Laatste update: 28 mei 2011

Etnische registratie

Burgemeester Cor de Vos (PvdA) van Nieuwegein wil dat Roma etnisch geregistreerd worden "om hun problemen in kaart te brengen". De Vos is voorzitter van het platform Roma Gemeenten. Ede en Enschede registreren de Roma al.Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geeft aan dat etnische registratie wettelijk verboden is en slechts bij hoge uitzondering kan worden toegestaan. Het kabinet laat op 27 mei 2011 weten dat de wet betreffende ethnische registratie niet gewijzigd zal worden.

In april 2010 bleek dat Rotterdam het ras van probleemjongeren registreert. Het CPB  tikte de gemeente hierover op de vingers, maar de gemeente heeft in februari 2011 aagegeven gewoon door te willen gaan. Een dergelijke registratie is alleen toegestaan als het om "verwezenlijking van voorkeursbeleid" gaat. Het CPB concludeert dat registratie in verband met overlastbestrijding en handhaving van de openbare orde niet onder 'voorkeursbeleid' valt. In maart 2013 concludeert het CBP dat de gemeente na dreigen met een dwangsom met de registratie is gestopt.

De PVV stelt in het verkiezingsprogramma voor om van iedereen de etniciteit (ras) te registreren, "inclusief vermelding Antilliaan". In de periode 2007-2009 pleitte PvdA minister Vogelaar voor een database speciaal voor Antillianen (verwijsindex Antillianen). Zij trok dit voorstel in onder druk van de Antilliaanse overheid. Ook haar eigen PvdA bleek geen voorstander te zijn. Het CDA  wilde de database wel: "het nut en de noodzaak van etnische registratie is er wel degelijk". Nu zegt Verhagen niet met de PVV over etnische registratie te willen onderhandelen.

Het grote probleem van etnische registratie is dat je vermeende eigenschappen van een bevolkingsgroep ook aan een willekeurig individu uit die groep toedicht. Dit werkt discriminatie in de hand.

 

Laatste update: 28.05.2011

Status onderwerp: proefballon

Impact op privacy: -3

Datum stemming: 03.05.2010

Bekeken: 15.700 keer.

Tags: etniciteit, ras, registratie
 

 


Index

Stemming

Stemming over de proefballon 'etnische registratie'*.

* Officiële stemming over deze proefballon is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

31-03-23

Europese toezichthouder kritisch over vingerafdrukken in paspoort

De Europese Toezichthouder Gegevensbescherming (EDPS) is kritisch over het plan van de Europese Commissie om vingerafdrukken en gezichtskenmerken op te nemen in paspoort en identiteitskaart. Ook de Tweede Kamer is kritisch, maar staatssecretaris Knops (CDA) onderneemt geen actie. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.197 seconden