Laatste update: 17 januari 2017

Gedwongen geestelijke gezondheidzorg

Mensen kunnen dwangzorg krijgen als "de veiligheid van andere burgers in gevaar komt of een persoon niet meer in staat is tot een redelijke beoordeling van zijn situatie". Hiervoor is op 14 juni 2010 een wetsvoorstel door toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en toenmalig minister van Volksgezondheid  Ab Klink (CDA). De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog steeds kritiek.

Meestal bestaat de dwangzorg uit gedwongen opname in een instelling. Een rechter moet hier toestemming voor geven. Dit gebeurt na een aanvraag door de gemeente, politie of een 'geneesheer directeur' van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. De rechter neemt vervolgens een beslissing op basis van een advies van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM moet daarvoor over medische gegevens over de persoon in kwestie kunnen beschikken. Hiervoor zou het medisch beroepsgeheim doorbroken moeten worden.

In een advies van de Autoriteit Persoonsgegevens dat op 22 december 2016 werd gepubliceerd, stelt de toezichthouder dat er veel te makkelijk te veel informatie wordt opgevraagd. De toezichthouder constateert "een (overheersende) tendens om in de context van het wetsvoorstel erin te (willen) voorzien dat in de procedures alle beschikbare informatie over betrokkene, door alle ketenpartners kan worden gebruikt." De AP wil dat het wetsvoorstel scherper wordt afgebakend.

Vanwege de vele ethische bezwaren tegen het verplicht opnemen van mensen, duurt de behandeling van dit wetsvoorstel (toelichting) in de Tweede Kamer nu al meer dan zes jaar.

 

Laatste update: 17.01.2017

Status onderwerp: voorstel

Impact op privacy: -3

Dossier tweede kamer: 32399

Bekeken: 2.359 keer.

Tags: verplichte, geestelijke gezondheidszorg, ggz
 

 


Index

Stemming

Stemming over het voorstel 'wet verplichte ggz'*.

* Officiële stemming over dit voorstel is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

Inzage justitie in medische dossiers

De Eerste Kamer heeft na veel kritische vragen toch ingestemd met het wetsvoorstel (toelichting) van minister Dekker (VVD) voor Rechtsbescherming waarmee justitie toegang krijgt tot medische dossiers. Dit wetsvoorstel regelt dat mensen die niet mee willen werken aan een gedragskundig onderzoek toch tot TBS kunnen worden veroordeeld. Lees verder >>>


Verplichte zorg dementerenden en verstandelijk gehandicapte mensen

Onder bepaalde voorwaarden kunnen verstandelijk gehandicapten of dementerenden een verplichte vorm van zorg krijgen. Een wetsvoorstel (toelichting) hiervoor is op 23 januari 2018 door de Eerste Kamer aangenomen. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

26-09-18

Eerste Kamer akkoord met verruimen bevoegdheden aanpak terrorisme

De Eerste Kamer heeft op 25 september ingestemd met het wetsvoorstel van minister Grapperhaus (CDA) om terrorismeverdachten langer in voorarrest te houden en bij hen makkelijker DNA af te nemen. Critici vrezen dat ook onschuldige burgers onterecht langer vastgezet zullen worden. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.133 seconden