Beveiliging persoonsgegevens bij gemeenten niet op orde

Van alle gemeenten heeft 83 procent de beveiliging van persoonsgegevens niet op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de inspectie sociale zaken en werkgelegenheid (inspectie SZW). Het College Bescherming Persoonsgegevens kondigt een onderzoek aan. Door de decentralisatie krijgen gemeenten steeds meer en steeds gevoeligere gegevens van mensen in handen.

Het onderzoek door de inspectie is een logisch vervolg op de conclusies van het vorige onderzoek uit 2013. Toen bleek dat slechts 4 procent van de gemeenten aan de normen voor gegevensbeveiliging voldeed. Het onderzochte systeem Suwinet kent al sinds 2002 beveiligingsnormen. In 2015 blijkt dat 17 procent van de gemeenten daar nu aan voldoet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in een reactie weten "De uitkomsten zijn verbeterd ten opzichte van het onderzoek in 2013, maar de 17 procent van de gemeenten die nu voldoet leidt nog niet tot volle tevredenheid".

Naar aanleiding van het onderzoek in 2013 stuurde verantwoordelijk staatssecretaris Klijnsma (PvdA) in juli 2014 een 'dreigbrief' naar de gemeenten om de boel op orde te brengen. Als stok achter de deur dreigde ze gemeenten af te sluiten van het systeem. "Mocht blijken dat dat de beveiliging van Suwinet wederom niet op orde is, dan zal ik het afsluitprotocol moeten benutten".

Nu in 2015 stuurt de staatssecretaris een vergelijkbare brief. Ze zegt daarin aan een protocol te werken waarmee gemeenten die niet aan de normen voldoen, kunnen worden afgesloten. Of er gemeenten daadwerkelijk moeten worden afgesloten gaat ze later beoordelen. Klijnsma vindt daarnaast dat gemeenteraden hun controlerende rol moeten oppakken en de lokale bestuurders moeten aanspreken. De staatssecretaris zegt het onderzoek volgend jaar te herhalen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in reactie op de resultaten van het onderzoek aangekondigd zelf een onderzoek te starten. Het CBP kan dwangsommen opleggen om de gemeenten te dwingen de beveiliging op orde te brengen.

Meer gegevens bij gemeente

De gemeenten registreren voor het uitvoeren van de bijstand van oudsher veel persoonsgegevens, waaronder gegevens over inkomen en persoonlijke situatie. Maar met de decentralisatie krijgen gemeenten veel meer gegevens van burgers in hun systemen. Zo worden ook gegevens over mensen die maatschappelijke ondersteuning nodig hebben geregistreerd. Het gaat dan om (medische) gegevens over de persoonlijke situatie, het huishouden en gezinsleden. Ook voor de jeugdzorg worden onder andere medische gegevens bij de gemeente vastgelegd.

Suwinet is het systeem dat sinds 2002 bij met name de gemeentelijke sociale diensten in gebruik is om onder andere gegevens over mensen in de bijstand te registreren. Ook andere overheidsdiensten maken gebruik van dit systeem, waaronder het UWV en de SVB. Via Suwinet kunnen overheidsdiensten bij elkaar gegevens inzien die zij over mensen hebben vastgelegd.
 

Update: Klijnsma heeft op 1 oktober 2015 het "escalatieprotocol afsluiten SUWInet" gepubliceerd voor gemeenten die niet aan de gestelde eisen voldoen.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015

Met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) krijgt de gemeente toegang tot veel medische en gevoelige persoonsgegevens. Het wetsvoorstel hierover is op 8 juli door de Eerste Kamer aangenomen.
Lees verder >>>

Decentralisatie jeugdzorg (Jeugdwet)

Op 18 februari 2014 is de jeugdwet door de Eerste Kamer aangenomen. Daarmee is door staatssecretaris Van Rijn de laatste horde genomen om per 1 januari 2015 de jeugdzorg door de gemeenten te laten uitvoeren.
Lees verder >>>

reacties

Regel 1 in de opvoeding is niet dreigen met straffen die je tóch niet uitvoert. Dat zou Mw Klijnsma ter harte mogen nemen. Ze zegt dus nu voor de tweede keer dat ze 'straks' gaat straffen met uitsluiting. Gemeenten hebben twee jaar de tijd gehad, meer dan driekwart voldoet nog steeds niet. En weer dreigen met hetzelfde als in 2013. Blij dat CBP nu zelf onderzoek gaat doen, want dit schiet dus niet op. Met alle privacyschendingen vandien.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.096 seconden