Wetsvoorstel inzage medische dossiers door zorgverzekeraars van tafel

Het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming in medische dossiers mogen kijken bij een vermoeden van fraude is van tafel. Minister Bruins (VVD) van Volksgezondheid heeft het vandaag ingetrokken en zegt aan een verbeterd wetsvoorstel te gaan werken.

De minister kiest eieren voor zijn geld en laat het niet op een stemming in de Eerste Kamer aankomen. De Eerste Kamer had de minister voor het blok gezet om voor de zomer met overtuigende antwoorden te komen, maar daar is de minister niet in geslaagd. Tijdens de behandeling op 17 december 2018 vroeg de minister ook al uitstel van de stemming, omdat er geen meerderheid voor het wetsvoorstel was.

Minister Bruins schrijft in zijn brief (pdf) aan de Eerste Kamer dat hij nu gaat werken aan een verbeterde versie van het wetsvoorstel. 

Geen noodzaak

Het wetsvoorstel stamt al uit 2014 en lag al meer dan twee jaar in de Eerste Kamer. De reden hiervoor was dat het de minister maar niet lukte aan te geven waarom het noodzakelijk is om zonder toestemming van patiënten in medische dossiers te kijken.

Privacy Barometer voert al vier jaar actie tegen deze onnodige schending van het medisch beroepsgeheim. Wij stuurden verschillende brieven naar patiënten-  en beroepsverenigingen, Eerste en Tweede Kamer.

Regeling nu ook stopzetten

Het wetsvoorstel had wettelijk moeten vastleggen wat in de praktijk al gebeurt. De zorgverzekeraars gebruiken bij de controle op fraude al enkele jaren het stappenplan dat in het wetsvoorstel wordt voorgesteld. Dat gebeurt op basis van een regeling die de minister al eerder zelfstandig had opgesteld zonder goedkeuring te vragen aan het parlement. De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars zonder toestemming en zonder patiënten te informeren in circa 2500 medische dossiers per jaar gekeken.

Maar nu het wetsvoorstel niet door het parlement is gekomen, zou ook de regeling moeten vervallen. Wij roepen de zorgverzekeraars en de minister daarom op om per direct met deze regeling te stoppen. Er was al geen draagvlak voor bij patiënten en bij de zorgverleners, maar zoals nu is gebleken is er ook geen goedkeuring voor van het parlement.

Wij doen een beroep op de Tweede Kamerleden om navraag te doen naar de status van de regeling nu het wetsvoorstel is ingetrokken en de minister te vragen deze regeling ook in de praktijk per direct te beëindigen.
 

Update 13 mei: Een woordvoerder van de minister laat Privacy Barometer weten dat de regeling van de minister gewoon in stand blijft. "Nu het wetsvoorstel niet inwerking treedt blijven de bestaande ministeriële regelingen volledig intact en onderdeel van de wettelijke grondslag voor de formele en materiële controle." Dat zou betekenen dat de zorgverzekeraars toch door kunnen gaan met de inzage in medische dossiers zonder toestemming te vragen, terwijl de Eerste Kamer het wetsvoorstel daarover zojuist heeft geblokkeerd.

 

Eerste Kamer tegen inzage medisch dossier zonder toestemming

De Eerste Kamer gaat niet akkoord met het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming inzage kunnen krijgen in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. De Tweede Kamer ging eerder wel akkoord.
Lees verder >>>

Laatste ronde wetsvoorstel inzage medisch dossier door zorgverzekeraars

De toezeggingen die minister Bruins (VVD) van Volksgezondheid heeft gedaan, komen niet tegemoet aan de grote bezwaren tegen het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars bij een vermoeden van fraude zonder toestemming in medische dossiers mogen kijken. De Eerste Kamer debatteert op 14 mei voor de laatste keer over dit wetsvoorstel.
Lees verder >>>

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

30.000 mensen onschuldig opsluiten is conform prognose

Patricia: Hoeveel zouden het nu zijn? Ik denk.dat het nu.nog meer zijn....

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.359 seconden