Laatste update: 2 juni 2015

Tweede Kamer tegen meer privacy bij OV-chipkaart

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil niet dat reizigers zelf kunnen aangeven of hun reisgegevens van de OV-chipkaart bewaard moeten worden. Dat bleek vandaag uit een stemming in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie had voorgesteld de reiziger zelf meer controle te geven over het bewaren van reisgegevens. De reiziger zou volgens dit voorstel zelf moeten kunnen aangeven of de reishistorie bewaard moeten worden of niet. Op dit moment worden reisgegevens tot 18 maanden opgeslagen. Als belangrijkste reden daarvoor wordt gesteld dat persoonlijke reisgegevens nodig zijn als men de kosten wil aftrekken bij de belasting of als men bijvoorbeeld bij vertraging het geld terug wil vragen. De ChristenUnie vond dat als reizigers van geen van beide opties gebruik maken, ze de keuze moeten hebben om hun reisgegevens niet op te laten slaan. De meerderheid van de Kamer onder aanvoering van VVD en PvdA was hier tegen. Zie voor de stemming de figuur hiernaast.

Nieuwe regels

Volgens staatssecretaris Mansveld (PvdA) laat de samenwerking tussen de vervoerders op het gebied van de OV-chipkaart te wensen over. Daarom komt zij met nieuwe regels (toelichting) voor de inzet van deze pas. Dit moet er voor zorgen dat de reiziger minder met verschillende regels per vervoerder wordt geconfronteerd. Het zou het openbaar vervoer toegankelijker en gebruikersvriendelijker moeten maken.

Bij de nieuwe regels vormt privacy van reizigers geen overweging voor het kabinet. Staatssecretaris Mansveld vindt juist dat de informatie over de reizigersstromen beter beschikbaar moet komen om het openbaar vervoer beter te kunnen plannen.

 

 

Laatste update: 02.06.2015

Status onderwerp: niet geclassificeerd

Impact op privacy: 2

Dossier tweede kamer: 34042

Datum stemming: 02.06.2015

Tags: OV-chipkaart, Wpv2000
 

 


Index

Stemming

Stemming over het voorstel 'burger mag zelf beslissen over opslaan reisgegevens ov-chipkaart'*.

Let op: Dit is een voorstel met positieve impact op privacy!

* Officiële stemming is over dit voorstel nog niet geweest. In de figuur zijn de meningen weergegeven zoals partijen die tot op heden kenbaar hebben gemaakt. Van sommige partijen is de mening nog niet bekend of nog niet kenbaar gemaakt. Bij die partijen staat geen balkje.

Gerelateerd

OV-chipkaart

Tijdens het overleg van 6 oktober 2010 heeft Aptroot (VVD) voor een kortere bewaartermijn van reisgegevens gepleit. Aptroot vindt 6 tot 8 weken bewaren acceptabel, om te kijken of de afrekening klopt, maar daarna moeten de gegevens worden gewist. Lees verder >>>


OV-chipkaart voor studenten

Deze wet regelt het gebruik van de OV-chipkaart op het Burger Service Nummer (BSN) voor studenten. De wet treedt op 1 januari 2010 in werking. Lees verder >>>


Deel deze pagina via:

Help mee!

LogoHelp mee om de immense archieven van de Nederlandse inlichtingen­diensten te redden. Vraag dossiers op in het belang van onze veiligheid, democratische controle op de diensten, burgerrechten en kennis over de betrokkenheid van de inlichtingendiensten.

Nieuws- & Opinie

Om het privacy-debat te stimuleren heeft Privacy Barometer ook een nieuws- en opiniepagina.

15-10-17

Tweede Kamer akkoord met iets betere privacybescherming leerlingen

De Tweede Kamer heeft op 10 oktober 2017 unaniem ingestemd met het iets beter beschermen van privacy van leerlingen in het onderwijs. Bij het gebruik van digitaal studiemateriaal krijgen de leveranciers minder persoonlijke gegevens van de leerlingen in handen. Bij het gebruik van digitale leermiddelen worden persoonsgegevens van leerlingen bij de aanbieder van die leermiddelen opgeslagen. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.172 seconden