Laatste update: 15 februari 2010

Elektronisch Kind Dossier (EKD)

De wet publieke gezondheid regelt oa. het Elektronisch Kind Dossier, tegenwoordig ook bekend als het "digitaal dossier jeugdgezondheidszorg". Vanaf 1 juli 2010 krijgt ieder kind van 0 tot 19 jaar dat in Nederland wordt geboren een digitaal dossier. De meeste kinderen krijgen hun dossier in de tweede week na de geboorte.

Wat wordt er vastgelegd?
Het EKD moet het antwoord zijn op kinddrama's zoals het maasmeisje, meisje van Nulde, Savanna. Het motto is dan ook: "Geen kind buiten beeld". Van 0- tot 19-jarigen moet op gestandaardiseerde wijze ‘informatie over het kind, de gezinssituatie en de omgeving’ worden geregistreerd. Dat is dus zo'n beetje de hele wereld van het kind.

Wie heeft er toegang tot het dossier?
De minister schrijft in antwoord op kamervragen dat in eerste instantie de Jeugd Gezondheidszorg toegang heeft, maar wellicht later ook zo'n beetje de hele sector. Pogingen vanuit de vier grote steden en de Tweede Kamer (motie-Verdonk) om het dossier ook buiten de jeugdgezondheidszorg te ontsluiten (bureaus jeugdzorg, politie, school, maatschappelijk werk, leerplichtambtenaar), stuitten op een weigering van minister Rouvoet, die daarvoor de Verwijsindex Risicojongeren (VIR) heeft bestemd. Daarmee kunnen organisaties nagaan of iemand al elders in de jeugdketen zit, zodat gecoördineerd kan worden geopereerd.

Toch is datauitwisseling een belangrijke reden om het EKD in te voeren. Zo is een koppeling voorzien met verloskundigen en ent-administraties en het Electronisch Patiënten Dossier. Ook worden gegevens beschikbaar gesteld voor 'beleidsanalyse'.

Vals alarm
Hoe meer er wordt vastgelegd en hoe strenger de criteria, hoe meer valse meldingen er zullen optreden. Zelfs nu het EKD nog niet ingegaan is, blijkt al één op de tien meldingen van kindermishandeling niet terecht. Daarnaast is nog eens 15% van de meldingen 'onbevestigd'. Dat concludeert dagblad Trouw uit een rondgang langs meldpunten voor kindermishandeling. Gezinnen die zo onterecht onder de loep worden genomen door overheidsinstanties voelen zich gestigmatiseerd. Hieruit blijkt duidelijk dat overmatige controle en registratie leidt tot wantrouwen en achterdocht in de samenleving.

Stemming
Kamerlid Zijlstra (VVD) heeft bij de behandeling van de wet publieke gezondheid een amendement ingediend om het EKD in een aparte wet te regelen. Juist vanwege de privacy issues. Omdat dit specifiek over het wel of niet invoeren van het EKD ging, is het zuiverder om de stemming over dat amendement aan te houden in plaats van de stemming over de gehele wet publieke gezondheid.

 

Laatste update: 15.02.2010

Status onderwerp: wet

Impact op privacy: -3

Dossier tweede kamer: 31316

Document stemmingen: HAN8287A09

Datum stemming: 19.05.2008

Bekeken: 24.163 keer.

Tags: EKD, BSN, digitaal, dossier, jeugdgezondheidszorg
 

 


Index

Stemming

Stemming over de wet 'elektronisch kind dossier (ekd)'*.

* In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd over deze wet. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Video

Vincent Icke met een prachtige uitleg over digitale dossiers in De Wereld Draait Door.

Bekijk de video op Youtube.

Video

Video over onterechte verdenking van kindermishandeling. Ook als je vervolgens helemaal vrijgepleit bent, blijf je permanent gemarkeerd "voor als er in de toekomst nog een melding komt".

Bekijk de video op Youtube.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

Verwijsindex Risicojongeren (VIR)

In oktober 2012 verscheen een evaluatierapport over de inzet van de verwijsindex. In de begeleidende brief wordt gesteld dat het gebruik van de verwijsindex moet worden uitgebreid. Lees verder >>>


Elektronisch Leerling Dossier (ELD)

Op 6 maart is het wetsvoorstel dat de eerste stap regelt naar een landelijk uniform elektronisch leerlingdossier (ELD) aangenomen door de Eerste Kamer. Op 13 oktober 2010 was de Tweede Kamer al akkoord gegaan. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

19-03-19

Registratie gegevens vliegtuigpassagiers voor opsporing waarschijnlijk in strijd met wet

Het wetsvoorstel (toelichting) van minister Grapperhaus (CDA) om gegevens van vliegtuigpassagiers voor de opsporing te gebruiken, is waarschijnlijk in strijd met het Europese recht. Een vergelijkbare regeling is in 2017 door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.124 seconden