Laatste update: 13 juni 2013

Inzage justitie in medische dossiers

De Eerste Kamer heeft veel kritische vragen over het wetsvoorstel (toelichting) van staatssecretaris Teeven (VVD) waarmee justitie toegang krijgt tot medische dossiers. Dit wetsvoorstel regelt dat mensen die niet mee willen werken aan een gedragskundig onderzoek toch tot TBS kunnen worden veroordeeld. Een onderzoeksteam van het OM probeert dan op basis van het medisch dossier een inschatting van de geestelijke gezondheid van een verdachte te maken. Dit kan zonder toestemming van de verdachte. De rechter kan deze inschatting vervolgens mee laten wegen in zijn/haar oordeel over de verdachte. Op dit moment valt het medisch dossier onder het beroepsgeheim van de arts en moeten politie en justitie aan de verdachte eerst toestemming vragen voor inzage.

Eerste Kamerleden van de SP vragen zich af of het het wel waard is om het vertrouwen van de hele samenleving in het medisch beroepsgeheim op het spel te zetten om inzage te krijgen in de psychische gesteldheid van zo'n 35 onwillige verdachten. Ook GroenLinks, D66 en de PvdA hebben twijfels over "de noodzaak en met name de proportionaliteit van de voorgestelde inbreuk op het medisch beroepsgeheim". Het CDA stelt in navolging van het college van procureurs generaal "dat het niet uitsluit dat de hele regeling niet eens een oplossing biedt voor het verkrijgen van gegevens van een weigerende observandus".

De Tweede Kamer heeft op 18 december 2012 ingestemd met dit wetsvoorstel. Enkele partijen waren wel tegen de inbreuk op het medisch beroepsgeheim, maar vonden dit niet voldoende reden om tegen het wetsvoorstel te stemmen. Zie voor de stemming de grafiek hiernaast.

Advies
De Raad van State heeft ernstige bedenkingen en adviseerde onder andere omwille van zorgvuldigheid de inbreuk op het medisch beroepsgeheim uit deze wet te halen en in een apart wetsvoorstel te behandelen. De staatssecretaris heeft dit advies niet opgevolgd.

 

Laatste update: 13.06.2013

Status onderwerp: voorstel

Impact op privacy: -2

Dossier tweede kamer: 32337, 32398, 32399

Document stemmingen: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/...

Datum stemming: 17.12.2012

Foto: 'Patient Medical History Document' van phasinphoto, freedigitalphotos.net

Fotolicentie: freedigitalphotos.net

Tags: tbs, inzage, medische, dossiers
 

 

 

Index

Zoeken in wetten, voorstellen en proefballonnen op:

Stemming

Stemming over het voorstel 'inzage justitie in medische dossiers'*.

* Stemming in de Tweede Kamer is geweest. Het wetsvoorstel ligt nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. In de figuur is de stemming weergegeven zoals partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd. Als er geen balkje bij een partij staat, bestond de partij nog niet ten tijde van de stemming

Gerelateerd

Deel deze pagina via:

  • Twitter
  • Facebook
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Nujij
  • Email

Politieke partijen

Lees ook wat politieke partijen over privacy zeggen:

Big Brother Awards

Big Brother Awards Het wordt weer tijd voor de Big Brother Awards van dit jaar. De prijs voor de grofste privacy-schender wordt maandag 14 november uitgereikt.

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

13-09-16

Zorgverzekeraars krijgen inzage in medische dossiers bij vermoeden van fraude

Vandaag is in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Schippers (VVD) aangenomen waarmee zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers om fraude op te sporen. Zie voor de stemming van de partijen de figuur hiernaast. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel regelt de bev... meer >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.109 seconden