Nederland nog steeds wereldkampioen afluisteren

Vandaag verscheen een rapport van de onderzoeksafdeling van het ministerie van justitie. In het rapport wordt de Nederlandse afluisterpraktijk vergeleken met die van Engeland, Duitsland, en Zweden. De opsporings- en rechtssystemen in die landen zijn anders dan in Nederland, dus een precieze vergelijking is lastig. Maar duidelijk is wel dat Nederland nog steeds 'wereldkampioen' afluisteren is.

1 cijfers uit 2009, 2 cijfers uit 2007

In Engeland worden tapbevelen op een persoon en niet op een nummer afgegeven. In Duitsland en Zweden zijn de laatste jaren het aantal taps enorm toegenomen. Deze landen zetten dit middel dus steeds vaker in, waar in Nederland het aantal telefoontaps de afgelopen jaren matig stijgt. In 2010 werden er 22.006 telefoonaansluitingen in Nederland getapt, in 2011 24.718 en in 2012 25.487. Het aantal internettaps in Nederland stijgt explosief tot 16.676 taps in 2012.

Het onderzoeksinstituut van het ministerie vindt dat tapstatistieken lastig te vergelijken zijn door de verschillen in rechtssysteem en registratiemethode. De eigen onderzoekers concluderen voorzichtig over de afluisterstatistieken in Nederland: "Dit lijkt – vooral ook in vergelijking met de statistieken die over andere landen beschikbaar zijn – veel te zijn."

Opvragen telecomgegevens

Het vergelijken van opvragingen van abonnee- en andere telecomgegevens bij een telefoonnummer was geen doel van het onderzoek. Maar omdat voor het aftappen van een aansluiting het natuurlijk noodzakelijk is om te weten wie er welk telefoonnummer heeft, noemt het onderzoeksrapport wel de cijfers. In Nederland zijn telecombedrijven en ISP's verplicht elke dag hun gegevens van hun klanten met bijbehorende telefoonnummers naar het ministerie te sturen. Bij het ministerie worden deze gegevens verzameld in het CIOT-systeem. In 2012 werd deze CIOT-database ruim 2,7 miljoen keer geraadpleegd. Ook hiermee lijkt Nederland de koppositie in te nemen.

1 cijfers uit 2009

De registraties en opvragingen uit Engeland en Duitsland lijken redelijk vergelijkbaar met hoe de opvragingen bij het Nederlandse CIOT-systeem plaatsvinden. Het Zweedse systeem komt minder overeen. De onderzoekers hebben in het rapport geen conclusie over deze internationale vergelijking gegeven.
 

reacties

Ben met 2 vrienden een gratis en open source alternatief voor Whatsapp aan het maken. End-to-end encryptie op een gedistribueerd netwerk.

Dan kan die nare Opstelten afluisteren wat hij wil, maar veel zal hij er dan niet aan hebben.

Hugo, de huidige modus operand van geheime diensten bij encryptie is gewoon de gehele stream opslaan. Die bewaren ze dan ergens en zodra jij dan ineens een interessant persoon wordt gaan ze wel hun tandjes zetten in het breken van de codering. Door encryptie te gebruiken steek je nu heel erg je hoofd boven het maaiveld uit.

Iedereen zover krijgen standaard encryptie te gaan gebruiken kost nog een paar schandaaltjes ofzo. Die bewustwording duurt nog even. Tot die tijd ben je ironisch genoeg het veiligst door in de menigte op te gaan. Plain-text codetaal ofzo. Zolang er maar geen "trigger woorden" in staan.

Citaten uit het rapport:

"Het aantal taps is in 2010 uitgekomen op 22.006. Het aantal taps in Nederland neemt de laatste jaren af, zowel in absolute zin (met bijna 17% in 2010 t.o.v. 2008) als in relatie tot het totale aantal in gebruik zijnde telefoonaansluitingen."

(...)

"?Telefoontaps in Nederland; wordt Nederland een politiestaat?? (www.rechtennieuws.nl, 14 september 2010), ?Veel taps, weinig verantwoording? (Chavannes,2008) of ?De politie tapt zich een ongeluk, of het helpt weet niemand?(www.depers.nl, 9 september 2009). In deze berichten is het vooral hetgebrek aan informatie over het gebruik van de tap dat de toon bepaalt. Het beeld dat men heeft over de tap wordt dan ook niet gevoed door recent onderzoek dat voor de huidige praktijk van het tappen kan gelden."

Vindt u 0,0008 procent ook heel veel?

Want dat is de uitkomst van de rekensom van het aantal getapte lijnen (22006) tov het totaal aantal telefoonaansluitingen in nederland in 2010.

Waarom van die schreeuwende koppen, terwijl de discussie waarom justitie tapt en wiens privacy justitie wel probeert te beschermen (die van slachtoffers, denk aan cybercrime) niet wordt gevoerd.

Hier klopt geen hout van. De GCHQ luistert alles af in de Western Palearctic mede namens de NSA

Hoogstwaarschijnlijk zijn de taps die wél gemaakt zijn maar niet gemeld zijn niet meegerekend! Het OM meldt in veel,héél veel,gevallen alleen de taps die gebruikt gaan worden in een zaak. De rest van de taps blijven keurig in een donkere lade tot ze ooit bruikbaar zijn voor deze organisatie. Lang leve het woord van onze leugenachtige overheid!

@hugo Ben benieuwd.... Wat is de status van je Whatsapp-open-source alternatief ?

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

30.000 mensen onschuldig opsluiten is conform prognose

Patricia: Hoeveel zouden het nu zijn? Ik denk.dat het nu.nog meer zijn....

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.341 seconden