Laatste update: 26 maart 2018

Nieuwe bewaarplicht telecommunicatiegegevens

Naar aanleiding van uitspraken van het Europese hof, zal het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaarplicht "ingrijpend" worden afgeslankt. Dit schrijft minister Grapperhaus (CDA) van Veiligheid en Justitie aan Eerste en Tweede Kamer. 

De belangrijkste wijziging is dat alleen de gebruikersgegevens zouden moeten worden bewaard. Dit zijn gegevens waarmee achterhaald kan worden wie op een bepaald moment van een telefoonnummer of IP-adres gebruik maakte en op welk apparaat dat was. Verkeers- en locatiegegevens, zoals wie met wie belt, welke websites iemand bezoekt en waar hij of zij zich op dat moment bevindt, hoeven van de minister niet bewaard te worden.

Met tegenzin

De minister volgt hiermee met duidelijke tegenzin de uitspraak van de Europese rechter dat het niet proportioneel is om voor het opsporen van misdadigers de gegevens over het bel- en internetgedrag van alle mensen op te slaan. Maar omdat het Europese Hof het alleen over de verkeers- en locatiegegevens heeft, oordeelt de minister dat het opslaan van de gebruikersgegevens wél mag. De minister belooft daarbij dat zodra er een gaatje gevonden wordt om toch weer meer gegevens te laten bewaren, hij hiervoor met een wetsvoorstel zal komen.

Hoe lang gegevens bewaard moeten worden en hoe de toegang tot de gegevens is geregeld is nog niet duidelijk. De minister zegt het wijzigingsvoorstel dit voorjaar voor advies naar de Raad van State te willen sturen.

Bewaarplicht meermaals ongeldig verklaard

Het oorspronkelijke wetsvoorstel voor een hernieuwde bewaarplicht voor telecomgegevens werd in september 2016 ingediend door toenmalig minister Van der Steur (VVD). Maar na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in december 2016 waarin de bewaarplicht in Zweden werd verboden, werd dit wetsvoorstel geparkeerd.

Deze uitspraak van het Europese Hof was een bevestiging en aanscherping van een uitspraak van hetzelfde hof in 2014 waarmee de Europese richtlijn voor het bewaren van telecomgegevens ongeldig werd verklaard. De richtlijn bleek in strijd te zijn met de Europese grondrechten. Toenmalig minister Opstelten weigerde de conclusie te trekken dat dan de daarop gebaseerde Nederlandse wet ook ongeldig was. Daarop stapte Privacy First met enkel anderen naar de rechter waarop de Nederlandse bewaarplicht in maart 2015 buiten werking werd geplaatst.


 

 

Laatste update: 26.03.2018

Status onderwerp: voorstel

Impact op privacy:

Dossier tweede kamer: 34537

Bekeken: 11.959 keer.

Tags: grapperhaus, bewaarplicht, telecomgegevens
 

 


Index

Stemming

Stemming over het voorstel 'aanpassing bewaarplicht telecommunicatiegegevens'*.

* Officiële stemming over dit voorstel is nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

Van der Steur negeert toezichthouder bij nieuwe bewaarplicht

Minister Van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie wil de bewaarplicht voor telecomgegevens toch herinvoeren. Hiervoor heeft hij op 13 september een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Lees verder >>>


Bewaarplicht telecomgegevens

De bewaarplicht is door de Nederlandse rechter per direct buiten werking gesteld. Providers zijn niet langer verplicht gegevens te bewaren voor de opsporing. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

21-02-19

Flexibeler gebruik leerlinggegevens

De gegevens van leerlingen kunnen gemakkelijker en flexibeler gebruikt worden door het ministerie, onderwijsinstellingen, gemeente en mogelijke andere belanghebbenden. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer hebben hiermee ingestemd. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.233 seconden