Wijzigingen

Hieronder leest u de laatste wijzigingen in de barometer. U kunt in het archief eerder overzichten en conclusies nalezen.

06 juli 2010

Wet ter bestrijding van ernstige overlast toegevoegd
Wet ter bestrijding van ernstige overlast (voetbalwet) is nu door Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd.

27 juni 2010

Trots op Nederland verwijderd
Omdat ToN geen zetels heeft gehaald bij de verkiezingen van 10 juni 2010 is de partij (al gedeeltelijk) uit de overzichten gehaald. De mening en stemmingen van deze partij zijn nu niet meer relevant. Wel is de pagina van ToN nog te bekijken via deze link, maar deze pagina wordt niet meer bijgewerkt.

27 mei 2010

VVD is voor het handhaven van een downloadverbod
Dit heeft Teeven (VVD) tijdens het grote downloaddebat gezegd.

25 mei 2010

CDA is nu weer voor invoering kilometerheffing
Uit de gegevens die aangeleverd zijn aan het Centraal Plan Bureau blijkt dat het CDA haar stabndpunt weer gewijzigd heeft.

19 mei 2010

Stemming over de evaluatie wet bescherming persoonsgegevens toegevoegd.
Uit de verkiezingsprogramma's en het debat van begin maart kan worden afgeleid hoe partijen over dit wetsvoorstel denken.

3 mei 2010

Wijzigingen door standpunten in de verkiezingsprogramma's.
Uit de (concept-)verkiezingsprogramma's worden enkele standpunten over wetten en voorstellen neergezet, die eerder onbekend waren.

18 april 2010

D66 en PvdD ook tegen downloadverbod
Uit de (concept-)verkiezingsprogramma's wordt duidelijk dat D66 en Partij voor de Dieren tegen een downloadverbod zijn. CDA twijfelt nog en VVD zegt er niets over.

25 maart 2010

Fout in stemming Wet Bescherming Persoonsgegevens
In de stemming zat een fout. Het wetsvoorstel is in 1999 met algemen stemmen aangenomen, maar de PVV, ToN en Partij voor de Dieren bestonden toen nog niet. In de overzichten werd deze stemming voor deze partijen al niet meegenomen, dus daar heeft het herstellen van deze fout geen invloed op.

18 maart 2010

Wijziging standpunt CDA kilometerheffing
Het CDA heeft haar standpunt in maart 2010 gewijzigd en is nu ook tegen km-heffing.

11 maart 2010

Evaluatie wet bescherming persoonsgegevens
Door het commissie-overleg van 3 februari is er meer duidelijkheid gekomen welke kant dit wetsvoorstel. Er is een nieuw voorstel in de barometer opgenomen waarin de voorstellen 'hogere straf bij schenden privacy' en 'wijziging wet bescherming persoonsgegevens' zijn opgenomen. Deze twee voorstellen zijn daarmee niet meer zelfstandig in de barometer opgenomen.

10 maart 2010

Kentekenregistratie op snelwegen
Aanpassing van de stemming over kentekenregistratie omdat er meer informatie beschikbaar is gekomen over hoe partijen hier tegenover staan.

1 maart 2010

Preventief fouilleren
Proefballon van de VVD toegevoegd.

15 februari 2010

Bodyscanners
impact bodyscanners is verlaagd naar -1 door het toepassen van computers om beelden te analyseren.

Strengere normen telefoontaps
stemming is aangepast bij 'strengere normen telefoontaps' omdat er van meer partijen bekend is dat ze meer openbaarheid wensen over het aantal taps.

12 februari 2010

Gegevens vliegtuigpassagiers
Door de hoorzitting over het wel of niet doorgeven van vliegtuigpassagiers aan de VS, is er nieuwe informatie op tafel gekomen.

11 februari 2010

Inzage VS in bankgegevens
Het EU-parlement heeft een streep gezet door de overeenkomst die de VS recht gaven om transactiegegevens van EU burgers te bekijken. Omdat dit een EU zaak betrof, heeft het geen invloed op de barometer.

5 februari 2010

Trackrecord jonge partijen
Drie jonge partijen zitten pas sinds 2006 in de kamer. Over wetten die voor die tijd zijn behandeld, hebben zij niet kunnen stemmen. Daarvoor werd niet gecorrigeerd. De methodiek is nu aangepast. Het overzicht geeft kleine verschuivingen voor deze drie partijen. PVV en ToN scoren iets slechter, de PvdD iets beter.

28 januari 2010

Electronisch Kind Dossier
Kamerlid Zijlstra (VVD) heeft een amendement ingediend om het EKD in een aparte wet te regelen. Juist vanwege de privacy issues. Omdat dit specifiek over het wel of niet invoeren van het EKD ging, is het zuiverder om de stemming over dat amendement aan te houden in plaats van de stemming over de gehele wet publieke gezondheid. De stemming is aangepast.

27 januari 2010

Wet bescherming persoonsgegevens
Wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens is opgenomen. Deze is met name bedoeld om de administratieve lasten te verminderen. De impact van de wijzigingen lijkt vooralsnog beperkt.

Wet justitiële gegevens
Deze Wijziging wet justitiële gegevens is voor de volledigheid opgenomen. Er verandert niet heel veel door deze wet en omdat er zowel positieve als negatieve impact op de privacy is, is de impact 0.

26 januari 2010

Wet Bescherming Persoonsgegevens
De Wet Bescherming Persoonsgegevens is opgenomen. De barometer heeft in principe slechts wetten van na 2000 opgenomen omdat het gaat om wat politieke partijen nu doen en niet om een historisch perspectief. Deze wet is met name voor de volledigheid op genomen. Omdat alle partijen voor deze wet hebben gestemd, verandert er niets in het overzicht of de conclusies.


Deel deze pagina via:

Politieke partijen

Bekijk hoe politieke partijen stemmen:

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

21-02-19

Flexibeler gebruik leerlinggegevens

De gegevens van leerlingen kunnen gemakkelijker en flexibeler gebruikt worden door het ministerie, onderwijsinstellingen, gemeente en mogelijke andere belanghebbenden. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer hebben hiermee ingestemd. Lees verder >>>

18-12-18

Eerste Kamer tegen inzage medisch dossier zonder toestemming

De Eerste Kamer gaat niet akkoord met het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming inzage kunnen krijgen in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. De Tweede Kamer ging eerder wel akkoord. Minister Bruins (VVD) gaat het wetsvoorstel nu aanpassen. Lees verder >>>

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.088 seconden