GROOT RISICO OP ONRECHTMATIGHEDEN BIJ GEHEIME DIENSTEN

Sleepwet gebrekkig ingevoerd

De toezichthouder op de geheime diensten constateert dat er grote risico’s zijn dat de geheime diensten zich niet aan de nieuwe sleepwet houden. Het risico dat de geheime diensten te veel gegevens van het internet aftappen is hoog. Dat blijkt uit een toezichtsrapport dat vandaag is gepubliceerd.

Het algemene beeld dat toezichthouder CTIVD over de geheime diensten schetst, is dat de diensten "er zeker nog niet zijn". "Essentiële waarborgen voor de bescherming van de rechten van het individu missen, geheel of gedeeltelijk, hun invulling in de praktijk." Per 1 mei 2018 is de zogeheten sleepwet van kracht geworden, waarmee de AIVD en MIVD nieuwe, vergaande bevoegdheden hebben gekregen om gegevens over mensen te verzamelen.

Volgens de CTIVD ontbreken er regels op het gebied van gegevensbescherming, is er geen duidelijk kader voor het 'zo gericht mogelijk' aftappen van internet, is onduidelijk of gegevens op tijd worden vernietigd en worden de (privacy-)waarborgen bij het verder verwerken van de gegevens niet nageleefd.

Lege huls

Het grootschalig aftappen van internet dient 'zo gericht mogelijk' te gebeuren. Dit is in een aparte motie door de Tweede Kamer nadrukkelijk uitgesproken. Maar een concrete invulling wat 'zo gericht mogelijk' in de praktijk betekent, is er volgens de toezichthouder niet. "Het beleid, de werkinstructies en de feitelijke werkprocessen van de beide diensten maken niet duidelijk hoe ‘zo gericht mogelijk’ in de praktijk uitwerking krijgt." De toezichthouder vreest dat het zo een lege huls blijft.

Ontbrekende regels en ontbrekende ICT

In het algemeen ontbreken bij veel bevoegdheden concreet toepasbare regels die de wet in de praktijk invulling geven. Zo is het bijvoorbeeld bij het vernietigen van gegevens onduidelijk welke gegevens daar precies onder vallen, hoe dit beoordeeld wordt en hoe de vernietiging daadwerkelijk plaatsvindt. Vervolgens blijkt dan ook de ICT niet in staat om gegevens volgens de regels te vernietigen en is er ook geen controle mogelijk of en hoe dit gebeurt. 

Zorgplicht

Volgens de nieuwe wet hebben de geheime diensten de plicht om zelf bij te houden en te controleren dat zij zich aan de wet houden. De verantwoordelijke ministers Ollongren (D66) en Bijleveld (CDA) hadden toegezegd dat een systeem "bij inwerkingtreding van de wet [...] beschikbaar is waarmee gegevensbescherming is geborgd, zodat de CTIVD dit onmiddellijk kan betrekken bij haar toezichthoudende taken". Uit het rapport van de CTIVD blijkt nu dat dit systeem niet aanwezig is en er is ook geen tijdsplanning wanneer het er wel is. De toezichthouder concludeert dat zij daarom nu niet in staat is goed toezicht te houden.

Toetsingscommissie ook kritisch

Eerder bleek de toetsingscommissie in een eerste evaluatie ook behoorlijk kritisch over de geheime diensten. Deze toetsingscommissie moet voorafgaand aan de inzet van bijzondere bevoegdheden toestemming geven. In circa 5% van de gevallen wordt de toestemming geweigerd omdat het verzoek tot afluisteren, hacken of binnendringen onrechtmatig is. Opvallend hierbij is dat de ministers daarvoor al wel goedkeuring hadden gegeven. De voorzitter van de commissie merkt hierover op: "Het zijn er meer dan ik tevoren had gedacht. Je denkt: het zal allemaal wel goed geregeld zijn, want meerdere mensen kijken ernaar, onder wie de ministers."

Referendum

De nieuwe wet ('sleepwet') is op 1 mei 2018 in werking getreden. Op 21 maart werd een referendum over de wet gehouden. Een meerderheid van de bevolking was tegen. Veelgenoemde bezwaren waren de doorgeschoten bevoegdheden en de slechte controle op de juiste inzet van de bevoegdheden. De regering heeft de nee-stem grotendeels genegeerd en de wet gewoon ingevoerd.

Wetsvoorstel aanpassing sleepwet ondermaats

Minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft het wetsvoorstel gepubliceerd waarmee de sleepwet wordt gewijzigd. Dit wetsvoorstel is het gevolg van de uitslag van het referendum over de sleepwet.
Lees verder >>>

AIVD: Grootschalig afluisteren, onbeperkt hacken en een geheime DNA databank

Op 11 juli  2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van minister Plasterk (PvdA) en minister Hennis (VVD) waarmee de geheime diensten straks grootschalig het internet mogen afluisteren. De afgeluisterde gegevens mogen drie jaar lang bewaard worden en onbeperkt gekoppeld worden aan andere gegevens.
Lees verder >>>

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Help mee het medisch beroepsgeheim te beschermen

Sonja: Mijn lijf is van mij, en daarmee ook mijn dossier....
Geranna: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Wie controleert de zorgverzekeraars? Het zou mij niet verbazen dat de fraude die daar plaatsvindt een veelvoud is....

Slimme meter weigeren

WZ: Weet iemand of je uit voorzorg zelf een nieuw type analoge meter kan laten plaatsen zodat deze nog tientallen jaren door een keuring kan komen ? Heeft iemand uberhaubt een lijst met nieuwe analoge ferraris meters? Ik wil namelijk absoluut GEEN digitale (slim of niet) meters aangezien ik als ICTer weet hoe slecht die zooi beveiligd worden (Heeft uw slimme meter iedere maand/kwartaal een nieuwe security update? Dacht het niet! ) Ook het gevaar van een omgevallen bitje (bitrot) dat zo maar ineens een 1 voor je meter zet....
Ik ben slim dus weiger liever.: Hoi, ik heb al veel meegmaakt ook de intimidatie en zelfs fraude aan de kant van de netbeheerder....
Hans: @Richard Je kan aan de buitenkant het verschil meestal niet zien....
richard.: weet iemand hoe de traditionele digitale meter eruit ziet....
Gertjan: Mijn vader van 72 is vanavond ook lastig gevallen door een mannetje van Liander, 's avonds om 20....
Marco: Ik weiger pertinent een slimme meter. Als zo'n meter op hol slaat kun je nooit bewijzen wat jouw werkelijke verbruik is....

Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Bardman: Weet je meteen waarom ze zo graag je de donorcodicil in de maag willen splitsen

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

Caroline: Dit is een duidelijk geval van function creep en is daarmee precies wat al eerder voorspeld is door privacy minded organisaties en mensen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.058 seconden