Laatste update: 24 mei 2010

Kilometerheffing

Het CDA heeft haar standpunt weer gewijzigd. Nu zijn ze toch voor de invoering van de kilometerheffing. Dit blijkt uit de gegevens die het CDA in verband met de verkiezingen bij het Centraal Plan Bureau heeft aangeleverd. Een paar weken geleden waren ze nog tegen, omdat het CDA "de laatste weken geschrokken is van de negatieve reacties uit de samenleving", aldus Koopmans, woordvoerder van de CDA-fractie. Het plan van demissionair minister Eurlings (CDA) werd begin dit jaar nog volop gesteund door het CDA.

Betalen per kilometer
De kilometerheffing is een financiële heffing voor gemotoriseerd verkeer op basis van het aantal gereden kilometers. Het tarief per gereden kilometer kan afhangen van het tijdstip (spits/nacht) en de locatie waar gereden wordt. Zo kan het gebruik van drukke wegen op drukke momenten worden ontmoedigd. De heffing kan verder gedifferentieerd worden naar verbruik en uitstoot van verschillende voertuigen, om zo milieuvriendelijkere voertuigen te stimuleren.

Registratie
Om deze heffing te kunnen uitvoeren wordt een kastje in de auto geplaatst waarin continu de plaats van de auto wordt geregistreerd. Deze locatie-gegevens blijven in het kastje in de auto, alleen het aantal kilometers, wegtype en tijdstip wordt doorgegeven voor de tariefsbepaling. Wel mag de politie en justitie 'voor opsporingsdoeleinden' in uw kastje kijken om te zien waar u wanneer gereden heeft of geparkeerd stond.

Gedoe
Er is veel gedoe over de kilometerheffing. Het idee is al heel oud, maar telkens zijn er obstakels waardoor het wordt uitgesteld. Privacy is nu een belangrijk argument, maar de uiteindelijke kosten voor de automobilist en de uitvoerbaarheid van het systeem komen ook telkens terug. Ook het vereiste draagvlak in de samenleving blijkt telkens niet voldoende groot.

 

Laatste update: 24.05.2010

Status onderwerp: voorstel

Impact op privacy: -3

Dossier tweede kamer: 31305

Datum stemming: 24.05.2010

Tags: kilometerheffing
 

 


Index

Stem tegen de sleepwet!

referendum sleepwet Stem op 21 maart tegen de nieuwe sleepwet voor de geheime diensten.

Stemming

Stemming over het voorstel 'kilometerheffing'*.

* Officiële stemming over dit voorstel is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Deel deze pagina via:

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.142 seconden