Kamerleden moeten meer openheid en controle over afluisterpraktijken eisen

Nu blijkt dat de VS niet alleen massaal burgers afluisteren maar ook diplomaten, komen de politici in opstand. Ze zijn verontwaardigd in alle toonaarden en willen opheldering van de VS. Kamerlid Van Toorenburg (CDA) kondigde kamervragen aan. Kamerlid Recourt (PvdA) vindt dat de EU opheldering moet vragen en hij beloofde ook de minister vragen te stellen. Dat is mooi. Maar ook Nederland zelf is echt geen heilig boontje. Vragen stellen aan Amerika is één ding, maar in eigen huis kan de Tweede Kamer op de volgende vijf punten direct haar tanden laten zien.

Openheid

Het kabinet moet meer openheid geven over de afluisterpraktijk in Nederland. De regering rapporteert over het aantal geplaatste telefoontaps, afgeluisterde internetaansluitingen en opvragingen bij internetbedrijven als Google, Twitter, Facebook, Microsoft. Dat blijken er elk jaar weer schrikbarend veel. Maar hoe het in detail zit, zegt het kabinet niet, en als reden daarvoor noemt zij de staatsveiligheid. Dit gelegenheidsargument is tegen de wet. Goede democratische controle kan je niet zomaar afschepen met een beroep op de staatsveiligheid. Er moet er meer informatie boven tafel komen. Hoe vaak wordt wat bij welke internetdienst door de opsporingsdiensten opgevraagd? Wat zijn de redenen om dat te doen?

Het kabinet moet openheid geven over de samenwerking met de Verenigde Staten. In een ingetrokken artikel van de Guardian wordt gesproken over een geheime 'deal' tussen de VS en Nederland. Het artikel is 'in afwachting van nader onderzoek' teruggetrokken, maar dat neemt niet weg dat dit tot de bodem moet worden uitgezocht. Om wat voor afspraken gaat het hier? Over welke gegevens gaat het en hoe worden die gedeeld? Een geheim verdrag over uitwisseling van gegegevens met de Verenigde Staten, zonder parlementaire goedkeuring zou absoluut onacceptabel zijn. In hetzelfde artikel wordt gesuggereerd dat de glasvezelkabels van Nederland naar Amerika ook door de Nederlandse veiligheidsdiensten wordt afgetapt. Dat 'gerucht' ging al eerder en blijft terugkomen. Grootschalig aftappen van internet/telefoongesprekken is volgens de wet echter verboden in Nederland. Ook voor de veiligheiddiensten. Laat de minister onomwonden uitleggen wat daar gebeurt.

Controle

De toezichthouder op de veiligheidsdiensten, CTIVD, constateert met regelmaat dat de AIVD de wet overtreedt. Daar moet werk van worden gemaakt. Het moet niet bij een paar Kamervragen blijven. Een grondige evaluatie van de AIVD/MIVD is op zijn plaats. Wat levert de veiligheidsdienst ons nu eigenlijk echt op? Tien jaar geleden kostte de AIVD ons € 75 miljoen. De kosten zijn toegenomen tot € 200 miljoen in 2013. Bijna drie keer zoveel dus! Blijkbaar kan daar nu in het kader van de bezuinigingen weer € 45 miljoen van af. De resultaten die in het jaarverslag vermeld worden zijn bijzonder mager. Er moet nu eerst een grondige evaluatie komen van de effectiviteit van de diensten.

De democratische controle op de veiligheidsdiensten is onder de maat. Op elk onderwerp in het parlement worden aparte fractiespecialisten ingezet. Logisch, want dat zijn mensen die zich ingraven in een onderwerp zodat er goede controle kan plaatsvinden. Behalve waar het de veiligheidsdiensten betreft. In de controlerende "commissie stiekem" zitten geen specialisten maar de fractieleiders van de grootste partijen. Dat zijn de drukste mensen in de Tweede kamer zonder bijzondere aandacht voor dit onderwerp. Geen tijd, druk en ze mogen er ook niets over zeggen. De kamer moet besluiten, normale parlementaire controle over deze diensten in te stellen.

Massaal en ongericht aftappen moet altijd verboden blijven. Ook bij de veiligheidsdiensten moet een rechter gaan beoordelen of de bijzondere aftapbevoegdheden proportioneel en noodzakelijk zijn. Omdat velen onder de indruk waren van het terrorisme-excuus kunnen de veiligheidsdiensten nu allerlei middelen veel te makkelijk inzetten. Dat werkt misbruik in de hand. Er wordt aan een wetsvoorstel gewerkt om massaal afluisteren van internet aan de AIVD/MIVD toe te staan. Gelukkig zei Recourt zondagnacht op radio 1: 'Het ongericht afluisteren van internet is mijn grootste nachtmerrie. Alleen bij verdenking en met toestemming van de rechter moet dat mogelijk zijn.' Er is geen enkele noodzaak aangetoond voor extra bevoegdheden. De Kamer zou nu een motie moeten aannemen om de minister te laten stoppen met de voorbereiding van dat wetsvoorstel.
 

Komende week is er veel debat over dit onderwerp in de Tweede Kamer.
Dinsdag 2 juli vanaf 14.00 uur vragenuurtje
Woensdag 3 juli, 14:00-16:00 uur MIVD
Donderdag 4 juli, 13:00 -15:00 uur Praktijken, gevolgen en wettelijke kaders bij aftappen van gegevens
 

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.208 seconden