Laatste update: 10 mei 2010

CDA verkiezings­programma 2010

Het CDA lijkt in haar verkiezingsprogramma geen controle-partij te willen zijn. Ze willen meer aan de samenleving zelf overlaten. Ze gaan uit van een "krachtige zelforganisatie en mogelijkheden tot zelfcorrectie van de samenleving". De "wetgevingsreflex" moet worden uitgebannen." Helaas is deze "filosofische visie" is in totale tegenspraak met hun dagelijkse praktische invulling.

Het CDA concludeert dat de daadwerkelijke veiligheid in Nederland is toegenomen, maar het gevoel van onveiligheid is nog groot. Om dit gevoel te verminderen, wil het CDA doorgaan op de ingeslagen weg.

Meer registreren en uitwisselen
Om boetes te innen wil het CDA justitiegegevens koppelen aan andere overheidsbestanden. Hierdoor kan iemand met een openstaande straf of boete bijvoorbeeld niet zonder meer een uitkering, nieuw rijbewijs of bouwvergunning aanvragen. Er komt een "pasjes- en registratiesysteem" voor coffeeshops. Er wordt meer "bestuursrechterlijke en strafrechterlijke" informatie over eigenaren en (hun) bedrijven uitgewisseld om te beoordelen of bedrijven niet door de georganiseerde misdaad worden gefinancierd (uitbreiding wet BIBOB).

Meer ingrijpen zonder rechters
Het CDA vindt dat "de overheid krachtig op moet treden tegen personen die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten." Een rechterlijke uitspraak lijkt niet nodig te zijn, "in verband worden gebracht" is voldoende om een gebiedsverbod te krijgen of geen vergunning of subsidie te krijgen. Ook wil het CDA zonder tussenkomst van de rechter, jonge overlastgevers ’s nachts opsluiten of een "strafdienstplicht" laten uitvoeren.

Veiligheidshuizen
Het CDA wil een nieuw soort politiebureau’s die ze "veiligheidshuizen" noemen om overlastgevende jongeren aan te pakken. Van hieruit wordt gewerkt aan "gedragsverandering, verslavingszorg of gebiedsverboden. Veiligheidshuizen zorgen voor een goede registratie van afspraken en ontwikkelingen op individuele dossiers, worden mensen gemonitord en vindt dossiervorming plaats in geval van een rechtszitting." Ook moeten jongerengroepen "stelselmatig" worden geobserveerd. Het CDA is voorstander van preventief fouilleren en cameratoezicht. Ook wil het CDA dat burgers elkaar in de gaten gaan houden door meer burgersurveillance te bevorderen.Het CDA wil meer onderzoek naar nieuwe technologie op het gebied van opsporing en veiligheid. Privacy is daarbij een "aandachtspunt, maar nooit op voorhand een belemmering".

Internet
Aan de andere kant wil het CDA "een samenleving wil waarin burgers in vrijheid met elkaar kunnen communiceren. De overheid staat daarbij op afstand en geeft de juiste randvoorwaarden. Het CDA wil dat de privacy hierbij gewaarborgd blijft."Het CDA wil dat mensen meer grip krijgen op hun online privacy door bedrijven te verplichten consumenten expliciet om toestemming te vragen voor "het verzamelen van hun onlinegegevens en het
koppelen van bestanden (opt-in regeling)
".

Het CDA wil het auteursrecht moderniseren en dat mensen op een makkelijke manier gaan betalen voor wat ze via internet consumeren. Maar hoe het CDA tegen illegaal downloaden aankijkt, wordt niet beschreven.

Uitkeringsfraude
Het CDA wil innovatieve maatregelen inzetten bij de opsporing en aanpak van uitkeringsfraude. Bekend is al dat ze voor huiszoekingen zijn. Een innovatieve oplossing zou kunnen zijn het structureel scannen van huisvuil zoals dat in Groningen gebeurt.

Zorg
Het CDA concludeert dat "de zorg is doorspekt met regels, veelal gebaseerd op wantrouwen. Zorginstellingen moeten uitgaan van vertrouwen" om het werkklimmaat te verbeteren. Of dit niet ook voor de overheid en de samenleving in het algemeen zou gelden, vraagt het CDA zich niet af. CDA is voor meer en betere informatieuitwisseling in de zorg en is voor invoering van het elektronisch patiëntendossier.

Het concept-verkiezingsprogramma zegt verder niets over bijvoorbeeld landelijke informatiesysteem schulden, het electronisch kinddossier, electronisch leerlingen dossierslimme energiemeters, kilometerheffing of de opslag van vingerafdrukken.


Deel deze pagina via:

Politieke partijen

Bekijk hoe politieke partijen stemmen:

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

31-03-23

Europese toezichthouder kritisch over vingerafdrukken in paspoort

De Europese Toezichthouder Gegevensbescherming (EDPS) is kritisch over het plan van de Europese Commissie om vingerafdrukken en gezichtskenmerken op te nemen in paspoort en identiteitskaart. Ook de Tweede Kamer is kritisch, maar staatssecretaris Knops (CDA) onderneemt geen actie. Lees verder >>>

09-12-18

Tweede Kamer akkoord met kenteken-scannen door belastingdienst

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het gebruik van kentekenscanners door de belastingdienst. De belastingdienst kan hiermee controleren of automobilisten voldoende belasting betalen. De Eerste Kamer lijkt ook in te gaan stemmen met het wetsvoorstel van staatssecretaris Snel (D66) van Financiën. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.229 seconden