Laatste update: 20 maart 2011

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

Weer heeft de Eerste Kamer een wetsvoorstel afgeschoten omdat die teveel inbreuk op de privacy zou maken. In 2007 is een wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen waardoor de verplichtingen voor bedrijven om gegevens aan de inlichtingendiensten te verstrekken, flink zouden toenemen. De Eerste Kamer was zeer kritisch. Minister Donner heeft om die reden op 17 maart 2011 besloten het wetsvoorstel in te trekken. Donner schrijft in de brief ook met een nieuw wetsvoorstel te zullen komen.

Het betreft een wijziging van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van 2002 in verband met de verruiming van de mogelijkheden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten om onderzoek te doen naar terroristische dreiging. In de wet wordt de basis gelegd om bepaalde bestuursorganen, vervoerders zoals luchtvaartmaatschappijen en financiële dienstverleners te verplichten informatie aan de AIVD en MIVD te verstrekken. Aanbieders van openbare telecommunicatiediensten waren al verplicht gegevens te verstrekken aan de inlichtingendiensten. Dit wordt nu uitgebreid tot aanbieders van openbare communicatiediensten, waardoor bijvoorbeeld ook webhosts onder de verplichting zullen vallen.

De heer Van Raak (SP) vindt bij de stemming dat het onduidelijk is welke personen bedrijven of organisaties welke informatie moeten leveren en wat er met die informatie gaat gebeuren. Hij zegt nog steeds ernstige twijfels te hebben over de doelmatigheid van de informatieplicht. Hij vindt dat met dit wetsvoorstel de balans tussen veiligheid en privacy zoek raakt. Daarom stemt de SP tegen.

 

Laatste update: 20.03.2011

Status onderwerp: voorstel

Impact op privacy: -2

Dossier tweede kamer: 30553

Document stemmingen: HAN8186A07

Datum stemming: 15.10.2007

Tags: AIVD, inlichtingendienst, veiligheidsdienst
 

 


Index

Stemming

Stemming over het voorstel 'wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten'*.

* Het wetsvoorstel in deze vorm is afgewezen door Eerste of Tweede Kamer. In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Deel deze pagina via:

Help mee!

LogoHelp mee om de immense archieven van de Nederlandse inlichtingen­diensten te redden. Vraag dossiers op in het belang van onze veiligheid, democratische controle op de diensten, burgerrechten en kennis over de betrokkenheid van de inlichtingendiensten.

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

12-07-17

AIVD: Grootschalig afluisteren, onbeperkt hacken en een geheime DNA databank

Op 11 juli  2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van minister Plasterk (PvdA) en minister Hennis (VVD) waarmee de geheime diensten straks grootschalig het internet mogen afluisteren. De afgeluisterde gegevens mogen drie jaar lang bewaard worden en onbeperkt gekoppeld worden aan andere gegevens. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.488 seconden