Laatste update: 5 januari 2017

Preventief opsluiten

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) herhaalt zijn oproep om mensen preventief op te sluiten zodat 'alle andere inwoners veilig kunnen feesten'. Het Kamerlid onderkent dat  hierbij iemand een straf wordt opgelegd nog voordat hij of zij in de fout gaat, maar vindt het desondanks noodzakelijk.

In 2010 pleitten hij samen met collega Recourt (PvdA) ook al voor het preventief opsluiten van mensen tijdens de jaarwisseling. "Notoire, recidiverende geweld­plegers die vorig jaar zijn gezien en zijn aangehouden en die bij naam en toenaam bekend zijn, moeten een nachtje in de cel worden gezet." Dat zou dan moeten gebeuren op basis van evaluaties van ambtenaren van voorgaande jaren.

Terrorismebestrijding

Tweede Kamerlid Van Klaveren (VNL, maar indertijd voor de PVV) riep in 2013 de regering op met een wetsvoorstel te komen om mensen preventief te kunnen opsluiten. Hij vindt het "ongewenst […] dat mogelijke terroristen op straat vrij rondlopen". Volgens het PVV-plan zouden de veiligheidsdiensten iemand bij de Minister van Binnenlandse Zaken moeten voordragen voor opsluiting. De minister tekent vervolgens voor de vastzetting. Na een halfjaar kan dan door een bestuursrechter gekeken en getoetst worden of die vastzetting verlengd zou moeten worden. Welke criteria er moeten gelden voor het preventief opsluiten van mensen vermeldt Van Klaveren niet.

Anti-monarchisten

Eerder vond Tweede Kamerlid Schouw (D66) ook dat "preventief opsluiten soms moet gebeuren". Hij zei dat in de aanloop naar de inhuldiging van Willem Alexander. Verschillende mensen zijn toen preventief opgepakt, waaronder Erwin Lensink, de man die het waxinelichthoudertje naar de Gouden Koets gooide en daar twee jaar voor gevangen zat.

Preventief opsluiten of 'administratieve detentie' betekent dat je geen misdrijf meer hoeft te begaan of het zelfs maar van plan hoeft te zijn om in de cel te belanden. Ook is tussenkomst van een rechter niet meer nodig om opgesloten te worden.

 

Laatste update: 05.01.2017

Status onderwerp: proefballon

Impact op privacy: -1

Dossier tweede kamer: 29754

Tags: preventief, opsluiten, administratieve detentie, PvdA, PVV, D66
 

 


Index

Zoeken in wetten, voorstellen en proefballonnen op:

Stemming

Stemming over de proefballon 'preventief opsluiten'*.

* Officiële stemming over deze proefballon is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Deel deze pagina via:

Twitter Facebook LinkedIn Email Google+

Help mee!

LogoHelp mee om de immense archieven van de Nederlandse inlichtingen­diensten te redden. Vraag dossiers op in het belang van onze veiligheid, democratische controle op de diensten, burgerrechten en kennis over de betrokkenheid van de inlichtingendiensten.

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

10-02-17

Wetsvoorstel over privacy leerlinggegevens

foto

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Bussemaker (PvdA) om de privacy van leerlinggegevens te verbeteren. Het wetsvoorstel wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd. Bij het gebruik van digitale leermiddelen worden gegevens van leerlingen in de cloud opgeslagen. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.105 seconden