecommunicatiegeheim' te doorbreken. Ook worden verkeersgegevens niet onder het nieuwe telecommunicatiegeheim beschermd. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.109 seconden