Laatste update: 25 november 2014

Integrale datawet

De PvdA wil een alomvattende datawet waarin alle regels over elektronische gegevens opgenomen moeten worden. Daarbij is er volgens de PvdA geen behoefte aan een algemene hackbevoegdheid voor politie. Het voorstel is vandaag in de Tweede Kamer besproken.

PvdA-Kamerleden Jeroen Recourt en Astrid Oosenbrug dienen vandaag een voorstel in om alle regels over de omgang met (internet-)gegevens in één integrale wet te stoppen. Tegelijkertijd wil de partij nieuwe regels invoeren. Nederland zou hierdoor een aantrekkelijker land worden voor bedrijven in de interneteconomie. Deze alomvattende datawet moet van de PvdA "regelen hoe we de privacy van onze burgers op internet beschermen, helder afbakenen wat de overheid wel en niet mag om cybercrime te bestrijden, en duidelijke regels maken voor bedrijven in de digitale economie."

Met dit wetsvoorstel wil de PvdA in ieder geval de volgende regels invoeren.

- Internet Service Providers (ISP's) moeten nauw met de politie gaan samenwerken bij de opsporing en handhaving op internet. Zo moet de overheid van ISP's kunnen eisen om onwelgevallige informatie te verwijderen. Ook moeten er heldere regels en procedures komen om bij de opsporing de medewerking van ISP's te garanderen.

- De politie mag alleen op anonieme netwerken, zoals het TOR-netwerk, inbreken om misdaad te kunnen bestrijden. Een algemene hack-bevoegdheid, waar minister Opstelten aan werkt, hoeft er van de PvdA niet komen.

- Burgers moeten het recht krijgen om vergeten te worden op internet. Het gaat de PvdA dan specifiek om de gegevens over mensen die door bedrijven zijn opgeslagen. Over het recht om vergeten te worden door zoekmachines, zoals op 15 mei 2014 door het Europese Hof is afgedwongen, laat de PvdA zich niet uit.

Op dit moment is het nog niet goed mogelijk de impact op de privacy van dit voorstel te bepalen.

 

 

Laatste update: 25.11.2014

Status onderwerp: proefballon

Impact op privacy: 0

Bekeken: 8.541 keer.

Tags: integrale, alomvattende, datawet, PvdA
 

 


Index

Stemming

Stemming over de proefballon 'integrale datawet'*.

* Officiële stemming over deze proefballon is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

31-03-23

Europese toezichthouder kritisch over vingerafdrukken in paspoort

De Europese Toezichthouder Gegevensbescherming (EDPS) is kritisch over het plan van de Europese Commissie om vingerafdrukken en gezichtskenmerken op te nemen in paspoort en identiteitskaart. Ook de Tweede Kamer is kritisch, maar staatssecretaris Knops (CDA) onderneemt geen actie. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.128 seconden