Slimme meter? Nee dank u!
De deurbel gaat.
"Goedemorgen. Ik kom uw energiemeter vervangen. U krijgt vandaag een 'slimme meter'."
"Goedemorgen. Ik dacht het niet."
"Hè? Hoe bedoelt u?"
"Ik weiger de 'slimme meter'."
De zogenaamde 'slimme meter' is niet persé slim, maar registreert veel details over je energieverbruik. Door aan de slimme meter een app of tablet te koppelen, kan je analyses van de opgeslagen gegevens maken. De slimme meter is via een verbinding ook voor het energiebedrijf toegankelijk, zodat ze op afstand uw energieverbruik kunnen uitlezen. Een slimme meter registreert elk kwartier uw energieverbruik en bewaart dat tien dagen. De eindstand per dag wordt veertig dagen bewaard en de maandstanden dertien maanden. Met sommige slimme meters kan het energiebedrijf u op afstand afsluiten van stroom en/of gas.
De slimme meter is er gekomen door een lobby van energiebedrijven en milieuorganisaties. De energiebedrijven willen de slimme meter inclusief uw gedetailleerde gegevens om er geld mee te verdienen. De milieuorganisaties, en in hun voetsporen de politiek, dachten dat met de slimme meter mensen meer bewust zouden worden van hun energieverbruik en daardoor energie gaan besparen. Tot op heden komt daar niets van terecht. Er zijn ruim een half miljoen slimme meters in gebruik en volgens een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken uit maart 2014 is de behaalde besparing waarschijnlijk 0,6%. Waarschijnlijk, want de onderzoekers constateren zelf dat het verschil te klein is om goed te meten. Lekker slim.
Door de druk van politiek, energiebedrijven en milieuorganisaties, lijkt het of je niet kan ontkomen aan de slimme meter. Maar installatie is geheel vrijwillig. Met dank aan de Eerste Kamer.
"Maar uw huidige meter moet toch echt vervangen worden. Uw meter is onlangs afgekeurd."
"O ja? Die meter hangt er al sinds 1977 en nu is ie ineens niet goed meer?"
"Ja, kijk maar. Het staat hier op mijn tablet."
"Wat gek. Want mijn energiemeter staat niet op de lijst met afgekeurde meters bij Verispect".
Energiemeters worden steeksproefsgewijs door Verispect in opdracht van de overheid gecontroleerd. Als er in de steekproef afwijkingen worden gevonden, kan de hele groep worden afgekeurd omdat de meters dan mogelijk niet meer betrouwbaar zijn. Verispect publiceert een lijst met afgekeurde meters.
"Als u geen slimme meter wilt, heb ik ook een gewone digitale meter."
"O? Daar staat niets over in de brief en folder die u mij stuurde. Wat is het verschil met een slimme meter?"
"Er zit geen modem in, dus hij kan geen verbinding maken met het energiebedrijf."
"Maar hij registreert wel hetzelfde? "
"Dat wel ja."
"Hoe kan ik zien dat er geen modem inzit?"
"Dat kan u niet zien, maar dat vertel ik u nu."
"Niets persoonlijks, maar dan weiger ik die ook."
"Oh… nou… eh…. Goedemorgen dan maar."
"Goedemorgen."