Tweede Kamer tegen meer privacy bij OV-chipkaart
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil niet dat reizigers zelf kunnen aangeven of hun reisgegevens van de OV-chipkaart bewaard moeten worden. Dat bleek vandaag uit een stemming in de Tweede Kamer.
De ChristenUnie had voorgesteld de reiziger zelf meer controle te geven over het bewaren van reisgegevens. De reiziger zou volgens dit voorstel zelf moeten kunnen aangeven of de reishistorie bewaard moeten worden of niet. Op dit moment worden reisgegevens tot 18 maanden opgeslagen. Als belangrijkste reden daarvoor wordt gesteld dat persoonlijke reisgegevens nodig zijn als men de kosten wil aftrekken bij de belasting of als men bijvoorbeeld bij vertraging het geld terug wil vragen. De ChristenUnie vond dat als reizigers van geen van beide opties gebruik maken, ze de keuze moeten hebben om hun reisgegevens niet op te laten slaan. De meerderheid van de Kamer onder aanvoering van VVD en PvdA was hier tegen. Zie voor de stemming de figuur hiernaast.
Nieuwe regels
Volgens staatssecretaris Mansveld (PvdA) laat de samenwerking tussen de vervoerders op het gebied van de OV-chipkaart te wensen over. Daarom komt zij met nieuwe regels (toelichting) voor de inzet van deze pas. Dit moet er voor zorgen dat de reiziger minder met verschillende regels per vervoerder wordt geconfronteerd. Het zou het openbaar vervoer toegankelijker en gebruikersvriendelijker moeten maken.
Bij de nieuwe regels vormt privacy van reizigers geen overweging voor het kabinet. Staatssecretaris Mansveld vindt juist dat de informatie over de reizigersstromen beter beschikbaar moet komen om het openbaar vervoer beter te kunnen plannen.