Laatste update: 2 juni 2015

Tweede Kamer tegen meer privacy bij OV-chipkaart

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil niet dat reizigers zelf kunnen aangeven of hun reisgegevens van de OV-chipkaart bewaard moeten worden. Dat bleek vandaag uit een stemming in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie had voorgesteld de reiziger zelf meer controle te geven over het bewaren van reisgegevens. De reiziger zou volgens dit voorstel zelf moeten kunnen aangeven of de reishistorie bewaard moeten worden of niet. Op dit moment worden reisgegevens tot 18 maanden opgeslagen. Als belangrijkste reden daarvoor wordt gesteld dat persoonlijke reisgegevens nodig zijn als men de kosten wil aftrekken bij de belasting of als men bijvoorbeeld bij vertraging het geld terug wil vragen. De ChristenUnie vond dat als reizigers van geen van beide opties gebruik maken, ze de keuze moeten hebben om hun reisgegevens niet op te laten slaan. De meerderheid van de Kamer onder aanvoering van VVD en PvdA was hier tegen. Zie voor de stemming de figuur hiernaast.

Nieuwe regels

Volgens staatssecretaris Mansveld (PvdA) laat de samenwerking tussen de vervoerders op het gebied van de OV-chipkaart te wensen over. Daarom komt zij met nieuwe regels (toelichting) voor de inzet van deze pas. Dit moet er voor zorgen dat de reiziger minder met verschillende regels per vervoerder wordt geconfronteerd. Het zou het openbaar vervoer toegankelijker en gebruikersvriendelijker moeten maken.

Bij de nieuwe regels vormt privacy van reizigers geen overweging voor het kabinet. Staatssecretaris Mansveld vindt juist dat de informatie over de reizigersstromen beter beschikbaar moet komen om het openbaar vervoer beter te kunnen plannen.

 

 

Laatste update: 02.06.2015

Status onderwerp: niet geclassificeerd

Impact op privacy: 2

Dossier tweede kamer: 34042

Datum stemming: 02.06.2015

Bekeken: 6.912 keer.

Tags: OV-chipkaart, Wpv2000
 

 


Index

Stemming

Stemming over het voorstel 'burger mag zelf beslissen over opslaan reisgegevens ov-chipkaart'*.

Let op: Dit is een voorstel met positieve impact op privacy!

* Officiële stemming is over dit voorstel nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Gerelateerd

OV-chipkaart

Tijdens het overleg van 6 oktober 2010 heeft Aptroot (VVD) voor een kortere bewaartermijn van reisgegevens gepleit. Aptroot vindt 6 tot 8 weken bewaren acceptabel, om te kijken of de afrekening klopt, maar daarna moeten de gegevens worden gewist. Lees verder >>>


OV-chipkaart voor studenten

Deze wet regelt het gebruik van de OV-chipkaart op het Burger Service Nummer (BSN) voor studenten. De wet treedt op 1 januari 2010 in werking. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

21-02-19

Flexibeler gebruik leerlinggegevens

De gegevens van leerlingen kunnen gemakkelijker en flexibeler gebruikt worden door het ministerie, onderwijsinstellingen, gemeente en mogelijke andere belanghebbenden. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer hebben hiermee ingestemd. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.139 seconden