Den Haag, 11 september 2016

Geachte Kamerleden,

Graag vragen wij nogmaals uw aandacht voor het wetsvoorstel waarin geregeld wordt dat zorgverzekeraars in medische dossiers mogen kijken zonder vooraf toestemming aan patiënten te vragen (33980).

Ons verslag op de website over het debat van afgelopen donderdag 8 september trekt een record aantal lezers. In drie dagen is het al meer dan 12.000 keer gelezen! Op social media als Twitter en Facebook is het het gesprek van dit weekend. Mensen maken zich ernstig zorgen dat u zorgverzekeraars de bevoegdheid geeft zonder toestemming in medische dossiers te kijken. En dat terwijl de fraude in 2015 die door patiënten is gepleegd slechts 1,4 miljoen euro bedraagt. U kunt dit in het frauderapport van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) nalezen.

Minder fraudegevoelig

Zorgverzekeraars vragen allang niet meer om meer bevoegdheden, zoals ze bij de start van het wetsvoorstel in 2013 leken te doen. In het hierboven genoemde frauderapport over 2015 vragen ze om eenvoudigere declaratieprocessen om fraude te voorkomen. Dat is natuurlijk ook een veel constructievere weg.

Wij denken dat iedereen vindt dat fraude bestreden moet worden. De beste weg daarvoor is natuurlijk door het te voorkomen. De mogelijkheden hiervoor zijn nog lang niet benut. De meeste fraude (80%) vindt plaats bij de PGB's en u weet als geen ander hoe rommelig de processen daar de afgelopen tijd zijn verlopen. Voorkomen is beter dan genezen, dus maakt u daar alstublieft werk van en laat die processen beter organiseren.

Mét behoud medisch beroepsgeheim

Het opsporen van eenmaal gepleegde fraude is ook mogelijk mét behoud van het medisch beroepsgeheim. Uit het frauderapport van ZN blijkt dat 87% van de fraude door zorgverleners of tussenpersonen wordt gepleegd. Als zorgverzekeraars dat op willen sporen, is er geen reden om patiënten niet vooraf om toestemming voor inzage in het medisch dossier te vragen. Het is niet aannemelijk dat alle patiënten van een zorgverlener niet mee zouden willen werken aan de opsporing hiervan. Geef mensen de vrije keus hierover!

Ook van de laatste 13% fraude (1,4 miljoen) is veel op te sporen zonder inzage in medische dossiers. De zorgverzekeraars komen lang niet altijd bij deze laatste stap in het stappenplan uit en kunnen vaak al veel eerder constateren of het om fraude gaat.

Principiële beslissing

Inzage geven in het medisch dossier zonder toestemming te vragen is een principiële brug die over gegaan dreigt te worden. En dat voor maximaal enkele tonnen zorggeld. Er zijn plekken binnen de zorg te bedenken waar meer geld bespaard kan worden met veel minder ingrijpende maatregelen.

Voor patiënten maar ook voor de zorg als geheel is het goed als het verplicht blijft om voor inzage in medische dossiers altijd toestemming te vragen. Het is niet zeker dat fraude onontdekt blijft ook als er vooraf toestemming voor inzage moet worden gevraagd. Mocht na een evaluatie blijken dat fraude toch onvoldoende is bestreden, dan kan er alsnog een wetswijziging worden doorgevoerd. De Nederlandse zorg loopt in die jaren dan hooguit enkele tonnen mis, maar u hebt het medisch beroepsgeheim niet lichtzinnig weggegeven aan commerciële verzekeraars.

Wij vragen u bovenstaande mee te nemen bij uw beslissing voor de stemming van komende dinsdag.

 

reacties

Ik wil mijn ziektekostenverzekeraar een brief sturen waarin ik ze aankondig dat ik per eerst mogelijke datum naar een andere verzekeraar zal overstappen als ik ook maar het vermoeden heb dat ze achter mijn rug om mijn medische gegevens hebben opgevraagd.

Misschien is het een goed idee als Privacy Barometer een voorbeeldbrief van deze strekking op de site plaatst.

--

Peter Knoppers, Delft

@Peter

Dank voor je suggestie!

Dit is het recht van ons allen als patiënt! Kort ons niet op ons recht om die "zorgfraude" aan te pakken. Dit is gewoon een excuus om de zorgverzekeraars meer macht te geven. Tè veel macht.

Mijn man is onterecht bescchulild voor poging tot moord op mij,Dat heeft hij niet gedaan,ik wil graag de zwarte stempel van hem af halen,hij heeft mij nooit wat aangedaan,Wat kan ik nog doen..Het is een vreemd vehaal,ik ben op 3 plekken neergestoken,en mijn man zat beneden met de hond..Hij heeft mij het leven gered, anderhalf jaar onschuldig in detentie gezeten.Wat kan ik nu nog?Als hij het wel gedaan had was ik allang weg,maar we zijn gelukkig getrouwdt...

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

Deel deze pagina via:

21-11-17

Eerste Kamer stemt in met massale kentekenregistratie voor opsporing

De Eerste Kamer heeft op 21 november 2017 ingestemd met het wetsvoorstel om met kentekenscanners massaal het reisgedrag van automobilisten vast te leggen. Op 8 november 2016 ging de Tweede Kamer al akkoord. Met dit wetsvoorstel (toelichting) wordt het mogelijk voor opsporingsdiensten om met camera's langs de wegen alle langsrijdende auto's te registreren. Lees verder >>>

15-10-17

Tweede Kamer akkoord met iets betere privacybescherming leerlingen

De Tweede Kamer heeft op 10 oktober 2017 unaniem ingestemd met het iets beter beschermen van privacy van leerlingen in het onderwijs. Bij het gebruik van digitaal studiemateriaal krijgen de leveranciers minder persoonlijke gegevens van de leerlingen in handen. Bij het gebruik van digitale leermiddelen worden persoonsgegevens van leerlingen bij de aanbieder van die leermiddelen opgeslagen. Lees verder >>>

Help mee!

LogoHelp mee om de immense archieven van de Nederlandse inlichtingen­diensten te redden. Vraag dossiers op in het belang van onze veiligheid, democratische controle op de diensten, burgerrechten en kennis over de betrokkenheid van de inlichtingendiensten.

Nieuwsbrief

Privacy Barometer brengt een paar keer per jaar een nieuwsbrief uit. Wilt u op de hoogte blijven, meldt u hier aan voor deze nieuwsbrief:  
Uw gegevens worden aan niemand ter beschikking gesteld, tenzij dat wettelijk vereist wordt. Het emailadres wordt alleen voor deze nieuwsbrief gebruikt.

of volg ons via

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.067 seconden