Laatste update: 20 december 2009

OV-chipkaart voor studenten

Deze wet regelt het gebruik van de OV-chipkaart op het Burger Service Nummer (BSN) voor studenten. De wet treedt op 1 januari 2010 in werking.

Vanaf 1 januari 2010 kunnen alle studenten reizen met een Studenten OV-chipkaart. De Studenten OV-chipkaart met daarop een 'studentenreisproduct' is dan het enige geldige vervoersbewijs voor studenten. Zolang je recht hebt op studiefinanciering kun je nog steeds reizen met het openbaar vervoer: gratis of met korting.

Reisregisseur
Het kabinet wil voorkomen dat er door studenten gefraudeerd gaat worden met de OV-Studentenchipkaart die vanaf 1 januari 2010 ingevoerd moet zijn. Er is een organisatie bedacht die eerst bij de NS is ondergebracht en later wordt verzelfstandigd en waarin alle vervoersbedrijven zitten: de zogenaamde 'Regisseur Studenten Reisrecht'. Deze reisregisseur gaat per januari reisrechten aan studenten verstrekken.

De reisregisseur krijgt de beschikking over de Burgerservicenummers (BSN) van alle studenten. Doordat de kaart verplicht op naam is gesteld en met het gebruik van het BSN, worden de reisgegevens van deze studenten 7 jaar lang vastgelegd en zijn ze makkelijk doorzoekbaar op basis van het BSN.

VVD is tegen
Ten Broeke van de VVD: “Wij wilden van minister Plasterk weten of hij kon garanderen dat de verzamelde vervoersbedrijven niet zo maar een bruidschat aan persoonsinformatie meekrijgen op het moment dat die ‘reisregisseur’ waarin ze aan één tafel zitten wordt verzelfstandigd. Maar dat kon hij niet. We moesten hem maar gewoon op zijn blauwe ogen vertrouwen, ook als iedereen straks met de gebakken peren zit. Dat doen we dus niet en stemden daarom tegen. Niet omdat we tegen die kaart zijn, maar wel omdat we tegen deze manier van invoeren zijn.”

 

Laatste update: 20.12.2009

Status onderwerp: wet

Impact op privacy: -3

Dossier tweede kamer: 31981

Document stemmingen: HAN8512A11

Datum stemming: 04.11.2009

Bekeken: 19.348 keer.

Tags: studenten, OV-chipkaart, BSN
 

 


Index

Stemming

Stemming over de wet 'ov-chipkaart voor studenten'*.

* In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd over deze wet. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

OV-chipkaart

Tijdens het overleg van 6 oktober 2010 heeft Aptroot (VVD) voor een kortere bewaartermijn van reisgegevens gepleit. Aptroot vindt 6 tot 8 weken bewaren acceptabel, om te kijken of de afrekening klopt, maar daarna moeten de gegevens worden gewist. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

09-12-18

Tweede Kamer akkoord met kenteken-scannen door belastingdienst

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het gebruik van kentekenscanners door de belastingdienst. De belastingdienst kan hiermee controleren of automobilisten voldoende belasting betalen. De Eerste Kamer lijkt ook in te gaan stemmen met het wetsvoorstel van staatssecretaris Snel (D66) van Financiën. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.123 seconden