Schippers, minister van justitie

KRO Reporter is gestuit op het enge plan van minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid om lichaams­materiaal dat ziekenhuizen ter beschikking hebben, af te moeten staan aan justitie en politie als zij daar om vragen. Maar nu het op straat ligt, is er volgens de ministers ‘slechts sprake van een ambtelijk overleg’ inzake dit onzalige plan.

Tsja. Geef de koffiepraatjes van je ambtenaren gewoon de schuld. Is minister Schippers haar ambtenaren niet meer de baas? Dit is pure afleidingspolitiek. Het gaat erom dat mensen van het ministerie het sowieso in overweging nemen, onze gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek te gaan mixen met opsporingsbevoegdheid. Levensgevaarlijk. Wat doet een minister van Volksgezondheid op justitieterrein?

Toen de politiek wilde dat we onze vingerafdrukken gingen afstaan voor ons paspoort, was het nog duidelijk dat de afname van deze vingerafdrukken gebruikt zou gaan worden voor opsporingsdoeleinden. Maar nu zet men een eerste stap in het koppelen van zaken die volledig los van elkaar horen te staan. Artsen zijn er om mensen beter te maken. Mensen staan lichaamsmaterialen af om de gezondheidszorg en de wetenschap verder te helpen. Niet om straks ineens in het verdachtenbankje te staan.

Ministeries Volksgezondheid en Justitie samen verder?

Wat KRO Reporter vanavond ook aan feiten of onderbouwing brengt, laat u niet misleiden door het ‘verweer’ van minister Schippers dat het “slechts om een ambtelijk koffiepraatje” ging of dat u straks een ‘opt-in’ regeling krijgt. De bottom line is gewoon heel simpel: Schippers en Opstelten zijn uit op uw DNA. En wel via de gezondheidszorg, waar niemand omheen kan.

Want of u dat wilt of niet, ooit komt ook u in een ziekenhuis terecht voor een behandeling. En veel mensen zullen, als DNA-afname wordt gepresenteerd als ‘van belang voor de wetenschap’ geen vuiltje aan de lucht zien en gewoon toestemming geven. Anderen, die nog vechten voor behoud van privacy en recht op lichamelijke integriteit, zien een fusie aankomen tussen de ministeries van Volksgezondheid en die van Justitie.

KRO Reporter: vrijdag 19 oktober 2012, Nederland 2, 21:20 uur.

reacties

Ik snap sowieso niet waarom er verschillende ministeries zijn. Eén allesomvattend ministerie van justitie waar alles onder valt lijkt me voldoende. En dat noemen we dan het Ministerie van Repressie voor uw Eigen Bestwil.

Laat er alsjeblieft zo veel mogelijk ministeries zijn en niet één "ministerie van waarheid".

Het geeft alom een helder beeld dat onze regerng zo geheim mogelijk achter onze rug om wetten aanneemt die ons in een totalitaire staat storten.

Zo ook de paspoort vinerafdruk. Het subsidiaritiets principe is geschaad en daarmee is het tegen Nederlands recht en onwettig en daarnaast vormt het een veilighieds risico. Waarom blijft onze regering het dan doen? Worden we bestuurd door criminelen?

ik dacht eraan om bloed te gaan geven aan de bloedbank, nu dus zeker niet!

Ben het geheel met mening auteur eens. Kijk wat ook gevolgen kunnn zijn zoals in reaktie 4 : geen bloed meer willen doneren !! Ben er tegen dat mnisterie gezondheid aan justitie ( op deze wijze) gekoppeld zou kunnen gaan worden !

Heel terecht wat deze auteur schrijft. Het wordt steeds gekker. Ik ben jaren bloeddonor geweest en dat zou ik nog geweest zijn als t apparaat geen foutmeldingen zou geven door een bepaald stofje in mijn bloed. Ik denk wel 3x na, na deze informatie. Ze verzamelen steeds meer info van je. Het systeem kan echter ook falen en dan...zie je dan maar uit de problemen te krijgen.

En weer wat mensenrechten de deur uit, dat gaat hard zo. Nu zijn we recht op leven, recht op eerbiediging van de eigen leefomgeving, non-discriminatie, veiligheid en gezinsvorming in één keer kwijt (oké, eerbiediging van de leefomgeving waren we al kwijt). Alleen maar ten behoeve van de staatsveiligheid.

@Karel: Ministerie voor Staatsveiligheid is korter, en dekt de lading ook aardig, de staat wordt immers wel beter beveiligd tegen al die burgers.

Hoezeer ik het standpunt van de auteur ook begrijp, ik kan me er niet aan storen dat ieders DNA bekend zou zijn. Ik heb niks te vrezen, en niemand niet die zich als goed mens gedraagt. Veel angstiger word ik van misdadigers die vrij rondlopen en met een dna databank al lang opgesloten hadden gezeten. Denk bv. aan Marianne Vaatstra e.a. Ik heb kinderen en die moeten zonder zorgen kunnen buiten spelen.

Beter iedereen die in NL woont DNA afstaan.

@Sander, snap je punt ook. Natuurlijk als je niets verkeerd doet heb je niets te vrezen, maar helaas werkt t niet altijd zo. Ik vind echter wel een verschil zitten in "iedereen moet DNA afstaan" of zonder dat je t weet wordt er lichaamsmateriaal van je gebruikt, je weet niet waarvoor, hoe zorgvuldig etc. Ik vind t een eng idee.

@Sander. U denkt echt niets te vrezen te hebben omdat U toevallig onschuldig bent? Nu al laten criminelen DNA van andere criminelen achter bij misdaden. Wat moet ze er van weerhouden uw DNA uit een bierglas in een café te gebruiken? En dat is potentieel nog maar het begin. Als iedereen zijn DNA bekend is, zou justitie wel eens omgedraaid kunnen gaan werken: de dader is een blanke man met suikerziekte en kaalheid, dus nu is elke kale, blanke man met suikerziekte verdacht.

Uw kinderen zijn nu net zo veilig of onveilig als U en ik waren als kinderen. Wij worden alleen banger gemaakt dan onze ouders, mede dankzij de pers.

@8 Gelukkig, ben jij een "goed mens" die zich voor nu en in de verre toekomst precies volgens de regels van de staat zal gedragen. Wat de staat in de toekomst ook zal vragen van jou en je kinderen. Hoe je je moet gedragen en wat je moet doen. Jij en je kinderen zullen gehoorzamen. Want wat de staat doet is altijd goed.

Natuurlijk moeten misdagers worden gepakt. Dat betekent dat je voldoende capaciteit en deskundigheid bij politie moet organiseren. Niet dat je een politiestaat moet inrichten. In Duitsland wordt de privacy veel minder geschonden dan in Nederland, omdat ze weten dat de staat ook gevaarlijke kanten kan krijgen. En toch is de misdaad daar niet groter. Ra, ra...

Ik heb geen vertrouwen in deze politiestaat.

Dit is de druppel. Mijn donorcodicil gaat eruit en bloed doneren is niet meer aan de orde.

Heeft iemand een voorbeeld brief om naar ziekenhuizen te sturen over vernietiging van medisch materiaal en een verbod materiaal nog langer te mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek of wat dan ook?

Wordt er ook iets bewaard van de hielprik? Zo ja waar.

@12 ... Sterke opmerking van die hielprik !!

Ria, ik weet inmiddels dat we er rekening mee moeten houden dat het hielprik dna 10 jaar of langer bewaard wordt. Ik weet alleen nog neit waar allemaal. Straks vragen mijn kinderen waarom ik er nooit iets tegen gedaan heb en dat zij geen keuze meer hebben.

Weet iemand dat wel?

Heeft iemand een voorbeeldbrief om aan een ziekenhuis te sturen?

richt je tot Soevereine Mens groepen; zei kunnen je/jullie allicht helpen met een weg die WEL zoden aan de dijk zet :D

Wat , Erdogan,doet is mensen rechten schendendaarom mag hopelijk niet de EU in . Wat doet SCHIPPERS, Het zelfde,en op een gluiperige manier, zoals gewoonlijk. Ze had het aangekondigd.in mijn mond geen dna stokje, Wordt samen met justitie opgeslagen , . Dit gaat voor mij echt te ver artsen verplichten om bij hun patienten verplicht DNA af te staan. Ben in staatom mijn donor schap er voor opte heffen. Dat heeft ze bereikt

Gelukkig is er nog "Europa" dat NL hiervoor op de vingers zal tikken; net zoals bij de aanvankelijke centrale opslag van vingerafdrukken als je een nieuw paspoort ging halen. Gewoon bij de geboorte bij iedereen een volgchip inbrengen. Lijkt me veel goedkoper. De Stasi is er niets bij.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.126 seconden