Kamerleden moeten meer openheid en controle over afluisterpraktijken eisen

Nu blijkt dat de VS niet alleen massaal burgers afluisteren maar ook diplomaten, komen de politici in opstand. Ze zijn verontwaardigd in alle toonaarden en willen opheldering van de VS. Kamerlid Van Toorenburg (CDA) kondigde kamervragen aan. Kamerlid Recourt (PvdA) vindt dat de EU opheldering moet vragen en hij beloofde ook de minister vragen te stellen. Dat is mooi. Maar ook Nederland zelf is echt geen heilig boontje. Vragen stellen aan Amerika is één ding, maar in eigen huis kan de Tweede Kamer op de volgende vijf punten direct haar tanden laten zien.

Openheid

Het kabinet moet meer openheid geven over de afluisterpraktijk in Nederland. De regering rapporteert over het aantal geplaatste telefoontaps, afgeluisterde internetaansluitingen en opvragingen bij internetbedrijven als Google, Twitter, Facebook, Microsoft. Dat blijken er elk jaar weer schrikbarend veel. Maar hoe het in detail zit, zegt het kabinet niet, en als reden daarvoor noemt zij de staatsveiligheid. Dit gelegenheidsargument is tegen de wet. Goede democratische controle kan je niet zomaar afschepen met een beroep op de staatsveiligheid. Er moet er meer informatie boven tafel komen. Hoe vaak wordt wat bij welke internetdienst door de opsporingsdiensten opgevraagd? Wat zijn de redenen om dat te doen?

Het kabinet moet openheid geven over de samenwerking met de Verenigde Staten. In een ingetrokken artikel van de Guardian wordt gesproken over een geheime 'deal' tussen de VS en Nederland. Het artikel is 'in afwachting van nader onderzoek' teruggetrokken, maar dat neemt niet weg dat dit tot de bodem moet worden uitgezocht. Om wat voor afspraken gaat het hier? Over welke gegevens gaat het en hoe worden die gedeeld? Een geheim verdrag over uitwisseling van gegegevens met de Verenigde Staten, zonder parlementaire goedkeuring zou absoluut onacceptabel zijn. In hetzelfde artikel wordt gesuggereerd dat de glasvezelkabels van Nederland naar Amerika ook door de Nederlandse veiligheidsdiensten wordt afgetapt. Dat 'gerucht' ging al eerder en blijft terugkomen. Grootschalig aftappen van internet/telefoongesprekken is volgens de wet echter verboden in Nederland. Ook voor de veiligheiddiensten. Laat de minister onomwonden uitleggen wat daar gebeurt.

Controle

De toezichthouder op de veiligheidsdiensten, CTIVD, constateert met regelmaat dat de AIVD de wet overtreedt. Daar moet werk van worden gemaakt. Het moet niet bij een paar Kamervragen blijven. Een grondige evaluatie van de AIVD/MIVD is op zijn plaats. Wat levert de veiligheidsdienst ons nu eigenlijk echt op? Tien jaar geleden kostte de AIVD ons € 75 miljoen. De kosten zijn toegenomen tot € 200 miljoen in 2013. Bijna drie keer zoveel dus! Blijkbaar kan daar nu in het kader van de bezuinigingen weer € 45 miljoen van af. De resultaten die in het jaarverslag vermeld worden zijn bijzonder mager. Er moet nu eerst een grondige evaluatie komen van de effectiviteit van de diensten.

De democratische controle op de veiligheidsdiensten is onder de maat. Op elk onderwerp in het parlement worden aparte fractiespecialisten ingezet. Logisch, want dat zijn mensen die zich ingraven in een onderwerp zodat er goede controle kan plaatsvinden. Behalve waar het de veiligheidsdiensten betreft. In de controlerende "commissie stiekem" zitten geen specialisten maar de fractieleiders van de grootste partijen. Dat zijn de drukste mensen in de Tweede kamer zonder bijzondere aandacht voor dit onderwerp. Geen tijd, druk en ze mogen er ook niets over zeggen. De kamer moet besluiten, normale parlementaire controle over deze diensten in te stellen.

Massaal en ongericht aftappen moet altijd verboden blijven. Ook bij de veiligheidsdiensten moet een rechter gaan beoordelen of de bijzondere aftapbevoegdheden proportioneel en noodzakelijk zijn. Omdat velen onder de indruk waren van het terrorisme-excuus kunnen de veiligheidsdiensten nu allerlei middelen veel te makkelijk inzetten. Dat werkt misbruik in de hand. Er wordt aan een wetsvoorstel gewerkt om massaal afluisteren van internet aan de AIVD/MIVD toe te staan. Gelukkig zei Recourt zondagnacht op radio 1: 'Het ongericht afluisteren van internet is mijn grootste nachtmerrie. Alleen bij verdenking en met toestemming van de rechter moet dat mogelijk zijn.' Er is geen enkele noodzaak aangetoond voor extra bevoegdheden. De Kamer zou nu een motie moeten aannemen om de minister te laten stoppen met de voorbereiding van dat wetsvoorstel.
 

Komende week is er veel debat over dit onderwerp in de Tweede Kamer.
Dinsdag 2 juli vanaf 14.00 uur vragenuurtje
Woensdag 3 juli, 14:00-16:00 uur MIVD
Donderdag 4 juli, 13:00 -15:00 uur Praktijken, gevolgen en wettelijke kaders bij aftappen van gegevens
 

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Bardman: Weet je meteen waarom ze zo graag je de donorcodicil in de maag willen splitsen

Slimme meter weigeren

Ik ben slim dus weiger liever.: Hoi, ik heb al veel meegmaakt ook de intimidatie en zelfs fraude aan de kant van de netbeheerder....
Hans: @Richard Je kan aan de buitenkant het verschil meestal niet zien....
richard.: weet iemand hoe de traditionele digitale meter eruit ziet....
Gertjan: Mijn vader van 72 is vanavond ook lastig gevallen door een mannetje van Liander, 's avonds om 20....
Marco: Ik weiger pertinent een slimme meter. Als zo'n meter op hol slaat kun je nooit bewijzen wat jouw werkelijke verbruik is....

Help mee het medisch beroepsgeheim te beschermen

Geranna: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Wie controleert de zorgverzekeraars? Het zou mij niet verbazen dat de fraude die daar plaatsvindt een veelvoud is....
Annie Van Es: Ik vind deze maatregel niet juist. Zelf heb ik hier een probleem mee....
Maurits Niers: Met een niet integere vvd kunnen we zeggen dat we een onbetrouwbare overheid hebben....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

Caroline: Dit is een duidelijk geval van function creep en is daarmee precies wat al eerder voorspeld is door privacy minded organisaties en mensen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.054 seconden