MASSAAL AFLUISTEREN MAAKT NEDERLAND NIET VEILIGER

Acht suggesties voor een effectieve AIVD en MIVD

Het voorstel van minister Plasterk om de inlichtingendiensten AIVD en MIVD het internet massaal af te laten luisteren, maakt Nederland niet veiliger. Het is niet effectief, niet proportioneel en het zal zelfs averechts werken. Het geld en de mensen kunnen verstandiger worden ingezet. Privacy Barometer stuurde daarom de Tweede Kamer een brief met acht suggesties.

Dinsdag 10 februari 2015 bespreekt de Tweede Kamer het voorstel van Minister Plasterk over nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten. Hij stelt daarin voor om de AIVD ongericht het internet te laten afluisteren, maar het lukt de minister daarbij niet de noodzaak ervan te onderbouwen. De stelling dat opsporingsdiensten van de AIVD graag meer informatie willen, is natuurlijk niet voldoende om deze ingrijpende bevoegdheden gewoon maar toe te staan. Opsporingsdiensten willen altijd meer informatie.

Terrorisme-experts wijzen er op dat meer informatie eerder contraproductief zal werken. Er zal veel capaciteit verloren gaan aan het verzamelen en doorspitten van een grote berg nieuwe gegevens van onverdachte burgers, terwijl daders van aanslagen vaak allang op een andere wijze in beeld zijn bij 'de instanties'. Bovendien heeft de Eerste Kamer zich al tegen het idee uitgesproken en heeft de Europese rechter het verboden. Ongerichte massa-surveillance van onverdachte burgers is volgens de rechter eenvoudigweg in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens (EVRM).

Goede inlichtingendienst is belangrijk

Privacy Barometer onderschrijft het belang van een goede inlichtingen- en veiligheidsdienst. Daarom moet er verder gekeken worden dan naar uitbreiding van bevoegdheden om af te luisteren. In plaats van de staatsveiligheid zou de veiligheid van de individuele burger meer centraal moeten staan. De grootste aanslagen en dreigingen zijn tegenwoordig tegen het individu gericht en niet tegen de staat. Denkt u maar aan de aanslagen in Parijs waarbij 17 (burger-)doden vielen. Wij dringen er dan ook bij de Kamerleden op aan, dat de AIVD juist deze individuele burger moet helpen in plaats van alle onverdachte burgers te gaan volgen.

Meer transparantie en een onafhankelijke rechter

Uit rapporten van de toezichthouder CTIVD blijken zowel de AIVD als de MIVD zich maar matig aan de wet te houden. Volgens de toezichthouder houden de diensten er met instemming van de minister zelfs een onrechtmatige werkwijze op na op het gebied van massa-surveillance. In het voorstel van Plasterk mag de minister straks zelf besluiten door te gaan met informatie verzamelen ook nadat de toezichthouder op onregelmatigheden wijst. De fundamentele rechten van burgers zijn niet gewaarborgd als de toezichthouder er voor spek en bonen zit. Daarom moet het oordeel van de toezichthouder bindend zijn.

Oud-hoofd van de AIVD, Sybrand van Hulst, zegt dat in de tien jaar dat hij baas van de AIVD was, nog nooit een minister toestemming weigerde voor de inzet van bijzondere bevoegdheden. Toch blijkt achteraf dat er meermaals sprake was van onrechtmatig handelen. In lijn met internationale onderzoeken pleit Privacy Barometer voor een onafhankelijke rechter die beslissingen neemt en voor meer transparantie achteraf. Zo moet over de inzet van bijzondere bevoegdheden openbaar worden gerapporteerd, bijvoorbeeld door de publicatie van tapstatistieken. Mensen die door de diensten in de gaten zijn gehouden moeten hier na vijf jaar over geïnformeerd worden.

Privacy Impact Analyse

Bij iedere wetswijziging die de privacy van burgers raakt, is een onderzoek naar de privacy-effecten (Privacy Impact Analyse, PIA) verplicht. Zo’n PIA moet behalve de risico’s voor de privacy ook in kaart brengen na hoeveel tijd en op welke manier het effect geëvalueerd gaat worden. Een dergelijke PIA heeft minister Plasterk nog niet uitgevoerd, terwijl de verwachte privacy-impact zeer groot is. Voordat de minister verder kan met een voorstel moet dit eerst worden uitgevoerd.

Lees onze volledige brief aan de Tweede Kamer.

Volg dinsdag 10 februari live het debat in de Tweede Kamer. Het begint om 16.30 uur.

 

 

Acht suggesties voor effectieve AIVD en MIVD

Dinsdag 10 februari 2015 bespreekt u de brief van Minister Plasterk over de herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002. Het belangrijkste voorstel in die brief is om de AIVD ongericht het internet te laten afluisteren.
Lees verder >>>

AIVD: Grootschalig afluisteren, onbeperkt hacken en een geheime DNA databank

Op 11 juli  2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van minister Plasterk (PvdA) en minister Hennis (VVD) waarmee de geheime diensten straks grootschalig het internet mogen afluisteren. De afgeluisterde gegevens mogen drie jaar lang bewaard worden en onbeperkt gekoppeld worden aan andere gegevens.
Lees verder >>>

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.093 seconden