Onze top 5 voor de Big Brother Awards

Op 28 oktober is het weer zover. Dan ontvangt de grofste privacyschender van het afgelopen jaar de Big Brother Award. Ook Privacy Barometer heeft kandidaten genomineerd. Hieronder vindt u onze top 5.

Nummer 5.

Op nummer vijf nomineren we Achmea vanwege hun idee voor een kortingsactie als mensen een meetkastje in hun auto of huis plaatsen. Niet alleen de verzekeraar krijgt hiermee toegang tot je autoreizen en je rijstijl, maar zo kunnen ook ouders hun kinderen in de gaten houden als ze de auto lenen. Achmea wil ook samenwerken met Google die gegevens verzamelt met een slimme thermostaat en slimme rookmelders in huis. Achmea wil niet alleen weten wat je in de auto en in huis doet, maar ook je gedrag bijsturen zodat je voor Achmea minder kosten maakt.

Nummer 4.

De Nederlandse gemeenten verdienen een vierde plek omdat 83% van hen de beveiliging van hun systemen na 13 jaar (!) nog steeds niet op orde heeft. Het Suwinet-systeem zit stampvol persoonsgegevens van bijna alle inwoners en wordt steeds belangrijker bij gemeenten voor onder andere het uitvoeren van sociale voorzieningen zoals de bijstand, de wet maatschappelijke ondersteuning en de jeugdzorg. Staatssecretaris Klijnsma dreigt al een jaar gemeenten af te sluiten als ze de zaken niet op orde brengen, maar dat lijkt niemand bij de gemeenten iets te kunnen schelen.

Nummer 3.

Uiteraard verdient staatssecretaris van Rijn een hoge notering voor het onrechtmatig doorsluizen van medische gegevens van jeugdigen naar de gemeenten. Deze zomer heeft hij een (tijdelijke) regeling ingevoerd die hulpverleners verplicht hun medisch beroepsgeheim te doorbreken als ze betaald willen krijgen. Sinds de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de gemeenten ligt, moeten facturen voor verleende jeugdzorg bij de gemeenten worden ingediend. Maar de gemeenten willen deze facturen alleen betalen als ze inzicht krijgen in medische gegevens van de jeugdige patiënt.

De regeling is in strijd met het medisch beroepsgeheim en de nieuwe Jeugdwet staat een dergelijke regeling ook niet toe. Jeugdzorgverleners hebben massaal een petitie ondertekend om een betalingsregeling te ontwerpen mét behoud van het medisch beroepsgeheim. Maar dergelijke signalen uit het veld gaan aan Van Rijn voorbij. Ook de Tweede Kamer had vraagtekens over de regeling, maar Van Rijn negeert deze kritiek door de regeling buiten de Tweede Kamer om door te drukken.

Nummer 2.

Op nummer twee nomineren we minister Plasterk (PvdA). Hij maakt grote kans op de eind-overwinning vanwege zijn voorstel om het internetverkeer van alle Nederlanders af te laten luisteren door de veiligheidsdiensten. Daarbij houdt hij zich doof voor alle kritiek. Al drie dagen na sluiting van de consultatieronde, waarbij hij een recordaantal van 557 (zeer) kritische reacties binnenkreeg, wist hij al dat hij het plan gewoon door zou zetten.

Naast het afluisteren van de bevolking, presteerde Plasterk het ook om, bijna terloops, een geheime DNA-databank in het wetsvoorstel op te nemen. Net als bij het afluisteren is er nauwelijks onafhankelijk toezicht op deze DNA databank en kunnen de bewaartermijnen eindeloos worden opgerekt. Alleen al voor dit laatste zou Plasterk de hoofdprijs verdienen, ware het niet dat de volgende Big Brother dit nog weet te overtreffen.

Nummer 1.

Misschien enigszins ondergesneeuwd door ander nieuws, maar wederom kwam het ministerie van Veiligheid en Justitie met het meest privacyschendende plan van het afgelopen jaar. Het is nog een erfenis van Big Brother Opstelten (VVD), maar minister Van der Steur (VVD) lijkt het gewoon te willen doorzetten.

De minister wil een vrijbrief om alle beschikbare gegevens over burgers voor elk gewenst doel te kunnen koppelen. Het ministerie wil daarmee profileringstechnieken inzetten om het gedrag van burgers tot in detail in kaart te brengen, want afwijkend gedrag is verdacht. Dit onbeperkt koppelen van gegevens en profileren van burgers moet niet alleen voor fraude-bestrijding worden ingezet, maar meer algemeen voor "toezicht op de naleving van wettelijke voorschriften en de handhaving van de openbare orde en veiligheid [..], alsmede de voorkoming, opsporing en vervolging van strafbare feiten".

Het gaat niet alleen om gegevens die binnen de overheid beschikbaar zijn, maar ook om gegevens van externe private bedrijven en instellingen. Het verstrekken van gegevens wordt verplicht. Dit plan gaat zelfs zo ver dat de Wet bescherming persoonsgegevens hiervoor (gedeeltelijk) buiten werking moet worden gesteld. De minister van Veiligheid en Justitie wil dat dit principe algemeen geldend wordt voor alle werkvelden en sectoren.

Met dit voorstel voor totale controle over de burger door het Ministerie van Veiligheid en Justitie toont minister Van der Steur zich de ideale Big Brother uit het boek 1984 van George Orwell. Wat ons betreft verdient hij de Big Brother Award voor 2015.

Kabinet wil vrijbrief voor onbeperkt koppelen gegevens

Het kabinet komt met een voorstel om alle beschikbare gegevens voor elk gewenst doel te mogen koppelen. Het kabinet stelt hiermee de Wet bescherming persoonsgegevens gedeeltelijk buiten werking.
Lees verder >>>

wetsvoorstel grootschalig internet afluisteren

Het wetsvoorstel van minister Plasterk (PvdA) met verregaande afluisterbevoegdheden voor de inlichtingendiensten is ineffectief omdat het uitbreiden van bevoegdheden veel extra werk betekent, maar nauwelijks iets op zal leveren. Belangrijke rechten van burgers worden daarmee onnodig en onrechtmatig geschaad.
Lees verder >>>

reacties

Hoewel ik op geen enkele manier aan Achmea ben verbonden vind ik het idee ervan eigenlijk best innovatief. Als men door middel van nieuwe technologie beter inzicht krijgt in het gedrag, en daardoor beter en/of veiliger gaat rijden, wat is dan het probleem? Achmea legt dit niet op aan haar klanten, klanten kiezen hier zelf voor.

Los daarvan, als wij als samenleving vinden dat dit soort initiatieven niet kunnen dan moeten we de wetgeving aanpassen (geen 'Internet-of-Things'-achtige innovaties)...

Kennelijk ontgaat het de verantwoordelijk bewindslieden dat er ook nog zoiets bestaat als een Internationale rechtsorde waarvan NL nog deel uitmaakt.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.086 seconden