30.000 mensen onschuldig opsluiten is "conform prognose"

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is de wereld veranderd. In ieder geval in Nederland. Wetgeving is aangescherpt om 'preventief' te kunnen ingrijpen. Zo is het makkelijker geworden mensen aan te houden en vast te zetten. Afgelopen maand werd duidelijk dat de afgelopen 10 jaar maar liefst 30.000 mensen onterecht in de bak zijn gezet. “Sinds 2002 is het aantal mensen dat onschuldig heeft vastgezeten verdriedubbeld”. In Europa neemt Nederland hiermee bijna de koppositie in als het gaat om het onterecht opsluiten van mensen.

Daar zitten mensen bij die slachtoffer zijn van politie met tunnelvisie en rechters die de mist in gaan, zoals Lucia de B., de twee van de Puttense moordzaak en Wim B. van de Schiedammerparkmoord. Maar het leeuwendeel zijn mensen die door de politie voor de zekerheid maar worden vastgezet, omdat ze  misschien iets misdaan hebben. Door de hardere aanpak van politie en justitie zijn er dus 30.000 mensen onschuldig door deze overijverige instanties gemangeld met alle persoonlijke drama’s van dien. Voelt u zich al veiliger? Levert dit u al het grotere veiligheidsgevoel op waar minister Opstelten zo graag mee schermt?

Schokkend

Natuurlijk schokt dit de mensen. Zou je denken, tenminste. Oud-hoogleraar Van Kalmthout, die het onderzocht, vindt het schokkend, want “het kost de samenleving € 79 miljoen". Ach natuurlijk. Wat kan ons de burgerrechten schelen en wat mensen doormaken die onschuldig en onterecht worden opgepakt en opgesloten. Geld. Dat is pas echt belangrijk!

En natuurlijk schokt dit de politiek. Zou je denken, tenminste. Vorige week bleek alleen Madeleine van Toorenburg, notabene oud-directeur van een jeugdinrichting en nu Tweede Kamerlid voor het CDA, zo verontwaardigd, dat ze minister Opstelten op het matje riep. Uiteraard was Opstelten één en al meelevendheid, want als het op schending van burgerrechten aankomt, vind je bij de VVD altijd een gewillig oor. Leest u even mee?

Opstelten: “Die cijfers zijn een voortzetting van de stijgende trend die al in 2002 is ingezet. Dat is ook conform de prognoses die wij budgettair hebben berekend. [...] Wel moet bedacht worden dat bij een slagvaardige opsporing ondanks alle zorgvuldigheid die wordt betracht, niet kan worden voorkomen dat burgers soms ten onrechte worden vastgezet.

Van Toorenburg: “Voorzitter. Ik vind dit een heel koude reactie van de minister. Hij zegt "conform prognoses hebben we hier budgettair mee gerekend". We hadden 30.000 mensen in de gevangenis zitten die niets gedaan bleken te hebben, en daar is budgettair mee gerekend? Ik vind het niet om aan te horen.

Vanaf 2002 is het CDA aan de macht geweest. Hopelijk openen deze schokkende cijfers hen de ogen om een ander beleid na te streven. De ogen van de VVD zitten helaas nog potdicht.

reacties

Mooie dt-fout in de eerste zin... :-)

---
Redactie: Dank! Aangepast. :-)

En dan gaat het hier niet om mensen die een nachtje in de cel moesten doorbrengen. Het gaat om mensen die in voorlopige hechtenis zaten en uiteindelijk door de rechter zijn vrijgesproken. Dat kan dus zo een maandje of langer onschuldig in de gevangenis zijn.

Tel je de mensen erbij die onschuldig ook voor kortere periodes worden vastgehouden zonder dat er uiteindelijk een rechter aan te pas komt, dan liggen de aantallen nog vele malen hoger.

Goed punt, goede column. Verontrustende reacties inderdaad.

Als het met huisarrest, de elektronische enkelband of vrijlating op borgtocht kan worden voorkomen dat mensen worden ingesloten als niet onomstotelijk vaststaat dat zij schuldig zijn, vraag ik me af waarom die methoden dan in Nederland niet vaker gehanteerd worden. Mensen worden dan minder uit hun normale leven gehaald, het is minder traumatisch, kunnen wellicht doorwerken, hoeven niet verzorgd te worden, en de schadevergoeding kan lager omdat minder (im-)materiële schade wordt geleden. Zeker als de bestuurders zich zo'n zorgen maken om de kosten die ermee gemoeid zijn begrijp ik niet waarom dan toch zo vaak voor opsluiting wordt gekozen.

Geweldig deze aandacht voor deze ernstige misstand. . Hopelijk krijgt de politie en justitie eindelijk door dat het hoe dan ook rond krijgen van zaken uitsluitend voor de statistiek de gerechtigheid niet dient.

Het is een afschuwelijke zaak als je onschuldig vastzit.

Dit met een politie met tunnelvisie of een naieve welwillendheid beschuldigen te registreren i.p.v. hier op te rechercheren. Foei!

onschuldig vast zitten ik weet er alles van ,mijn man zit nu ,eerst 3 dagen op het politie bureau .

en nu na zijn 14 dagen 30 dagen erbij.

wij leven een gewoon leven zijn ziels gelukkig ,en wordt op zijn werk gewoon meegenomen.

man mijn was al heel lang thuis longontsteking ,maar omdat hij al 2 jaar suiker heeft en veel ziek is ,toch maar besloten om te gaan werken.

nou nee hoor geen werk maar opgepakt.

mijn man en niet te vergeten mijn zelf .

ik slaap elke middag omdat ik een behoorlijke hersenbloeding heb gehad .

staat hier een team voor de deur ,mocht niet eens mijn shirt aantrekken .

weet niet wat hun zochten maar weet wel dat dit allemaal indruk maakt die ik niet kan vergeten .

hulp nou nee hoor .

hoe krijg ik weer grip op deze situatie ben hem elke dag kwijt.

Zoals uit het artikel naar voren komt is het eigenlijk schering en inslag in Nederland. Bedenk dat er 85 euro per nacht wordt betaald indien u onschuldig in een HvB zit en u kunt uitrekenen om hoeveel mensen dit gaat.

Verontschuldigingen worden vrijwel nooit gemaakt. Rectificatis nooit geplaatst. De politie is er als de kippen bij om de pers in te lichten, maar als u onschuldig blijkt te zijn gaan ze echt niet naar de pers om hun fout toe te lichten.

De vergoeding van 85 euro per nacht moet u zelf bevechten in een rechtszaak.

Soms zijn mensen alles kwijt, eigen zaak, huis, medewerkers op straat etc. En er is geen geld meer om ook nog een rechtzaak te beginnen. Men blijft dus volledig kapot gemaakt door de staat achter.

Pas op voor stemming makerij. Je kan een stuk schrijven, en tussen de woorden door je eigen mening weven. Privacy is erg belangrijk, maar zie wat mensen invullen aan enquêtes en zg. loterijen enz. Men is vaak zelf ook makkelijk met het weggeven van gegevens.

Dank aan diegene die reactie 6 heeft ingestuuurd. (ook aan alle anderen natuurlijk). Het komt blijkbaar heel vaak voor en bijna een stad als Veldhoven heeft qua aantal onschuldig vastgezeten. Het bedrag van de vergoeding is een schijntje voor de aangerichte ellende. Mensenlevens worden vernield en als dit aantal (30.000) als verkeersongeliukken of fouten in ziekenhuizen genoemd zou worden dan zou de wereld te klein zijn. In plaats van misdaden te oplossen veroorzaakt de politie rond de 30.000 misdaden. En deze misdadigers llopen nog gewoon vrij rond en worden ook nog eens betaald hiervoor. Echt afscchuwelijk. En minister Opstelten laat het volledig afweten. Dank aam Mevr/ vam Toorenburg van het CDA voor haar inzet en kamervragen. Hopelijk voert ze meer actie tegen deze enorme persoonlijke en maatschappelijke ellende..

Ook ik zit al vanaf 2_4_2010 onschuldig vast.Alle getuigen die voor mij pleiten worden niet gelooft,ondanks het to.t 4 x hun verklaren te volharden,schoenen afdrukken die door onderzoeken bewijzen dat ze gestempeld zijn. Worden door de rechtbank gewoon gebruikt.D.N.A sporen die door het NFI niet ondersteund worden gewoon gebruikt.Eerste aanleg wordt er 11minuten overgehouden voor de moord van mijn schoon moeder,wordt zomaar in het hogerbeoep veranderd in vol uur.Als ze de eerste negen maanden lopen te knoeien met mijn medicijnen,en je het allemaal weet wordt het allemaal tegen je gebruikt.En wordt je als een leugenaar neergezet.Als je alles leest denk je dat je in een nachtmerrie bent beland.Maar ondertussen ben ik veroordeeld voor doodslag en heb een straf van 12jaar gekregen.En waar kun je nog terecht,om de waarheid

Waarom staan we niet samen op, heb ik me weleens afgevraagd? Ik ben trots op Ina Post, zij geeft ons een stem die onschuldig vast hebben gezeten of zitten en als ik haar openlijk zie huilen op tv dan huilt mijn hart met haar mee. Hoe leg ik aan mijn familie uit hoe het was, zonder ze nogmeer verdriet te doen? .......................................

Het is mooi dat de waarheid feitelijk vast ligt, nu nog zoeken waar! Voor mij niet meer ik heb hem gevonden, nadat ik het dossier ontcijfert had!

Ik ben op alle zittingen geweest en ik hoordde alleen maar bullshit en technische onhaalbare theorieën. Zit je dan als Nederlandsstaatsburger, is dit nou rechtspraak???????????

Heb zelf ruim 8 jaar ter onrechte vastgezeten. Ben nu bezig de waarheid naar boven te brengen. Blijkt erg moeilijk, want het is zo in Nederlandse wet dat het moeilijk maakt om dit recht te zetten, maar ik blijf door gaan.

als ik dit zo lees dan is het dus echt zo erg! mijn zoon heeft dit 2 keer meegemaakt..ik ben er nog ziek van vooral omdat ze nu nog steeds achter hem aan zitten! de boetes (verkeersovertredingen) hebben we wel 5 keer betaald, en steeds weer staat de politie bij ons voor de deur!Onterecht wij hebben dit dus 2 keer meegemaakt he?

Als ik alle reacties van jullie ga lezen krijg ik veel pijn in mijn hart. want mijn zoon is door politie gepakt op staar 10 meter van zijn werk. ik wist van niks tot gisteren na 20 dagen vast zitten en hij heeft beperking en ik weet ook niet dat hij tevreden is van zijn advocaat of niet. Ik weet echt niet wat ik moet doen en hoe kan ik hem helpen. het is echt raar. wij hebben veel mee gemaakt. wat is onze rechten en rechten van onze kinderen.

Ook mijn zoon zit onschuldig,al 8 maanden nu. Maar wij hebben besloten niet op te geven,ze hebben hem gewoon een verklaring onder druk af laten leggen en dat mag helemaal niet. Gelukkig hebben we een goeie advocaat,en gaan in hoger beroep. En met de bewijzen die we hebben moet het uiteindelijk goed komen.wij blijven vechten voor gerechtigheid,net zolang als het nodig is! Ik ben super trots op mn zoon hoe hij het doet.

Aan de moeder, reactie 12, 13 en 14. Een moeder is nooit harder te raken als in haar kinderen. Vind het echt afschuwelijk wat jullie meemaken. Geruststellend is dat jullie een goeie advocaat hebben en gelukkig niet moedeloos zijn geworden en in Hoger Beroep gaan. Knap dat jullie het niet opgeven. En als je wilt laat vooral weten hoe het voor jouw en je zoon afloopt.

Heel veel succes, duim voor jullie dat deze afschuwelijke nachtmerrie zo snel mogelijk voorbij is. En als schrale troost er genoegdoening kan komen voor jullie aangedane ellende.

Lotgenoot.

Jullie hebben gelijk ook mijn partner zit onschuldig vast al bijna zeven maanden ook veroordeelt voor drie jaar alle verklaringen van getuige worden aan de kant gegooid wat de advocaat ook heeft gezegt heeft geen zin gehad nu afwachten op het hoger beroep maar ondertussen zit er weer een onschuldige vast .

Het gaat het OM zeker in FIOD zaken, helemaal niet meer om de veroordeling. Het toe kunnen passen van dwangmiddelen. Voorarrest, voertuigen afvoeren, huiszoekingen met veel tamtam. In de afdoening lijkt het OM absoluut nier geïnteresseerd.

ook mijn zoon zit onschuldig vast,en zelfs na hoger beroep in TBS,tegenwoordig geloven rechters namelijk liever in de leugen dan in de waarheid. Mijn zoon heeft onder druk bekend,dus kat in het bakkie toch.Goed onderzoek doen is er heden ten dagen niet meer bij.

Werd bijna doodgeslagen door dochter van mijn mijn buurvrouw.Mijn auto werd vernielt voor 1000 euro.Bel je vier keer de politie .Komt die pas na een half uur.Voel je ondertussen zo bedreigd dat je zelf iets pakt om je eigen te verdedigen.Komt eindelijke de politie en word ik aangehouden en vast gezet..Sjouke word voor poging tot doodslag niet eens vervolgd.Moet ook nog zien of de kosten van mijn auto wordt vergoed.Maar onder tussen heb ik vast gezetten en mocht ik pas na 5 uur aangifte tegen haar doen.Kon ze haar verhaal met haar moeder afstemmen.De echte criminelen laten ze lopen en de gewone burger zetten ze vast.Staat er de volgde dag iets in de krant maar dan van een kant.Willen ze nog dat we in hun geloven.Mijn geloof in ons rechtstaat was al niet groot maar nu helemaal niet meer.Recht krijg je pas als je echt een crimeneel bent en geld en macht heb.Wij gewone burgers moet ons eigen maar zien te redden.

Ik ben slachtoffer van groepsstalking. dit door toedoen van een jongen van in de 20. 2 jaar lang hebben ze me met een groep van rond de 20 elke dag geterroriseerd en bedreigt. Ik heb tig keer hulp gevraagd bij politie en om. ik werd steeds weggestuurd en kreeg artikel 3 op mijn hoofd vanwege een psychose van 16 jaar geleden waar ik al 13 jaar van hersteld ben. Uiteindelijk heb ik me verdedigt met smsjes en dacht doe net alsof ik een gevaarlijke gek ben omdat deze jongen allemaal criminelen op me af stuurde. Met deze smsjes heeft deze zwaar gestoorde jongen valse aangifte gedaan en zette hij mij neer als stalker en hij had nog het gore lef om er smaad en laster bij te doen omdat ik na 2 jaar de foto s vd stalkers op internet heb gezet. Rond februari kwam ik erachter dat een vd ergste stalkers operationeel manager was bij het om. Toen ik hem confronteerde zei hij dat hij connecties had bij het om en dat ik de verkeerde voor me had. Een paar weken later werd ik gearresteerd als een grote georganiseerde crimineel na valse aangifte vd jongen die dit veroorzaakt heeft. hij had vriendjes op de goede plekken. Ik kreeg een advocate toegewezen die niets deed en de rechercheurs hadden al besloten dat ik,schuldig was. maar niemand heeft ooit wat met mijn bewijs gedaan. en ik heb bewijs. De groep stalkers hoorde bij elkaar dat heb ik uitgezocht. Na de arrestatie heb ik een trauma opgelopen en met een trauma bijna een jaar ruzie lopen maken met de politie de klacht

Mijn man heeft onschulldig vast gezeten voor iets wat hij nooit gedaan heeft,poging tot moord/doodslag,...dat was in 2012,maar we zijn nog steeds samen en gelukkig.Hij heeft mij 3 x het leven gered..Waar is het rechtsysteem? ik wik wil gewoon dat die stempel van zijn rug afgaat..Dat zou mijn grootste wens wezen,Ik heb kanker,en ik heb in brand gestaan.zonder hem zou ik nu niet meer leven..O,ik heb ook nog een zware deur op mijn hoofd gehad.Maar dankzij mijn man leef ik nog.Sterkter allemaal.

Hoeveel zouden het nu zijn? Ik denk.dat het nu.nog meer zijn. 50.000. a 60.000 mensen

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

30.000 mensen onschuldig opsluiten is conform prognose

Patricia: Hoeveel zouden het nu zijn? Ik denk.dat het nu.nog meer zijn....

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.084 seconden