BRIEF AAN EERSTE KAMER

Oproep: hackbevoegdheid politie niet invoeren

Het wetsvoorstel over de hackbevoegdheid voor de politie is onnodig ruim geformuleerd en biedt te weinig bescherming aan de burger. De noodzaak ervan blijft onduidelijk en onafhankelijk toezicht ontbreekt. Privacy Barometer schreef hierover een brief aan de Eerste Kamer. Dinsdag 19 juni wordt het wetsvoorstel daar besproken.

Het wetsvoorstel geeft de politie de mogelijkheid stiekem in te breken op uw computer of mobiele telefoon, maar ook op andere elektronische apparaten als een webcam, slimme meter, een auto of 'de cloud'. De politie mag vervolgens het (digitale) privéleven van burgers doorzoeken en het gebruik van het apparaat of de dienst gedurende vier weken afluisteren.

Ongekend omvangrijk

De impact hiervan op de privacy van burgers is onevenredig groot, omdat de bevoegdheid nauwelijks is afgebakend, zowel qua reikwijdte van de te doorzoeken gegevens als de te hacken apparatuur. Dit constateert ook de Autoriteit Persoonsgegevens die de bevoegdheid "ongekend omvangrijk" noemt. De Raad van State vergelijkt het stiekem digitaal inbreken door de politie met het betreden van een woning om daar af te luisteren wat er gebeurt.

Om zo'n zware bevoegdheid in het leven te roepen, moet volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens goed onderbouwd worden dat die noodzakelijk is. Maar dat doet minister Grapperhaus (CDA) niet. "De opsporingsdiensten en het openbaar ministerie houden geen cijfers bij over het aantal gevallen waarin [..] de voorgestelde bevoegdheid [..] had kunnen worden ingezet."

De minister kan niet concreet maken wat de inbraakbevoegdheid zal bijdragen aan de opsporing, maar stelt dat die nodig is omdat de huidige bevoegdheden, en dan met name het aftappen van aansluitingen, tekort schieten. Maar gek genoeg neemt het aantal aftapoperaties niet af. Al jaren worden circa 25.000 (internet-)aansluitingen door de politie afgeluisterd. Nederland staat daarmee al jaren bekend als wereldkampioen afluisteren.

Software onveiliger

Om in te breken mag de politie "in het uiterste geval" gebruik maken van onbekende kwetsbaarheden in de software. In plaats van gebreken te melden om software veiliger te maken, krijgt de politie er straks belang bij dat apparaten van mensen onveilig blijven. Hiermee krijgt de politie ineens hetzelfde belang als cybercriminelen.

Het toezicht op de inzet van de heimelijke digitale inbraakbevoegdheid wordt door de Inspectie Justitie en Veiligheid gedaan. Maar deze inspectie is onderdeel van het ministerie zelf. Zo lijkt het alsof de slager zijn eigen vlees keurt. Bij een dergelijke indringende bevoegdheid is onafhankelijk toezicht noodzakelijk, waar onder andere ook de Autoriteit Persoonsgegevens op aandringt.

Niet invoeren

Privacy Barometer pleit ervoor de bevoegdheid niet in te voeren zolang niet duidelijk is in welke situaties deze noodzakelijk is. Dergelijke situaties zouden concreet vastgelegd moeten worden om de bevoegdheid mee af te bakenen. Zo zou er een lijst moeten worden opgesteld welke apparaten gehackt mogen worden voor welke specifieke misdrijven. Hiermee zou een glijdende schaal naar het 'wereldkampioenschap' digitaal inbreken door de politie beter voorkomen moeten worden. Het gebruik van onbekende kwetsbaarheden zou niet toegestaan moeten worden en het toezicht hoort bij een onafhankelijke instantie thuis, bijvoorbeeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
 

Lees onze volledige brief aan de Eerste Kamer. >>>

Negen aanbevelingen over de hackbevoegdheid politie

Komende week behandelt u het wetsvoorstel computercriminaliteit III. Het wetsvoorstel geeft de politie de mogelijkheid het (digitale) privéleven van burgers te bekijken en te doorzoeken.
Lees verder >>>

Tweede Kamer stemt in met hack­bevoegdheid politie

De Tweede Kamer is op 20 december 2016 akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff (VVD) dat de politie de bevoegdheid moet geven in te breken op computers en telefoons.  Kritische oppositie D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zijn zeer kritisch en stellen dat de samenleving juist onveiliger wordt als de politie computers, smartphones, slimme meters en zelfs pacemakers gaat hacken. Zo vraagt D66 aan de staatssecretaris of het niet tegenstrijdig is als de politie cybercriminaliteit wil bestrijden door kwetsbaarheden in de software niet te dichten, "maar juist open te houden en zelf te misbruiken".
Lees verder >>>

reacties

Willkommen am Anfang des neuen Dritten Reiches, und wir nennen es NeDDRland. Was mein Vorgänger vor 80 Jahren nicht geschafft hat, werde ich versuchen, dies auf sanfte Weise zu erreichen.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.089 seconden