LAATSTE RONDE WETSVOORSTEL INZAGE MEDISCHE DOSSIERS DOOR ZORGVERZEKERAARS

Toezeggingen minister Bruins schieten tekort

De toezeggingen die minister Bruins (VVD) van Volksgezondheid heeft gedaan, komen niet tegemoet aan de grote bezwaren tegen het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars bij een vermoeden van fraude zonder toestemming in medische dossiers mogen kijken. De Eerste Kamer debatteert op 14 mei voor de laatste keer over dit wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel stamt al uit 2014 en ligt inmiddels meer dan twee jaar in de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft er genoeg van en wil nu dat er voor de zomer over wordt gestemd.

Geen draagvlak

Minister Bruins heeft een eerdere stemming op het laatste moment uitgesteld omdat de Eerste Kamer dreigde tegen te stemmen. Het lukt de minister namelijk maar niet om aan te tonen dat het zonder toestemming inzien van medische dossiers door zorgverzekeraars noodzakelijk en proportioneel is. Ook de vorige minister Schippers (VVD) kon de Eerste Kamer niet overtuigen waarom het noodzakelijk is het medisch beroepsgeheim op te heffen om een relatief klein fraudebedrag van een paar miljoen euro (ongeveer 0,003% van het zorgbudget) op te sporen.

Ook blijkt er geen enkel draagvlak voor de maatregel te zijn. Zowel patiëntenorganisaties als beroepsverenigingen van zorgverleners vinden vrijwel zonder uitzondering dat alleen met toestemming vooraf inzage in het medisch dossier mogelijk mag zijn. Onder andere de Landelijke HuisartsenVereniging LHV, de beroepsvereniging voor zorgverleners VvAAPatiëntenfederatie Nederland, die 170 patiëntenverenigingen vertegenwoordigt, de Consumentenbond en deskundigen van de Erasmus Universiteit die – nota bene in opdracht van de minister zelf – onderzoek uitvoerden, willen dat er vooraf toestemming wordt gevraagd.

Toezeggingen schieten tekort

In een laatste poging de Eerste Kamer te overtuigen heeft minister Bruins onlangs enkele toezeggingen gedaan over het fraude-onderzoek. Zo wordt de fraude-onderzoeker bij de zorgverzekeraar onafhankelijker van de zorgverzekeraar en worden meer mensen vooraf geïnformeerd als hun medisch dossier ingekeken zal worden.

Maar de toezeggingen veranderen niets aan het wetsvoorstel zelf. Het medisch beroepsgeheim wordt nog steeds geschonden door geen toestemming aan patiënten te vragen voordat inzage in medische dossiers plaatsvindt.

Alternatief

Opmerkelijk is dat fraude ook heel goed kan worden opgespoord mét behoud van het medisch beroepsgeheim. De meeste fraude wordt volgens de zorgverzekeraars al opgespoord zonder dat inzage in het dossier nodig is. Als er dan alsnog inzage nodig is, is er geen enkele reden om aan te nemen dat patiënten niet mee zouden willen werken en geen toestemming voor inzage zouden geven. 82% van de fraude wordt door zorgverleners of derden gepleegd, waar de patiënt zelf helemaal niet bij betrokken is. Ook de meeste patiënten willen dat zorggeld goed wordt besteed en er zullen zeker mensen mee willen werken en toestemming geven.

En mochten er uitzonderingsgevallen zijn waarbij inzage wel nodig zou zijn, maar de patiënt niet wil meewerken, dan nog kan de fraude worden aangepakt. Zorgverzekeraars kunnen dan aangifte doen en de zaak overdragen aan de reguliere opsporingsinstanties. Zij kunnen via de rechter alsnog zonder toestemming een medisch dossier inzien.

Onderzoek alternatief mét toestemming

Het wetsvoorstel schendt onnodig het medisch beroepsgeheim en zou daarom niet aangenomen moeten worden. In plaats daarvan zou er onderzoek gedaan kunnen worden naar een alternatieve aanpak. Hoe verloopt bijvoorbeeld het opsporen van fraude als er wél toestemming voor inzage in medische dossiers wordt gevraagd? Met een kleine proef zou er veel meer duidelijkheid komen of er echt wel problemen ontstaan als toestemming wordt gevraagd.

Wij roepen de Eerste Kamer daarom op het medische beroepsgeheim te beschermen en alleen in te stemmen met het wetsvoorstel als zorgverzekeraars vooraf toestemming vragen voordat ze in een medisch dossier kijken.
 

Lees ook de brief die Privacy Barometer hierover aan de Eerste Kamer stuurde.

Inzage medische dossiers alleen met toestemming patient

Geachte Kamerleden, Graag willen we u bedanken voor uw besluit om vaart te maken met het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming medische dossiers mogen inzien bij vermoedens van fraude. Het wetsvoorstel (officieel VTOWMG geheten) werd bijna vijf jaar geleden op 8 juli 2014 door toenmalig minister Schippers (VVD) bij de Tweede Kamer ingediend en ligt inmiddels al meer dan twee jaar in uw Kamer.
Lees verder >>>

Oproep aan Eerste Kamer - bescherm het medisch beroepsgeheim

Maandag 17 december debatteert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel dat zorgverzekeraars inzage geeft in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. De zorgverzekeraars hoeven voor inzage geen toestemming te vragen aan de patiënt.
Lees verder >>>

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.145 seconden