Registratie risicojongeren biedt onvoldoende meerwaarde

Het meldingenregister 'Verwijsindex Risicojongeren' voor jongeren die afwijkend gedrag vertonen levert nauwelijks betere hulp op. Dat blijkt uit een evaluatie die voor dit systeem is uitgevoerd. Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) wil dat het systeem intensiever gaat worden gebruikt.

De ondervraagde hulpverleners vinden de meerwaarde van het systeem onvoldoende. "De meerwaarde van de verwijsindex zoals die nu wordt gebruikt blijkt volgens het merendeel van de respondenten in onvoldoende mate voor met name het vroegtijdig signaleren van problemen en het eerder inzetten van passende hulp." Uit de evaluatie blijkt dat slechts 10% van de meldingen leidt tot een actie om de jongeren te helpen of bij te sturen.

Als belangrijkste reden voor deze matige score wordt genoemd dat veel matches niet of nauwelijks relevante informatie opleveren, omdat de gezinnen al in beeld zijn of omdat de melders geen rol hebben in dat stuk van de hulpverlenening. Een klein deel van de meldingen in de landelijke verwijsindex heeft volgens de onderzoekers wel een meerwaarde. Bij een verhuizing van de jongere naar een andere regio blijft hij of zij in beeld.

Beroepsgeheim

In de eerste helft van 2014 werden er 117.720 risicomeldingen in het systeem gedaan door 61% van de 37.000 aangesloten hulpverleners en onderwijzers. Dat zijn ongeveer twee keer zoveel meldingen als in 2010. Een derde van de meldingsbevoegden geeft aan moeite te hebben met het doen van een melding vanwege het beroepsgeheim of de privacy van de betrokkenen.

Het evaluatierapport doet geen uitspraken over de administratieve belasting voor hulpverleners om meldingen in het systeem te doen of op te volgen. Ook wordt er geen inzage gegeven in de kosten om het systeem in de lucht te houden.

Politieregister

In de regio Rotterdam doet de politie ook mee als melder in de verwijsindex. Daarmee lijkt deze index in Rotterdam het karakter te krijgen van een strafblad voor wie met politie in aanraking is gekomen. De politie in Rotterdam is goed voor "duizenden meldingen" per jaar.

Tijdens een kamerdebat in april 2015 bleek dat de VVD daar ook op aanstuurt. Kamerlid Van der Burg (VVD) vindt dat er meer geregistreerd moet worden omdat kinderen al jong "het risico lopen het verkeerde pad op te gaan". Van der Burg vindt dat de minister van Veiligheid en Justitie daarom meer werk van een betere registratie in de Verwijsindex moet maken zodat deze kinderen eerder in beeld komen.

Gezinsmelding

Per 1 januari wordt de verwijsindex sowieso al breder ingezet. Vanaf die datum is de melding niet meer persoonsgebonden, maar gezinsgebonden. Dat betekent dat als er twee meldingen zijn binnen één gezin, deze ook als een match worden gezien.

De onderzoekers vinden het te vroeg om conclusies te trekken over de toekomst van de verwijsindex. Toch pleiten zij ervoor dat er meer mensen moeten kunnen melden en er meer systemen op de verwijsindex moeten worden aangesloten, waaronder het systeem Mens Centraal dat door wijkteams wordt gebruikt.

Verwijsindex Risicojongeren

De verwijsindex risicojongeren (VIR) is een database waarin risicomeldingen over jongeren tot 23 jaar kunnen worden opgenomen. Deze risicomeldingen worden gedaan door allerhande instanties, artsen maar ook scholen die met jongeren in aanraking komen. De meldingen gebeuren landelijk op BSN-nummer, maar in lokale systemen worden ook wel andere identificatienummers gebruikt. Zodra er een nieuwe melding over een jongere wordt gedaan, worden alle voorgaande melders op de hoogte gebracht. Deze melders kunnen dan met elkaar contact opnemen zodat ze hun informatie met elkaar kunnen delen. Het doel is dat de jongere op deze manier eerder of betere zorg krijgt of beter wordt "bijgestuurd".

Update: De Raad van State adviseerde in 2013 al om de Verwijsindex niet te gebruiken "omdat de beperkte meerwaarde ervan niet opweegt tegen de inbreuk die wordt gemaakt op de persoonlijke levenssfeer". Het kabinet heeft dit advies naast zich neergelegd.

Verwijsindex Risicojongeren (VIR)

In oktober 2012 verscheen een evaluatierapport over de inzet van de verwijsindex. In de begeleidende brief wordt gesteld dat het gebruik van de verwijsindex moet worden uitgebreid.
Lees verder >>>

Evaluatierapport blijkt promotiepraatje voor uitbreiding registratie

Vandaag verscheen een evaluatierapport over de inzet van de Verwijsindex Risicojongeren. De evaluatie werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Lees verder >>>

reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.175 seconden