Laatste update: 21 december 2009

Wet Bescherming Persoonsgegevens

Deze wet vervangt de Wet Persoonsregistraties (WPR) en geeft uitvoering aan richtlijn 95/46/EG (PbEG L 281) van de Europese Unie ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer, met name in het kader van de informatiemaatschappij.

De wet vereenvoudigt de administratieve procedures voor de houders van gegevensregistraties en geeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) meer bevoegdheden; ondermeer om op te treden tegen onrechtmatige gegevensverwerking. Een handleiding waar het verwerken van persoonsgegevens aan moet voldoen, vind je hier.

Er zijn later aanvullingen op gemaakt met de wet "Verwerking van persoonsgegevens" (dossier 26.410). Deze aanvullingen zijn op 30 november 2000 zonder stemming aangenomen.

Het CDA zegt in een verklaring voorafgaande aan de stemming, dat ze het eigenlijk niet zo ziet zitten met de wet, omdat het een administratieve belasting en extra kosten met zich mee zal brengen voor bedrijven. Uiteindelijk stemt het CDA wel voor.

De wet is begin 2010 in de tweede kamer geëvalueerd.

 

Laatste update: 21.12.2009

Status onderwerp: wet

Impact op privacy: 3

Dossier tweede kamer: 25892

Document stemmingen: HAN7041A12

Datum stemming: 23.11.1999

Bekeken: 9.813 keer.

Tags: Wbp
 

 


Index

Stemming

Stemming over de wet 'wet bescherming persoonsgegevens'*.

Let op: Dit is een voorstel met positieve impact op privacy!

* In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd over deze wet. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Ga direct naar de Privacy Stemwijzer

Verkiezingen 2019

 
 
 
 
 

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

18-12-18

Eerste Kamer tegen inzage medisch dossier zonder toestemming

De Eerste Kamer gaat niet akkoord met het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming inzage kunnen krijgen in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. De Tweede Kamer ging eerder wel akkoord. Minister Bruins (VVD) gaat het wetsvoorstel nu aanpassen. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.152 seconden