POLITIEK LAAT BURGER IN KOU STAAN

Wetsvoorstel aanpassing sleepwet ondermaats

Minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft het wetsvoorstel gepubliceerd waarmee de sleepwet wordt gewijzigd. Dit wetsvoorstel is het gevolg van de uitslag van het referendum over de sleepwet. Het wetsvoorstel bevat slechts één inhoudelijke verbetering.

Direct na het referendum van 21 maart 2018 kondigde de minister aan "recht te willen doen" aan de uitslag. Een meerderheid van de bevolking sprak zich uit tegen de sleepwet. In een brief kondigde Ollongren daarom zes wijzigingen aan.

Al eerder constateerde Privacy Barometer dat dit zes voornamelijk cosmetische wijzigingen betrof. Maar zelfs van die zes toezeggingen, zijn er maar twee daadwerkelijk in het nieuwe wetsvoorstel terecht gekomen. Slechts één daarvan kan als een daadwerkelijke verbetering worden beschouwd.

Slechts één verbetering

Met de sleepwet mag de AIVD ongekende hoeveelheden gegevens van Nederlandse burgers aftappen, zowel via het internet als bijvoorbeeld van databases bij bedrijven en organisaties. Een groot bezwaar tegen de huidige wet is, dat de AIVD deze gegevens ongezien met buitenlandse inlichtingendiensten mag delen. Er staat daarbij een belofte in de wet dat er over twee jaar criteria moeten zijn om te beoordelen met welk land de gegevens wel of niet gedeeld mogen worden. In de nu gepresenteerde wijzigingswet wordt die belofte aangepast. Nu moeten die criteria al per 1 januari 2019 gaan gelden.

De tweede wijziging aan de sleepwet, is dat het grootschalig afluisteren van het internet "zo gericht mogelijk" moet gebeuren. Dit is een zeer vaag en daardoor boterzacht criterium. Bovendien is het geen verbetering omdat dat al verplicht was. Dit criterium staat letterlijk in een motie die door de Tweede Kamer al was aangenomen. De minister concludeert zelf ook dat het geen verbetering is en alleen beter zichtbaar wordt als je het in de wet zelf opschrijft: "Het opnemen van de eis van gerichtheid in de wet zelf zal naar verwachting de kenbaarheid van deze norm verhogen."

Neem uitspraak volk serieus

In de aanloop naar het referendum bleken er grote zorgen te leven bij grote delen van de bevolking over de enorme privacy-schendingen die deze wet met zich mee brengt. Daaruit valt een algemeen beeld op te maken, wat ook in de aanpassingen aan de sleepwet terug zou moeten komen: Haal het sleepnet eruit of perk het drastisch in. Deel sowieso geen onbekeken gegevens met het buitenland. Creëer geen geheime DNA-databank bij de AIVD. Sta niet toe om apparaten van onschuldige burgers te hacken om bij een verdachte te komen. Geef geen mogelijkheid realtime databases bij bedrijven en organisaties te kopiëren. Beperk de bewaartermijn van de verzamelde gegevens tot hooguit enkele weken, zoals onze buurlanden ook doen. Geef de toezichthouder de mogelijkheid bindende oordelen uit te spreken.

Minister Ollongren heeft eerder gezegd dat het referendum tot teleurstelling bij de bevolking leidt. Dat ligt niet aan het referendum, maar aan de onwil van de politiek om iets met de uitslag te doen. Politici die niet naar de meerderheid van de mensen luisteren, leiden tot teleurstellingen bij de burger.

Tweede Kamer moet recht doen aan tegenstem

Het kabinet heeft na het referendum zes wijzigingen voorgesteld op de Wet op de inlichtingen en -veiligheidsdiensten. De wijzigingen zijn voornamelijk cosmetisch en leveren nauwelijks extra waarborgen op.
Lees verder >>>

AIVD: Grootschalig afluisteren, onbeperkt hacken en een geheime DNA databank

Op 11 juli  2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van minister Plasterk (PvdA) en minister Hennis (VVD) waarmee de geheime diensten straks grootschalig het internet mogen afluisteren. De afgeluisterde gegevens mogen drie jaar lang bewaard worden en onbeperkt gekoppeld worden aan andere gegevens.
Lees verder >>>

reacties

Eigenlijk is het dus zo dat wij allemaal moeten voldoen aan de AVG, we zijn bijna paranoia geworden over privacy, maar de overheid staat daar volledig boven en verzamelt letterlijk alles van ons. Zonder enige garantie van veiligheid, nog sterker, als het politiek of anders nuttig is geven ze die gegevens nog weg ook. We zitten hier duidelijk met een ongebalanceerde situatie. Hierbij komt nog eens dat ik het gevoel krijg dat de overheid mij niet vertrouwd, moet ik dan wel de overheid vertrouwen, die zelfs impliciet hacken van mijn apparaten toestaat? Kernvraag, helemaal na het afschaffen en behandelen van hef referendum, is dus geworden: “Vertrouwen wij onze overheid nog wel?” Ik heb er een hard hoofd in. (De goeden in de overheid uitgezonderd, goede mensen zijn er overal.)

velen zijn u voor gegaan en hebben voor dit alles gewaarschuwd jaren terug, maar nee we zijn gek en weten niet waar we over praten. Nu is het hier en blijft het waar het zit, de adder is uit het gras gekomen en gaat niet meer weg. Blijf stemmen op de gevestigde orde, oa pvda,cda,vvd,d66 etc etc, die mensen zijn niet voor het volk, ze zijn allemaal of, bedrijf eigenaar, mede eigenaar van een familie bedrijf, of hebben vrienden/familie leden die bedrijven hebben. Alles wat deze soeteneurs beslissen heeft van groot belang voor die bedrijven, ze bepalen niets meer voor het volk, en zijn in mijn ogen de grootste volks verlakkers die je maar kunt hebben. En dat is dus ook het uiteindelijke doel om concurentie en lastige mensen die wel zien waar ze mee bezig zijn uit te schakelen. Gaat gebeuren dit gedrocht gaat tegen ons worden gebruikt, mark my words

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Help mee het medisch beroepsgeheim te beschermen

Sonja: Mijn lijf is van mij, en daarmee ook mijn dossier....
Geranna: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Wie controleert de zorgverzekeraars? Het zou mij niet verbazen dat de fraude die daar plaatsvindt een veelvoud is....

Slimme meter weigeren

WZ: Weet iemand of je uit voorzorg zelf een nieuw type analoge meter kan laten plaatsen zodat deze nog tientallen jaren door een keuring kan komen ? Heeft iemand uberhaubt een lijst met nieuwe analoge ferraris meters? Ik wil namelijk absoluut GEEN digitale (slim of niet) meters aangezien ik als ICTer weet hoe slecht die zooi beveiligd worden (Heeft uw slimme meter iedere maand/kwartaal een nieuwe security update? Dacht het niet! ) Ook het gevaar van een omgevallen bitje (bitrot) dat zo maar ineens een 1 voor je meter zet....
Ik ben slim dus weiger liever.: Hoi, ik heb al veel meegmaakt ook de intimidatie en zelfs fraude aan de kant van de netbeheerder....
Hans: @Richard Je kan aan de buitenkant het verschil meestal niet zien....
richard.: weet iemand hoe de traditionele digitale meter eruit ziet....
Gertjan: Mijn vader van 72 is vanavond ook lastig gevallen door een mannetje van Liander, 's avonds om 20....
Marco: Ik weiger pertinent een slimme meter. Als zo'n meter op hol slaat kun je nooit bewijzen wat jouw werkelijke verbruik is....

Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Bardman: Weet je meteen waarom ze zo graag je de donorcodicil in de maag willen splitsen

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

Caroline: Dit is een duidelijk geval van function creep en is daarmee precies wat al eerder voorspeld is door privacy minded organisaties en mensen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.056 seconden