BRIEF AAN EERSTE KAMER

Oproep: hackbevoegdheid politie niet invoeren

Het wetsvoorstel over de hackbevoegdheid voor de politie is onnodig ruim geformuleerd en biedt te weinig bescherming aan de burger. De noodzaak ervan blijft onduidelijk en onafhankelijk toezicht ontbreekt. Privacy Barometer schreef hierover een brief aan de Eerste Kamer. Dinsdag 19 juni wordt het wetsvoorstel daar besproken.

Het wetsvoorstel geeft de politie de mogelijkheid stiekem in te breken op uw computer of mobiele telefoon, maar ook op andere elektronische apparaten als een webcam, slimme meter, een auto of 'de cloud'. De politie mag vervolgens het (digitale) privéleven van burgers doorzoeken en het gebruik van het apparaat of de dienst gedurende vier weken afluisteren.

Ongekend omvangrijk

De impact hiervan op de privacy van burgers is onevenredig groot, omdat de bevoegdheid nauwelijks is afgebakend, zowel qua reikwijdte van de te doorzoeken gegevens als de te hacken apparatuur. Dit constateert ook de Autoriteit Persoonsgegevens die de bevoegdheid "ongekend omvangrijk" noemt. De Raad van State vergelijkt het stiekem digitaal inbreken door de politie met het betreden van een woning om daar af te luisteren wat er gebeurt.

Om zo'n zware bevoegdheid in het leven te roepen, moet volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens goed onderbouwd worden dat die noodzakelijk is. Maar dat doet minister Grapperhaus (CDA) niet. "De opsporingsdiensten en het openbaar ministerie houden geen cijfers bij over het aantal gevallen waarin [..] de voorgestelde bevoegdheid [..] had kunnen worden ingezet."

De minister kan niet concreet maken wat de inbraakbevoegdheid zal bijdragen aan de opsporing, maar stelt dat die nodig is omdat de huidige bevoegdheden, en dan met name het aftappen van aansluitingen, tekort schieten. Maar gek genoeg neemt het aantal aftapoperaties niet af. Al jaren worden circa 25.000 (internet-)aansluitingen door de politie afgeluisterd. Nederland staat daarmee al jaren bekend als wereldkampioen afluisteren.

Software onveiliger

Om in te breken mag de politie "in het uiterste geval" gebruik maken van onbekende kwetsbaarheden in de software. In plaats van gebreken te melden om software veiliger te maken, krijgt de politie er straks belang bij dat apparaten van mensen onveilig blijven. Hiermee krijgt de politie ineens hetzelfde belang als cybercriminelen.

Het toezicht op de inzet van de heimelijke digitale inbraakbevoegdheid wordt door de Inspectie Justitie en Veiligheid gedaan. Maar deze inspectie is onderdeel van het ministerie zelf. Zo lijkt het alsof de slager zijn eigen vlees keurt. Bij een dergelijke indringende bevoegdheid is onafhankelijk toezicht noodzakelijk, waar onder andere ook de Autoriteit Persoonsgegevens op aandringt.

Niet invoeren

Privacy Barometer pleit ervoor de bevoegdheid niet in te voeren zolang niet duidelijk is in welke situaties deze noodzakelijk is. Dergelijke situaties zouden concreet vastgelegd moeten worden om de bevoegdheid mee af te bakenen. Zo zou er een lijst moeten worden opgesteld welke apparaten gehackt mogen worden voor welke specifieke misdrijven. Hiermee zou een glijdende schaal naar het 'wereldkampioenschap' digitaal inbreken door de politie beter voorkomen moeten worden. Het gebruik van onbekende kwetsbaarheden zou niet toegestaan moeten worden en het toezicht hoort bij een onafhankelijke instantie thuis, bijvoorbeeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
 

Lees onze volledige brief aan de Eerste Kamer. >>>

Negen aanbevelingen over de hackbevoegdheid politie

Komende week behandelt u het wetsvoorstel computercriminaliteit III. Het wetsvoorstel geeft de politie de mogelijkheid het (digitale) privéleven van burgers te bekijken en te doorzoeken.
Lees verder >>>

Tweede Kamer stemt in met hack­bevoegdheid politie

De Tweede Kamer is op 20 december 2016 akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff (VVD) dat de politie de bevoegdheid moet geven in te breken op computers en telefoons. Het wetsvoorstel ligt nu ter behandeling in de Eerste Kamer.
Lees verder >>>

reacties

Willkommen am Anfang des neuen Dritten Reiches, und wir nennen es NeDDRland. Was mein Vorgänger vor 80 Jahren nicht geschafft hat, werde ich versuchen, dies auf sanfte Weise zu erreichen.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Wetsvoorstel geeft minister vrijbrief voor vergaand doorlichten burgers

Middenstander: Volg over het onderwerp SyRI risicoprofilering ook de lopende discussies op Security....
redactie: @12 Het is onze ervaring dat de reacties op een internetconsultatie in ieder geval worden gelezen....
Dhr. R.O. Verheid: Overigens een vraag (als iemand dit leest). Hoe zinvol is het eigenlijk om te reageren middels de consultatie (wordt er iets meegedaan)? Daarnaast, zonder in complot theorieën te verzanden, vraag ik mij af of we inmiddels geen rekening moeten houden dat evt....
newbie de leeuw: de volgende stap naar een totalitaire overheid !! Wie zei daar STASI ???
Dhr. R.O. Verheid: De AVG is dus een papierentijger. Geldt alleen voor het MKB en andere kleine organisaties....
Tine: Zeer gevaarlijk deze wet. Misbruik door overheid en gekoppelden in het systeem zal zeker plaatsvinden, want er is geen controle....

Slimme meter weigeren

J Prins: En het laatste gedeelte van de brief. U hoort uw medewerking te verlenen aan het vervangen van de elektrameter U heeft twijfels of Liander wettelijk gezien wel in haar recht staat om haar elektrameter in uw woning te verwisselen....
J Prins: Volgende Uw vraag over onderbouwing controle en afkeur Niet alleen Liander maar alle netbeheerders, meetbedrijven en leveranciers van warmte houden deze steekproeven onder de meters, waarbij Agentschap Telecom uiteindelijk beslist welke populatie meters worden afgekeurd....
J Prins: Vandaag het volgende bericht gekregen van Liander....

Politie krijgt eenvoudiger toegang tot bankgegevens

newbie de leeuw: GEORGE ORWELL IS WATCHING YOU !!

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.085 seconden