Wetsvoorstel inzage medische dossiers door zorgverzekeraars van tafel

Het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming in medische dossiers mogen kijken bij een vermoeden van fraude is van tafel. Minister Bruins (VVD) van Volksgezondheid heeft het vandaag ingetrokken en zegt aan een verbeterd wetsvoorstel te gaan werken.

De minister kiest eieren voor zijn geld en laat het niet op een stemming in de Eerste Kamer aankomen. De Eerste Kamer had de minister voor het blok gezet om voor de zomer met overtuigende antwoorden te komen, maar daar is de minister niet in geslaagd. Tijdens de behandeling op 17 december 2018 vroeg de minister ook al uitstel van de stemming, omdat er geen meerderheid voor het wetsvoorstel was.

Minister Bruins schrijft in zijn brief (pdf) aan de Eerste Kamer dat hij nu gaat werken aan een verbeterde versie van het wetsvoorstel. 

Geen noodzaak

Het wetsvoorstel stamt al uit 2014 en lag al meer dan twee jaar in de Eerste Kamer. De reden hiervoor was dat het de minister maar niet lukte aan te geven waarom het noodzakelijk is om zonder toestemming van patiënten in medische dossiers te kijken.

Privacy Barometer voert al vier jaar actie tegen deze onnodige schending van het medisch beroepsgeheim. Wij stuurden verschillende brieven naar patiënten-  en beroepsverenigingen, Eerste en Tweede Kamer.

Regeling nu ook stopzetten

Het wetsvoorstel had wettelijk moeten vastleggen wat in de praktijk al gebeurt. De zorgverzekeraars gebruiken bij de controle op fraude al enkele jaren het stappenplan dat in het wetsvoorstel wordt voorgesteld. Dat gebeurt op basis van een regeling die de minister al eerder zelfstandig had opgesteld zonder goedkeuring te vragen aan het parlement. De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars zonder toestemming en zonder patiënten te informeren in circa 2500 medische dossiers per jaar gekeken.

Maar nu het wetsvoorstel niet door het parlement is gekomen, zou ook de regeling moeten vervallen. Wij roepen de zorgverzekeraars en de minister daarom op om per direct met deze regeling te stoppen. Er was al geen draagvlak voor bij patiënten en bij de zorgverleners, maar zoals nu is gebleken is er ook geen goedkeuring voor van het parlement.

Wij doen een beroep op de Tweede Kamerleden om navraag te doen naar de status van de regeling nu het wetsvoorstel is ingetrokken en de minister te vragen deze regeling ook in de praktijk per direct te beëindigen.
 

Update 13 mei: Een woordvoerder van de minister laat Privacy Barometer weten dat de regeling van de minister gewoon in stand blijft. "Nu het wetsvoorstel niet inwerking treedt blijven de bestaande ministeriële regelingen volledig intact en onderdeel van de wettelijke grondslag voor de formele en materiële controle." Dat zou betekenen dat de zorgverzekeraars toch door kunnen gaan met de inzage in medische dossiers zonder toestemming te vragen, terwijl de Eerste Kamer het wetsvoorstel daarover zojuist heeft geblokkeerd.

 

Eerste Kamer tegen inzage medisch dossier zonder toestemming

De Eerste Kamer gaat niet akkoord met het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming inzage kunnen krijgen in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. De Tweede Kamer ging eerder wel akkoord.
Lees verder >>>

Laatste ronde wetsvoorstel inzage medisch dossier door zorgverzekeraars

De toezeggingen die minister Bruins (VVD) van Volksgezondheid heeft gedaan, komen niet tegemoet aan de grote bezwaren tegen het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars bij een vermoeden van fraude zonder toestemming in medische dossiers mogen kijken. De Eerste Kamer debatteert op 14 mei voor de laatste keer over dit wetsvoorstel.
Lees verder >>>

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

neeltje: Als ze je verdacht vinden breken ze bij je in ,zonder huiszoekingsbevel, met een smoes!En laten ze vervolgens met leugens je kinderen uit huis plaatsen!Geen Grap!Ze zeggen dan dat je een complotgekkie bent,en daarmee een gevaar vormt voor hun toekomst! Echt GEEN GRAP!
nn: lekkere dubbele registratie ook weer. komt vast doordat BSN niet uniek is....
RS: Ook de datum van overlijden van de leerling is kennelijk van belang, zodat kan worden beoordeeld of de dode leerling nog een rugzakje nodig heeft....

Slimme meter weigeren

D. van der Berg: Enduris probeerd al een aantal jaren die digitale gluurder door mijn strot te duwen....
Dolf: Een analoge meter zal terugdraaien in geval er wordt teruggeleverd! Dus automatische saldering! Ook na 2022....

Hoe stemmen partijen in Europa over privacy

Wietze: De Piratenpartij biedt de beste bescherming voor de privacy....
Henk: Ik dacht hetzelfde; begrijp niet goed wat de motivatie van GL is voor dat laatste....
Loesje: Gevaarlijk van GL: Wel voor een strengere wetgeving bescherming persoonsgegevens, maar tegelijkertijd mijn privacy binnen het bankgeheim te grabbel te gooien :-/

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

Zeg ik liever niet: Ik heb 1040 via een uitzendbureau bij een bedrijf gewerkt, vervolgens ben ik door het bedrijf overgenomen....
Herodotus: Hoewel ik mensen niet bang wil maken, kan ik niet eromheen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.067 seconden