Laatste update: 28 november 2012

Ontsleutelplicht

Minister Opstelten (VVD) heeft een wetsvoorstel aangekondigd waarmee het mogelijk is om verdachten te kunnen dwingen hun wachtwoord te geven voor hun computer of bestanden. In onze rechtsstaat kunnen verdachten niet verplicht worden om mee te werken aan hun eigen veroordeling, ook wel genoemd het nemo tenetur-beginsel. Volgens Opstelten is dit wel mogelijk, "mits een eventuele wettelijke regeling en de uitvoering daarvan met voldoende waarborgen is omkleed". Hij zegt in het voorjaar van 2013 met het wetsvoorstel te komen. In dat wetsvoorstel zal hij ook zware straffen opnemen als men niet wil meewerken aan de eigen veroordeling.

Deze aankondiging volgt op een onderzoek dat de minister deed n.a.v. vragen van Van Toorenburg (CDA) tijdens het algemeen overleg. Het idee is om "verdachten in (onder andere) kinderpornozaken te verplichten om medewerking te verlenen bij het toegankelijk maken van gegevens op hun computer die met het gebruik van encryptie zijn versleuteld (ontsleutelplicht)". Voor welke andere misdrijven dit zou kunnen gelden is niet bekend.

Verschillende juristen hebben hier kritisch op gereageerd. Zo is er bezorgdheid dat het 'ontsleutelbevel' veel breder en sneller zal worden ingezet. Ook Bits of Freedom maakt zich zorgen, omdat "het niet werkt en Nederland onveiliger wordt".

Naast het CDA, zijn de VVD en SGP geïnteresseerd in dit wetsvoorstel. De PVV is kritisch. Standpunten van de overige politieke partijen in de Tweede Kamer zijn nog niet bekend.

Dit voorstel is verwerkt in een groter wetsvoorstel met onder andere inbraakbevoegdheden voor de politie. Dit wetsvoorstel wordt daarom niet meer apart meegewogen in de privacy barometer.

 

Laatste update: 28.11.2012

Status onderwerp: proefballon

Impact op privacy: -2

Dossier tweede kamer: 31015

Bekeken: 10.527 keer.

Tags: ontsleutelplicht, wachtwoord, nemo-tenetur
 

 


Index

Stemming

Stemming over de proefballon 'ontsleutelplicht'*.

* Officiële stemming over deze proefballon is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

Tweede Kamer stemt in met hack­bevoegdheid politie

De Tweede Kamer is op 20 december 2016 akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff (VVD) dat de politie de bevoegdheid moet geven in te breken op computers en telefoons.  Kritische oppositie D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zijn zeer kritisch en stellen dat de samenleving juist onveiliger wordt als de politie computers, smartphones, slimme meters en zelfs pacemakers gaat hacken. Zo vraagt D66 aan de staatssecretaris of het niet tegenstrijdig is als de politie cybercriminaliteit wil bestrijden door kwetsbaarheden in de software niet te dichten, "maar juist open te houden en zelf te misbruiken". Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

09-12-18

Tweede Kamer akkoord met kenteken-scannen door belastingdienst

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het gebruik van kentekenscanners door de belastingdienst. De belastingdienst kan hiermee controleren of automobilisten voldoende belasting betalen. De Eerste Kamer lijkt ook in te gaan stemmen met het wetsvoorstel van staatssecretaris Snel (D66) van Financiën. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.128 seconden