GEEN CONTROLERENDE MAAR EEN DIENSTBARE OVERHEID

Privacy-aanbevelingen voor verkiezings­programma's

We leven al decennia in een informatiesamenleving en toch steekt het huidige kabinet weinig energie in de gegevensbescherming van burgers. De verklaring hiervoor is dat de overheid zelf de grootste verzamelaar van gegevens is. Met die gegevens wordt het gedrag van burgers in kaart gebracht en gecontroleerd.

Dit is een verkeerde ontwikkeling. De burger is niet van de overheid, maar de overheid is van de burgers. Fundamentele rechten, waaronder het recht op privacy, zijn belangrijk om mensen in vrijheid hun leven te laten leiden. Onze overheid zal zich minder controlerend en meer dienstbaar aan de individuele burger moeten opstellen. De volgende punten mogen in de verkiezingsprogramma's voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 dan ook niet ontbreken.

Big data

Er moeten meer rechten voor burgers komen om zich te verweren tegen de risico's van 'big data'. Zij moeten verplicht actief geïnformeerd worden als zij als 'risicogeval' worden aangemerkt. De burger krijgt recht op inzage in het opgestelde profiel en de systematiek van besluitvorming. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat ook toezicht houden op deze profielen, beslissingscriteria en -algoritmen.

Sociaal domein

De gegevensbescherming in het sociaal domein moet op orde worden gebracht. Er komt een landelijk normenkader voor de omgang met gegevens binnen gemeenten. Gemeenten worden hierop periodiek getoetst en bij falen volgen sancties.

Een mogelijke kaderwet voor het automatisch koppelen van zoveel mogelijk gegevens van burgers binnen de overheid komt er niet. Dit plan is onnodig en fundamenteel in strijd met Europese en Nederlandse wetgeving. Ook het profileringssysteem SyRI is niet proportioneel en wordt daarom gestopt of in ieder geval drastisch ingeperkt.

Medisch beroepsgeheim

Medische dossiers van patiënten worden zonder toestemming niet toegankelijk voor zorgverzekeraars of opsporingsdiensten. Ook niet om fraude of andere criminaliteit te bestrijden. E-health toepassingen mogen alleen ingevoerd worden als er goede privacywaarborgen zijn. Het landelijk elektronisch patiëntendossier LSP is niet in staat om specifiek toestemming te vragen voor inzage in medische dossiers. De wet wordt niet opgerekt om het LSP alsnog passend te krijgen.

Antiterreurmaatregelen

Antiterreurmaatregelen worden vaak op emotionele gronden ingevoerd. Daarom moeten deze maatregelen altijd tijdelijk zijn en periodiek geëvalueerd worden. Het nieuwe wetsvoorstel voor inlichtingendiensten geeft zonder goede controle teveel bevoegdheden aan de AIVD. Beter kan de bestaande wet enigszins worden aangepast. Daarmee krijgt Nederland effectieve terreurbestrijding waarbij wordt voorkomen dat te veel onverdachte burgers worden afgeluisterd.

Meer privacywaarborgen bij opsporing

De regering geeft te makkelijk nieuwe bevoegdheden aan de politie waarvan de noodzaak niet duidelijk is. Dat moet stoppen. Zo moet het 'terughack'-wetsvoorstel voor de politie van tafel. Preventief fouilleren is al jaren ineffectief gebleken en moet worden gestopt. De uitbesteding van de opsporing aan bedrijven en particulieren moet worden geëvalueerd en ingeperkt. Intimidatie door politie bij onwelgevallige meningen wordt gestopt. De politie gaat zich versneld aan de wet voor gegevensbescherming houden.

Fundamentele rechten

Er komt een staatssecretaris van gegevensbescherming die over alle ministeries heen coördinerend optreedt voor een consistente en zorgvuldige omgang met gegevens in de wetgeving. Een aparte staatssecretaris doet recht aan de grote groei van de informatiesamenleving en kan met zijn of haar specifieke deskundigheid de wetgeving op andere ministeries ondersteunen.
Het briefgeheim in de Grondwet is gedateerd en moet wordt omgevormd tot een communicatie- en opslaggeheim. Nederland is vrijwel het enige land in Europa dat een verbod op Grondwettelijke toetsing door de rechter kent. Er komt een constitutioneel hof dat wetgeving wel mag toetsen aan de Grondwet.

Lees hier de complete brief met aanbevelingen en toelichting.
 

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Privacy wordt te weinig serieus genomen. Niet alleen door bedrijven maar zeker ook door de overheid.
Lees verder >>>

reacties

Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen. Gemeente word door overheid, justitie in bescherming genomen, een politieagente versprak zich ook en zei, we behandelen geen aangiftes tegen instanties. Aangetekende aangiftes verdwijnen en vervolgens de klachten hierover, en zelfs bij postkamer afgegeven (bewijs)stukken verdwijnen. Blijkbaar de 'nieuwe normaal in 2021. En gemeente geeft niets af vanwege privacy. De privacy van ambtenaren, die in strijd handelen met de wet, hebben meer rechten dan de slachtoffer. En dat gebeurd in 2021 en eigenlijk al 15 jaar geleden, er is altijd wel weer een excuus om niets te doen en alles te weigeren. En ministers / overheid / politieke partijen weten dit, maar doen ook niets.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.145 seconden