Tweede Kamer wil geen onderzoek naar alternatief patiëntendossier
De Tweede Kamer heeft gisteren een motie weggestemd die minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid oproept een onderzoek te doen naar alternatieven voor het huidige landelijke elektronisch patiëntendossier LSP. Het LSP wordt door deskundigen als onveilig beschouwd. De PVV, GroenLinks, SP, de Partij voor de Dieren en 50Plus stemden voor de motie. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP stemden tegen.
In de motie wordt opgeroepen "onderzoek te doen naar mogelijke alternatieven voor het LSP [omdat] er betere alternatieven zijn dan het grootschalige en onveilige LSP". Minister Schippers ziet niets in zo'n onderzoek. Volgens haar is de overheid niet verantwoordelijk voor de systemen. "Als iemand bepaalde zaken toe wil passen die binnen de randvoorwaarden passen die de overheid heeft gesteld, dan vinden wij dat prima."
Landelijk schakelpunt (LSP)
Maar juist het huidige landelijke elektronisch patiëntendossier LSP blijkt niet aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen. Dat bleek tijdens een hoorzitting met deskundigen op 13 april jl. in de Eerste Kamer. De hoorzitting was georganiseerd vanwege het voorstel van Schippers om de privacyregels voor de omgang met medische gegevens te versoepelen, zodat het LSP aan de privacywetgeving kan voldoen. Tijdens de hoorzitting bleken er zoveel vraagtekens over de uitvoerbaarheid van dit nieuwe plan van de minister, dat zij stemming over dit wetsvoorstel in de Eerste Kamer heeft moeten uitstellen. Ze beloofde na de zomer met een reactie te komen hoe het met de regels rond het LSP verder moet, maar die duidelijkheid is er nog niet.
Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is de nieuwe naam van het landelijke elektronisch patiëntendossier dat al enkele keren door de Eerste Kamer is geblokkeerd. De makers van dit systeem hebben bij het ontwerp geen rekening gehouden met beveiligingseisen en privacyregels. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk specifiek aan te geven wie er in het medisch dossier mag kijken. Ondanks dat er al veel geld en tijd in het systeem is gestoken, blijkt het niet mogelijk dit achteraf te repareren.
Whitebox
Inmiddels worden er alternatieven ontwikkeld die wel aan de (wettelijke) beveiligings- en privacyeisen voldoen. Een interessant systeem hierbij is de Whitebox. Dit systeem kan net als het LSP medische gegevens snel tussen zorgverleners uitwisselen, maar voor deze uitwisseling is altijd toestemming van de huisarts nodig. De huisarts kan samen met de patiënt zeer specifiek aangeven wie er bij welke gegevens mag komen. Het systeem is ontwikkeld door beveiligingsonderzoeker Guido van 't Noordende van de Universiteit van Amsterdam en wordt op dit moment uitgetest door de Huisartsen Kring Amsterdam / Almere.