Plasterk snapt nog steeds niets van privacy

Plasterk (PvdA) hoort als minister van Binnenlandse Zaken de grondrechten van burgers te beschermen. Veiligheid is er daar één van. Privacy een ander. Met de nieuwe afluisterwet voor de AIVD moeten beiden in een optimaal evenwicht worden gebracht. Helaas snapt Plasterk nog steeds niets van privacy.

Minister Plasterk werkt aan een wetsvoorstel om onder bepaalde voorwaarden het internet te laten afluisteren door de AIVD. Althans, dat is het belangrijkste punt bij de herziening van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002. Wie denkt dat Plasterk bij deze nieuwe afluisterbevoegdheid de balans zoekt met de privacy van burgers komt bedrogen uit.

Privacy Impact Assessment

Hét belangrijkste middel om ervoor te zorgen dat de privacy van mensen zo goed mogelijk bij nieuwe wetgeving beschermd wordt, is het uitvoeren van een Privacy Impact Assessment (PIA). Zo'n PIA is een checklist waarmee men ideeën kan beoordelen op privacygevoeligheid. Als een minister die checklist in een vroeg stadium langsloopt, kan hij nieuwe bevoegdheden zo inrichten dat de inbreuk op privacy zo klein mogelijk gemaakt wordt. Het is dus een middel om al in het eerste stadium een nette balans tussen bijvoorbeeld een afluisterbevoegdheid en privacy van burgers te vinden. Vanuit die balans kan een wetsvoorstel worden uitgewerkt.

Het bovenstaande verzin ik niet zelf. Dit is staand kabinetsbeleid. Althans, op papier. Het is de kern van het officiële toetsmodel voor het maken van een PIA. Sinds 1 september 2013 is het maken van een PIA verplicht voor voorstellen zoals Plasterk die nu doet. Het kabinet schreef in de bijbehorende aanbiedingsbrief: "Het PIA-toetsmodel Rijksdienst zal vanaf 1 september 2013 standaard worden toegepast bij ontwikkeling van nieuwe wetgeving en beleid waarmee de bouw van nieuwe ICT-systemen of de aanleg van grote databestanden wordt voorzien."

Dit officiële toetsmodel is een uitwerking van aangenomen moties in de Eerste en Tweede Kamer uit 2011. Echt nieuw kunnen deze ontwikkelingen dus niet genoemd worden. Daarnaast heeft minister Plasterk ook nog zijn handtekening onder het regeerakkoord gezet. Daarin staat op pagina 29: "Bij de bouw van systemen en het aanleggen van databestanden is bescherming van persoonsgegevens uitgangspunt. Daar hoort een zogenaamd privacy impact assessment (PIA) standaard bij."

Afluisterwet

Minister Plasterk wil met de nieuwe afluisterwet de AIVD de bevoegdheid geven het internet min of meer ongericht af te luisteren. Alle afgetapte gegevens worden in een database verzameld, waarna er analyses en selecties op plaatsvinden. Het is duidelijk dat voor een dergelijk voorstel volgens de eigen regels van het kabinet een Privacy Impact Assessment moet worden uitgevoerd.

In het debat van 10 februari 2015 herinnerden zowel D66 als het CDA de minister herhaaldelijk aan zijn plicht om een PIA uit te voeren. Ook Privacy Barometer schreef in aanloop naar dat debat een brief hierover, maar Plasterk laat het allemaal langs zich heen gaan.

Het wetsvoorstel dat nu ter consultatie is aangeboden is al tot in detail uitgewerkt. Dat blijkt ook wel uit de toelichting die al 218 pagina's lang is. Maar onder het kopje Privacy Impact Assessment staan alleen de letters "PM". Deze letters staan voor "Pro Memorie" wat in gewoon Nederlands betekent: "Niet echt belangrijk in deze fase, maar niet vergeten om daar later nog wat mee te doen." Wat dit betekent voor de bescherming van uw privacy mag u zelf invullen.

 

Wat vind jij van de voorgestelde afluisterwet? Gebruik het stappenplan van Bits of Freedom en laat de minister je mening weten.

55% van de nederlanders maakt zich zorgen over het grootschalig afluisteren door de overheid

Een ronkende tweet van de NOS vandaag. "73% van de Nederlanders vindt het prima dat de overheid privégegevens bekijkt in de strijd tegen terreur.
Lees verder >>>

Kamerleden moeten meer openheid en controle over afluisterpraktijken eisen

Nu blijkt dat de VS niet alleen massaal burgers afluisteren maar ook diplomaten, komen de politici in opstand. Ze zijn verontwaardigd in alle toonaarden en willen opheldering van de VS.
Lees verder >>>

reacties

Deze regering heeft er handje van zichzelf niet aan haar eigen wetten, regels en afspraken te houden. Als burger moeten wij hier veel alerter op zijn, met name als dit een trend dreigt te worden. Dus vooral doorgaan met het goede werk.

Mocht Plasterk zijn zin doordrijven kunnen wij nog altijd burgerlijk ongehoorzaam zijn: In alle e-mails minimaal vijf woorden noemen waar de AIVD op aanslaat. Hoeveel te groter de hooiberg hoe veel te meer tijd en kosten gemaakt moeten worden voor iets, waarvan ook de AIVD weet dat het weinig tot niets oplevert.

Een andere methodiek is gewoon een goede VPN-verbinding opzetten (zonder servers is Amerika, Engeland en straks ook Nederland).

Naast de opzet van een sleepnet maak ik mij meer zorgen over het toezicht op de Minister en de AIVD. De naam commissie Stiekem zegt mij al genoeg. Dat heet opereren in de marge van een goed toezicht. Toezicht moet uit de bestuurskolom getrokken worden en wel naar de rechterlijke macht. De politiek - regering en Tweede Kamer - zijn door de partijpolitiek te veel met elkaar verweven.

De richting waarop wij koersen en het gemak waarmee over de privacy gedacht wordt baart mij zorgen.

K.

ben zo klaar met de PvDA... ongelofelijk

privacy moet minder voor meer veiligheid. privacy zoekers hebben wat te verbergen

waarom zou ik er bang voor zijn; dat zijn anderen en dat zal niet zonder reden zijn

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Minister duwt door met inzage medische dossiers door zorgverzekeraars

Theo Maas: Het is interessant om deze wijzigingen tegen de GDPR en AVG aan te houden....

Wetsvoorstel aanpassing sleepwet ondermaats

doet er niet toe: velen zijn u voor gegaan en hebben voor dit alles gewaarschuwd jaren terug, maar nee we zijn gek en weten niet waar we over praten....
Caroline: Eigenlijk is het dus zo dat wij allemaal moeten voldoen aan de AVG, we zijn bijna paranoia geworden over privacy, maar de overheid staat daar volledig boven en verzamelt letterlijk alles van ons....

Wetsvoorstel geeft minister vrijbrief voor vergaand doorlichten burgers

De_Democraat: Tja,dit gaat gewoon te ver,zo kan niemand meer vrij bewegen en leven in dit,land,we gaan steeds meer naar Chinese praktijken....
Middenstander: Volg over het onderwerp SyRI risicoprofilering ook de lopende discussies op Security....
redactie: @12 Het is onze ervaring dat de reacties op een internetconsultatie in ieder geval worden gelezen....
Dhr. R.O. Verheid: Overigens een vraag (als iemand dit leest). Hoe zinvol is het eigenlijk om te reageren middels de consultatie (wordt er iets meegedaan)? Daarnaast, zonder in complot theorie├źn te verzanden, vraag ik mij af of we inmiddels geen rekening moeten houden dat evt....

Slimme meter weigeren

J Prins: En het laatste gedeelte van de brief. U hoort uw medewerking te verlenen aan het vervangen van de elektrameter U heeft twijfels of Liander wettelijk gezien wel in haar recht staat om haar elektrameter in uw woning te verwisselen....
J Prins: Volgende Uw vraag over onderbouwing controle en afkeur Niet alleen Liander maar alle netbeheerders, meetbedrijven en leveranciers van warmte houden deze steekproeven onder de meters, waarbij Agentschap Telecom uiteindelijk beslist welke populatie meters worden afgekeurd....
J Prins: Vandaag het volgende bericht gekregen van Liander....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.055 seconden