Politie achteloos met privacy

De politie is niet zorgvuldig genoeg met de persoonsgegevens die het tijdens de uitvoering van haar taken verzamelt. Dat blijkt uit een vorig jaar gehouden evaluatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie waar de Tweede Kamer pas komende week over praat. De minister en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) willen dat de politie zich aan de regels gaat houden. Tegelijkertijd wil de minister de wet moderniseren.

Volgens het evaluatierapport is de politie onvoldoende ‘in control’ als het gaat om de omgang met politiegegevens. Politiegegevens zijn gegevens van verdachten, maar ook van getuigen of mensen die aangifte komen doen. De onderzoekers spreken van een ‘worstelende praktijk’. Het rapport wijt deze situatie aan drie belangrijke factoren.

1. Privacy als een noodzakelijk kwaad in plaats van een burgerrecht
Met de inwerkingtreding van de Wet politiegegevens (Wpg) op 1 januari 2010, kreeg de politie ruimere bevoegdheden om gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd kwamen er ook strengere regels om de privacy te beschermen. Maar in plaats van uitleg te geven aan agenten over deze nieuwe privacyregels, kwamen er protocollen, formulieren en werkinstructies die de omgang met gegevens volgens de wet moesten laten verlopen. Door deze bureaucratisering van de privacy zijn agenten privacy als een noodzakelijk kwaad gaan zien in plaats van een belangrijk recht van burgers.

2. Mentaliteit: politie is achteloos over privacy
De tweede factor is volgens de onderzoekers de mentaliteit van de politie. Voor de inwerkingtreding van de Wpg, hoefde de politie zich aan weinig regels over de omgang met persoonsgegevens te houden. Maar ook met de nieuwe wet heerst er volgens de onderzoekers een sfeer van "privacy, dat regelen we zelf wel". Toezicht door verplichte privacyfunctionarissen, de auditdienst van het ministerie en door het College Bescherming Persoonsgegevens wordt als lastig ervaren in plaats van als een manier om de kwaliteit van de dienstverlening door de politie te verbeteren.

3. Wetgeving sluit niet aan op de praktijk
Als laatste oorzaak voor de 'worstelende praktijk' van de politie met privay wordt de wetgeving genoemd. De Wpg bepaalt wat de politie wel en niet mag met de persoonsgegevens die zij bij hun werk verzamelen. De wet maakt onderscheid tussen gegevens voor de dagelijkse politiepraktijk en gegevens voor opsporingswerk. Gegevens die voor het ene doel worden opgeslagen, mogen niet zomaar voor het ander worden gebruikt. Volgens de onderzoekers sluit dit niet aan op het dagelijks politiewerk en maakt de juiste omgang met persoonsgegevens nodeloos ingewikkeld.

Praktijk verbeteren eerste prioriteit

Naar aanleiding van de evaluatie heeft het CBP de minister geadviseerd om "eerst alle aandacht te richten op de knelpunten die zijn toe te schrijven aan oorzaken binnen de politieorganisatie en pas daarna knelpunten in de wet aan te pakken." Anders gezegd, het CBP stelt dat de politie zich eerst maar eens aan de bestaande wettelijke regels moet gaan houden in plaats van de wet aan te passen aan de praktijk. De minister onderschrijft in zijn brief dat dit inderdaad de eerste prioriteit moet zijn.

Tegelijkertijd wil de minister de omgang met politiegegevens verbeteren, door de wet grondig te herzien. In deze nieuwe wet zal ook de bestaande Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg) opgaan. Politie, justitie en het OM maken steeds meer gebruik van dezelfde gegevens. Daardoor is het logischer dat in één wet te regelen. De minister lijkt daarbij ook de onderliggende ICT te willen harmoniseren zodat gegevens nog maar op één plek worden vastgelegd, maar wel door anderen die over een autorisatie beschikken gebruikt mogen worden. Een nieuw in te richten gegevensautoriteit binnen de nationale politie moet toezicht houden op de juiste omgang met de persoonsgegevens.

Politie moet voldoen aan de wet

Aanstaande woensdag 25 maart debatteert de Tweede Kamer met de nieuwe minister Van der Steur (VVD) over de voorgestelde aanpak van oud-minister Opstelten (VVD). Het is zorgelijk dat vijf jaar na inwerkingtreding de politie zich nog steeds niet aan de wettelijke eisen weet te houden. De minister is er zeker al sinds 2011 van op de hoogte toen dit in een onderzoek door de Departementale Auditdienst werd geconstateerd. Terecht dat zowel het CBP als de minister het nu hun eerste prioriteit maken om de politiepraktijk aan de wet te laten voldoen. Het is daarnaast ook zorgelijk dat de Tweede Kamer pas ruim een jaar na de evaluatie hierover spreekt. De Tweede Kamerleden zouden hier woensdag ook hun eerste prioriteit van moeten maken.

Het debat is woensdag van 10.00 - 13.00 uur live te volgen.

Van der Steur Politie voldoet ook komende jaren niet aan privacywet

Politie en justitie hebben zo’n twaalf jaar nodig om in enige mate de privacywet na te leven. Dat blijkt uit een verbeterplan dat minister Van der Steur (VVD) eind mei naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Lees verder >>>

Wet politiegegevens

De wet politiegegevens (Wpg) wordt geheel gemoderniseerd en samengevoegd met de Wet justitiële en strafvordelijke gegevens (Wjsg). Dat schrijft minister Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees verder >>>

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.11 seconden