VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2019

Hoe stemmen partijen in Europa over privacy

Er komt veel wetgeving uit de Europese Unie. Daarbij wordt ook de privacy nogal eens geraakt. Bekijk hieronder hoe de politieke partijen over deze wetsvoorstellen stemden.

Donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor een nieuw Europees parlement. Het parlement beslist samen met de Europese Commissie en de regeringsleiders over nieuwe wetgeving. Van vijf belangrijke wetgevingstrajecten zocht Privacy Barometer uit hoe er door de politieke partijen in het Europees parlement over is gestemd.

1. Vingerafdrukken in identiteitskaart

 Als u binnen de EU wilt reizen heeft u een identiteitskaart of paspoort nodig. Straks zullen de identiteitskaarten aan nieuwe regels moeten voldoen. Daarbij wordt het verplicht vingerafdrukken en een gezichtsopname op de identiteitskaart op te nemen. De Europese Commissie stelt dat dit nodig is voor de veiligheid en in de strijd tegen terrorisme.

In Nederland was de vingerafdruk in 2014 juist uit de identiteitskaart gehaald, met name omdat de opgeslagen vingerafdruk in veel gevallen niet betrouwbaar bleek te zijn. Bovendien werden de opgeslagen vingerafdrukken in de praktijk nergens voor gebruikt.

Het Europees parlement stemde op 4 april 2019 met 335 stemmen tegen 269 stemmen in met de nieuwe wetgeving.
Voor: VVD, CDA, CU, SGP, D66 (1 persoon).
Tegen: PvdA, PVV, GL, SP, PvdD, D66 (3 personen)

2. Gegevens van vliegreizen van mensen registreren

Als mensen een vliegreis ondernemen, worden straks veel gegevens over hen opgeslagen. Het gaat dan bijvoorbeeld om naam, adres, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer, paspoortnummer, nationaliteit, geslacht, reisgenoten en geplande reisdata en reisroute. De gegevens worden gekoppeld met andere bestanden en desgevraagd ook uitgewisseld met andere landen binnen de EU. De Europese Commissie stelt dat dit nodig is voor de veiligheid en in de strijd tegen terrorisme.

Deze Europese richtlijn is mogelijk in strijd met de wet. Een vergelijkbaar verdrag met Canada voor het registreren van gegevens van vliegtuigpassagiers is in 2017 door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard.

Het Europees parlement stemde op 14 april 2016 met 461 stemmen tegen 179 stemmen in met de nieuwe wetgeving.
Voor: VVD, CDA, CU, SGP.
Tegen: D66, PvdA, PVV, GL, SP, PvdD.

3. Strengere bescherming persoonsgegevens

Sinds 25 mei 2018 is de wetgeving over het beschermen van persoonsgegevens een stuk strenger geworden. Op die dag is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de hele Europese Unie van kracht geworden. Bedrijven moeten een privacy-functionaris aanstellen en beter verantwoorden waarom het noodzakelijk is dat ze bepaalde gegevens van mensen opslaan. Er worden daarnaast hogere eisen aan de beveiliging van gegevens gesteld en er staan hoge boetes op het lekken van gegevens.

Het Europees parlement nam op 14 april 2016 deze verordening aan zonder te stemmen. Wel is er in de voorbereidende commissie over gestemd.
Voor: VVD, CDA, CU, SGP, D66, PvdA, GL, SP, PvdD.
Tegen: PVV.

4. Een Europese database met vingerafdrukken en foto's

De systemen met biometrische gegevens worden straks gekoppeld met vergelijkbare systemen in andere EU landen. Hierdoor ontstaat in de praktijk een enorme database met vingerafdrukken en pasfoto's die gebruikt mogen worden voor asiel- en migratiezaken, maar ook voor het opsporen en vervolgen van mensen. Ook de systemen voor grensbewaking worden op eenzelfde manier gekoppeld met vergelijkbare systemen in de andere landen van de EU.

Politie en douane kunnen straks met één druk op de knop informatie over een persoon uit alle 28 EU-landen tegelijk opvragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om naam, geboortedatum, paspoortgegevens, vingerafdrukken en pasfoto's.

Het Europees parlement stemde op 16 april 2019 met 510 stemmen tegen 130 stemmen in met de nieuwe wetgeving.
Voor: VVD, CDA, PvdA, CU, SGP, D66 (1 persoon).
Tegen: PVV, GL, SP, PvdD, D66 (2 personen).

5. Betaalgegevens openstellen voor bedrijven

Bedrijven mogen uw betaalgeschiedenis bij uw bank opvragen als u daar toestemming voor geeft. De Europese Commissie wil dat bedrijven financiële diensten aan u kunnen verlenen zonder dat zij zelf bank zijn. Maar de bedrijven kunnen de gegevens ook gebruiken om een financieel profiel van mensen te maken.

Met het openstellen van de betaalrekening voor een bedrijf, worden ook de gegevens van de tegenpartij waarmee u transacties deed aan het bedrijf doorgegeven. Hiervoor wordt geen aparte toestemming gevraagd.

Het Europees parlement stemde op 8 oktober 2015 met 578 stemmen tegen 29 stemmen in met de nieuwe wetgeving.
Voor: VVD, CDA, CU, SGP, D66, PvdA, GL, SP, PvdD.
Tegen: PVV.

Overzicht

In onderstaande tabel is het stemgedrag van de politieke partijen over de vijf wetsvoorstellen samengevat. De groene bolletjes betekenen een privacyvriendelijke stem. De rode bolletjes zijn een stem met negatieve impact op privacy. Er zijn twee grijze bolletjes omdat één lid van D66 daar anders stemde dan de andere drie leden.

50PLUS, Forum voor Democratie en DENK zitten nu niet in het Europees parlement. Over drie van de Europese wetsvoorstellen is ook al in de Tweede Kamer gestemd. Bij deze drie wetsvoorstellen is de stem van deze drie partijen uit de Tweede Kamer weergegeven.

  50+ CDA CU D66 DENK FvD GL PvdA PvdD PVV SGP SP VVD

1. Vingerafdrukken in ID-kaart

     

2. Vliegreizen registreren

3. Strengere bescherming persoonsgegevens

4. Europese database met vingerafdrukken

     

5. Betaalgegegevens open voor bedrijven

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Privacy First.

 

Update: VPNgids.nl maakte een overzicht met zes stellingen over privacy en legde dat aan de partijen voor. Bekijk hier het resultaat.

reacties

Gevaarlijk van GL: Wel voor een strengere wetgeving bescherming persoonsgegevens, maar tegelijkertijd mijn privacy binnen het bankgeheim te grabbel te gooien :-/

Ik dacht hetzelfde; begrijp niet goed wat de motivatie van GL is voor dat laatste.

De Piratenpartij biedt de beste bescherming voor de privacy. Ze willen zelfs privacy onvriendelijke digitale sloten op culturele goederen zoals digitaal beperkingenbeheer (DRM) afschaffen.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.121 seconden