Den Haag, 11 september 2016
Geachte Kamerleden,
Graag vragen wij nogmaals uw aandacht voor het wetsvoorstel waarin geregeld wordt dat zorgverzekeraars in medische dossiers mogen kijken zonder vooraf toestemming aan patiënten te vragen (33980).
Ons verslag op de website over het debat van afgelopen donderdag 8 september trekt een record aantal lezers. In drie dagen is het al meer dan 12.000 keer gelezen! Op social media als Twitter en Facebook is het het gesprek van dit weekend. Mensen maken zich ernstig zorgen dat u zorgverzekeraars de bevoegdheid geeft zonder toestemming in medische dossiers te kijken. En dat terwijl de fraude in 2015 die door patiënten is gepleegd slechts 1,4 miljoen euro bedraagt. U kunt dit in het frauderapport van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) nalezen.
Minder fraudegevoelig
Zorgverzekeraars vragen allang niet meer om meer bevoegdheden, zoals ze bij de start van het wetsvoorstel in 2013 leken te doen. In het hierboven genoemde frauderapport over 2015 vragen ze om eenvoudigere declaratieprocessen om fraude te voorkomen. Dat is natuurlijk ook een veel constructievere weg.
Wij denken dat iedereen vindt dat fraude bestreden moet worden. De beste weg daarvoor is natuurlijk door het te voorkomen. De mogelijkheden hiervoor zijn nog lang niet benut. De meeste fraude (80%) vindt plaats bij de PGB's en u weet als geen ander hoe rommelig de processen daar de afgelopen tijd zijn verlopen. Voorkomen is beter dan genezen, dus maakt u daar alstublieft werk van en laat die processen beter organiseren.
Mét behoud medisch beroepsgeheim
Het opsporen van eenmaal gepleegde fraude is ook mogelijk mét behoud van het medisch beroepsgeheim. Uit het frauderapport van ZN blijkt dat 87% van de fraude door zorgverleners of tussenpersonen wordt gepleegd. Als zorgverzekeraars dat op willen sporen, is er geen reden om patiënten niet vooraf om toestemming voor inzage in het medisch dossier te vragen. Het is niet aannemelijk dat alle patiënten van een zorgverlener niet mee zouden willen werken aan de opsporing hiervan. Geef mensen de vrije keus hierover!
Ook van de laatste 13% fraude (1,4 miljoen) is veel op te sporen zonder inzage in medische dossiers. De zorgverzekeraars komen lang niet altijd bij deze laatste stap in het stappenplan uit en kunnen vaak al veel eerder constateren of het om fraude gaat.
Principiële beslissing
Inzage geven in het medisch dossier zonder toestemming te vragen is een principiële brug die over gegaan dreigt te worden. En dat voor maximaal enkele tonnen zorggeld. Er zijn plekken binnen de zorg te bedenken waar meer geld bespaard kan worden met veel minder ingrijpende maatregelen.
Voor patiënten maar ook voor de zorg als geheel is het goed als het verplicht blijft om voor inzage in medische dossiers altijd toestemming te vragen. Het is niet zeker dat fraude onontdekt blijft ook als er vooraf toestemming voor inzage moet worden gevraagd. Mocht na een evaluatie blijken dat fraude toch onvoldoende is bestreden, dan kan er alsnog een wetswijziging worden doorgevoerd. De Nederlandse zorg loopt in die jaren dan hooguit enkele tonnen mis, maar u hebt het medisch beroepsgeheim niet lichtzinnig weggegeven aan commerciële verzekeraars.
Wij vragen u bovenstaande mee te nemen bij uw beslissing voor de stemming van komende dinsdag.