Privacy Vandaag

Privacy Vandaag App

Privacy Vandaag is een app voor uw Android mobiele telefoon of tablet. Met Privacy Vandaag volgt u het actuele nieuws van de privacy-organisaties Privacy Barometer, Bits of Freedom, Privacy First, Vrijbit, KDVP en de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast geeft de app belangrijke nieuwtjes over privacy die op andere plekken verschijnen. U ontvangt een melding op uw telefoon of tablet zodra er een nieuw artikel online staat. Zo bent u altijd snel op de hoogte van het laatste nieuws van het Nederlandse privacyfront!

Belangrijke features

 • Zelf kiezen van welke organisaties u de artikelen wilt ontvangen.
 • Per organisaties kunt u aangeven of u bij nieuwe artikelen een melding wilt krijgen.
 • Artikelen als favoriet markeren en bewaren zolang u wilt.
 • Veel mogelijkheden om de app naar uw voorkeur in te stellen.
 • Maximale privacy bij het ophalen en lezen van artikelen. Er wordt door de app geen identificerende informatie verzameld. Het is mogelijk een proxy in te stellen.
 • De app is 'open source' software wat inhoudt dat iedereen de broncode kan inzien.
 • De app is ook geschikt voor tablets.
Privacy Vandaag Dummy

Installatie

U kunt Privacy Vandaag op twee manieren installeren. Als u de app via Google Play Store wilt installeren, klikt u hier of zoekt u in de Play Store op 'Privacy Vandaag'. U herkent de app aan het Privacy Vandaag logo .

U kunt de app ook gebruiken zonder dat Google meekijkt. Volgt u daarvoor onderstaande stappen.

 1. Ga op uw mobiel of tablet naar de huidige pagina (www.privacybarometer.nl/app).
 2. Klik op de download-knop en download de app vanaf onze website.
 3. Open het gedownloade bestand waarna het zichzelf installeert.
  • Het is mogelijk dat de telefoon of tablet een melding geeft dat u alleen apps van Google Play Store mag installeren. Ga in dat geval naar de Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen en vink aan dat u ook deze app mag installeren.
  • Het kan zijn dat uw telefoon of tablet vraagt welk installatieprogramma moet worden gebruikt. Kies voor 'Pakketinstallatie'.
 4. U krijgt vervolgens de vraag of u akkoord gaat met de rechten die de app nodig heeft. Klik op akkoord. Zie voor informatie over de rechten bij de veelgestelde vragen.
 5. Als de installatie is voltooid, kunt u de app openen en direct gebruiken.
  • De eerste keer dat de app wordt geopend, worden eenmalig alle artikelen van de afgelopen maand van de organisaties opgehaald. Dit kan eenmalig tot wat extra datagebruik leiden.
  • Het kan de eerste keer enkele minuten duren voordat artikelen worden opgehaald, omdat dit proces in de achtergrond wordt uitgevoerd.
 6. Veel plezier met het gebruik van Privacy Vandaag!

Veelgestelde vragen

Waarom deze app? Ik kan toch ook naar de website of twitterpagina om artikelen te lezen?

Het grote voordeel van deze app is dat u automatisch een melding ontvangt als er een nieuw artikel is gepubliceerd. Zo bent u als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, Bits of Freedom, Privacy First, Vrijbit, KDVP en Privacy Barometer.

Is er ook een versie voor de iPhone?

Nee, nog niet. We zoeken nog iemand die ons daarbij wil helpen. Kunt u uit de voeten met Objective C en lijkt het u leuk een bijdrage aan de privacy-beweging te leveren, stuurt u dan een berichtje naar vandaag@privacyvandaag.nl.

Hoe weet ik dat het veilig is om de app vanaf jullie site te installeren?

Iedereen kan voor zichzelf controleren wat er in de app gebeurt, want de code van de app is openbaar en hier in te zien. De officiële versie van de app kan via onze site gedownload worden en is ondertekend met een geheime sleutel van Privacy Barometer. Na installatie kan elke toekomstige update alleen geïnstalleerd worden als ook die met onze geheime sleutel is ondertekend. Updates kunnen vanuit de app zelf worden uitgevoerd.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen de app via Google Play Store te installeren.

Hoe zit het met mijn privacy als ik deze app gebruik?

De app maakt regelmatig verbinding met de websites van de genoemde organisaties om te controleren of er nieuws is. De app meldt zich bij die websites aan alsof het een gewone webbrowser (firefox) is. Zoals met elke communicatie op internet wordt ook uw ip-adres meegezonden, zodat de website weet waar de informatie (bijvoorbeeld het nieuwe artikel) heen gezonden moet worden. Er worden geen cookies gebruikt of toegestaan. Er wordt verder geen (identificerende) informatie door de app verzameld en ook niet verzonden. Een account aanmaken of registreren is niet nodig voor het gebruik van deze app.

Welke rechten vraagt de app en waarom?

 • Inhoud van USB-opslag wijzigen of verwijderen. Deze machting wordt alleen gevraagd voor toestellen met Android 4.3.1 (Jelly Bean) of lager. Deze machtiging is nodig om eventuele updates voor de app te kunnen downloaden en uitvoeren. Vanaf Android 4.4 (KitKat) hebben apps standaard een afgeschermde opslagruimte voor zichzelf gekregen, zodat deze machtiging voor toegang tot je gegevensopslag niet meer nodig is. Deze machtiging wordt vanaf Android 4.4 ook niet meer door Privacy Vandaag gevraagd.
 • Netwerkstatus weergeven. Bij de instellingen kunt u aangeven of u wilt dat artikelen of afbeeldingen bij artikelen alleen worden opgehaald als de app via wifi verbinding met internet maakt. Daarvoor is het nodig dat de app weet of uw telefoon of tablet via wifi of op een andere manier met internet verbonden is.
 • Volledige internettoegang. Om artikelen op te halen via het internet is toegang tot internet noodzakelijk.
 • Automatisch starten bij opstarten. Als u uw telefoon opstart, schakelt een klein deel van de app aan om te kijken of er nog nieuws van het privacyfront is. Het controleren of er nieuws is gebeurt op de achtergrond, zodat u daar verder niets van merkt als u uw telefoon gebruikt. Dit achtergrondproces vergt zeer weinig capaciteit van uw telefoon en batterij.
 • Trilstand aansturen. U kunt bij de instellingen aangeven of uw telefoon of tablet ook moet trillen als er een melding wordt gegeven dat een nieuw artikel is opgehaald.
 • Toegang tot beveiligde gegevensopslag testen. Bij oudere versies van Android wordt deze machtiging weergegeven. Dit betekent dat de app uw voorkeuren en instellingen in een beveiligde omgeving van Android mag opslaan.

Kan ik de broncode van de app zien?

Ja, dat kan. Privacy Vandaag is een open source app. U mag de code bekijken, kopieren, aanpassen en voor uw eigen doeleinden weer gebruiken. U vindt de code op onze Github-pagina.

Welke versies van android worden ondersteund?

De app draait op smartfoons en tablets met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) of hoger.

Kan ik zelf wat bijdragen?

Ja, graag zelfs. Als u wilt bijdragen aan het onderhouden of verbeteren van de app, neemt u dan eens een kijkje op ons Github-pagina of mail ons op vandaag@privacyvandaag.nl. We kunnen u hulp wellicht goed gebruiken! Maakt u zich meer in algemene zin zorgen over de ontwikkeling van de privacy in Nederland en wilt u daarvoor in actie komen, mail ons dan op redactie@privacybarometer.nl.
 

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

Privacy Vandaag App

Download Privacy Vandaag

 

Of download de app in Google Play Store:

Onafhankelijk

Privacy Barometer is een particulier initiatief. De (mensen van) Privacy Barometer zijn onafhankelijk en niet (politiek) gebonden aan enige partij of beweging.

Nieuwsbrief

Privacy Barometer brengt een paar keer per jaar een nieuwsbrief uit. Wilt u op de hoogte blijven, meldt u hier aan voor deze nieuwsbrief:  
Uw gegevens worden aan niemand ter beschikking gesteld, tenzij dat wettelijk vereist wordt. Het emailadres wordt alleen voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Persberichten
Wilt u onze persberichten ontvangen, meldt u zich hier dan aan:
 

of volg ons via

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.048 seconden