Laatste update: 28 oktober 2010

OV-chipkaart

Tijdens het overleg van 6 oktober 2010 heeft Aptroot (VVD) voor een kortere bewaartermijn van reisgegevens gepleit. Aptroot vindt 6 tot 8 weken bewaren acceptabel, om te kijken of de afrekening klopt, maar daarna moeten de gegevens worden gewist. Nu worden gegevens nog 2 tot 7 jaar geregistreerd. Demissionair minister Eurlings wil de termijnen niet veranderen omdat reizigers die gegevens nodig kunnen hebben voor hun belastingaangiftes. (Het is niet bekend of de belastingdienst ook uw aangiftes met deze gegevens controleert - red.) Wel wil de minister kijken of je als reiziger kan aangeven of gegevens wel of niet langer bewaard moeten worden. Een zogenaamd opt-in systeem.

Zowel VVD als Groenlinks vinden het heel begrijpelijk dat mensen nu een anonieme OV-chipkaart willen gebruiken. Tariefsverschillen tussen persoonlijke of anonieme OV-chipkaarten moeten daarom verdwijnen. De minister ziet hier niets in, omdat kortingen bijvoorbeeld leeftijdsafhanjkelijk zijn en dan moet je dus over persoonsgegevens beschikken.

De OV chipkaart
De OV chipkaart is een particulier initiatief van vervoersbedrijven. Ook de staatssecretaris beaamt dit. Het is begonnen in Rotterdam en wordt nu door heel Nederland uitgerold. In de wet personenvervoer 2000 (Wp2000) wordt wel over een electronische betaalvorm gesproken, maar de invulling niet geregeld. De invulling wordt geregeld via Algemene Maatregelen van Bestuur (AMVB). De staatssecretaris heeft besloten tot een acceptatieplicht voor vervoerders van de OV-chipkaart. De staatssecretaris heeft ook besloten dat de strippenkaart straks geen wettig vervoersbewijs meer is.

Gegevens worden jaren bewaard
Het systeem van de OV-chipkaart registreert naast persoonlijke gegevens alle reisgegevens. De gegevens worden 7 jaar bewaard(!) omdat dat volgens de geldende belastingregels noodzakelijk is. Uiteraard zijn de gegevens (onder voorwaarden) toegankelijk voor politie en justitie. Ook kunnen bijvoorbeeld conducteurs via hun apparatuur een deel van je reisgeschiedenis bekijken.

Je kunt ook anoniem reizen, maar dan gelden beperkingen. Zo kun je geen senioren-, voordeeluren- of andere kortingskaart krijgen en betaal je dus altijd de volle prijs. Groenlinks heeft op 6 oktober 2009 aan de staatssecretaris gevraagd om ook met een anomiene kaart met voordeel te kunnen reizen. De staatssecretaris antwoord dat de privacy goed beschermd is en dat met korting reizen alleen op een persoonlijke OV chipkaart mogelijk is. Waarom er niet een anomieme kaart zonder beperkingen ingevoerd kan worden is onduidelijk.

Stemming
Over de OV-chipkaart zelf zijn geen stemmingen geweest in het parlement, omdat het geheel door moties en amvb's geregeld wordt. Daarom is de stemmingsgrafiek leeg gelaten. De regering gaat wettelijk over welk vervoersbewijs geaccepteerd moet worden door de vervoerders. Door het laten vervallen van de strippenkaart, wordt de chipkaart de facto het vervoersbewijs. In het kamerdebat van 3 november 2008 is een motie door de SP ingediend om het uitzetten van de strippenkaart uit te stellen. Hierover werd op 18 december 2008 gestemd. SP, GroenLinks, de PvdD en de PVV waren voor. De anderen tegen. De stemming over de Wp2000 was op 11 mei 2000. CDA, GroenLinks en SP waren tegen. De anderen waren voor.

 

Laatste update: 28.10.2010

Status onderwerp: wet

Impact op privacy: -2

Dossier tweede kamer: 23645

Datum stemming: 10.05.2000

Bekeken: 20.415 keer.

Tags: OV-chipkaart, chipkaart, OV
 

 


Index

Stemming

Stemming over de wet 'ov-chipkaart'*.

* In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd over deze wet. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

OV-chipkaart voor studenten

Deze wet regelt het gebruik van de OV-chipkaart op het Burger Service Nummer (BSN) voor studenten. De wet treedt op 1 januari 2010 in werking. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

31-03-23

Europese toezichthouder kritisch over vingerafdrukken in paspoort

De Europese Toezichthouder Gegevensbescherming (EDPS) is kritisch over het plan van de Europese Commissie om vingerafdrukken en gezichtskenmerken op te nemen in paspoort en identiteitskaart. Ook de Tweede Kamer is kritisch, maar staatssecretaris Knops (CDA) onderneemt geen actie. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.205 seconden