College Bescherming Persoonsgegevens adviseert inperking medisch beroepsgeheim

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in een brief aan het kabinet geadviseerd het medisch beroepsgeheim in de jeugdzorg in te perken. Dit zou volgens de privacybeschermer nodig zijn om gemeenten meer controle bij de financiële afwikkeling van jeugdzorg te geven.

Een niet bij naam genoemde gemeente wilde van het CBP weten welke gegevens zij op declaraties van hulpverleners mogen vragen om bedragen te kunnen controleren. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om het burgerservicenummer (BSN) en de diagnose van de patiënt of cliënt. Hulpverleners mogen dit vanwege hun medisch beroepsgeheim nu niet doen. Alleen als cliënten uitdrukkelijk toestemming geven, mogen hulpverleners het medisch beroepsgeheim doorbreken en deze gegevens verstrekken. De Jeugdwet die sinds 1 januari 2015 van kracht is, heeft op dit gebied niets geregeld.

Wildgroei

Als reactie hierop schrijft het CBP dat gemeenten een gerechtvaardigd belang hebben om bepaalde persoonsgegevens op de declaratie te vragen. Gemeenten kunnen nu zelf bepalen welke gegevens ze willen hebben en of ze hulpverleners wel willen betalen als die aan deze eisen niet voldoen. Hulpverleners moeten zelf beoordelen hoe ze met deze vraag omgaan, maar als ze zonder toestemming persoonsgegevens verstrekken, is dat onrechtmatig. Ook gemeenten overtreden de wet als ze deze zonder toestemming verstrekte gegevens in hun systemen verwerken.

Het CBP is bang dat er wildgroei ontstaat door het ontbreken van regels en pleit daarom voor een landelijke regeling van het ministerie. Op de website schrijft het College: "Het CBP dringt er bij de bewindspersonen op aan zo spoedig mogelijk te zorgen voor een specifieke wettelijke bepaling die doorbreking van de geheimhoudingsplicht in deze gevallen mogelijk maakt." In de regeling zou moeten worden vastgelegd welke persoonsgegevens op de declaratie komen staan en welke juist niet. Het CBP verwijst daarbij als voorbeeld naar andere sectoren waar dit wel al landelijk geregeld is, waaronder de Zorgverzekeringswet. Via die wet is geregeld dat het BSN en de diagnose-informatie op de declaratie van onder andere het ziekenhuis of de huisarts staan.

Minister

Lisette Rutgers, woordvoerder van het CBP, ontkent tegenover Privacy Barometer dat het CBP met de brief al voor de minister invult dat het medisch beroepsgeheim moet wijken. "Wij suggereren niet hoe een regeling eruit moet zien. Dat is aan de minister. Wij krijgen sowieso een eventueel voorstel voor een regeling nog langs als wetgevingsadviseur en zullen dan onze inbreng geven." Rutgers sluit ook niet uit dat het CBP "handhavend zal optreden" als gemeenten en hulpverleners zich niet aan de huidige wetgeving houden.

Decentralisatie jeugdzorg (Jeugdwet)

Op 18 februari 2014 is de jeugdwet door de Eerste Kamer aangenomen. Daarmee is door staatssecretaris Van Rijn de laatste horde genomen om per 1 januari 2015 de jeugdzorg door de gemeenten te laten uitvoeren.
Lees verder >>>

Kabinet slaat harde kritiek toezichthouder wederom in de wind

Het kabinet slaat het oordeel van het College Bescherming Persoons­gegevens (CBP) dat bepaalde gegevensverzameling in de jeugdzorg onrechtmatig is, volledig in de wind. De staatssecretarissen Van Rijn en Teeven besluiten dit naar aanleiding van de Privacy Impact Assessment voor de Jeugdwet die deze week aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Lees verder >>>

reacties

Als de privacy onwettig geschonden wordt dan is kennelijk de oplossing de wet aan te passen en de privacy te offeren..Is dat het standpunt van het college ter Bescherming persoonsgegevens?

Als de privacywaakhond onze gegevens al op straat gooit, waar zijn we dan mee bezig? Ze moeten erop letten dat iedereen zich aan de bestaande regels houdt en verder niets! Daar hebben ze handen al vol aan, zou ik zeggen.

Schendingen van de privacy zijn onbestaanbaar. Dit zal gaan leiden tot slechte zorg in veel opzichten. Als je met de jeugdwet invoering deze privacy schendingen toestaat dan is het hek van de dam. Ook in andere zaken kan de privacy overboord gezet worden door de overheid als dan niet in samenwerking van het kartel van de grote 4 zorgverzekeraars.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Help mee!

LogoHelp mee om de immense archieven van de Nederlandse inlichtingenĀ­diensten te redden. Vraag dossiers op in het belang van onze veiligheid, democratische controle op de diensten, burgerrechten en kennis over de betrokkenheid van de inlichtingendiensten.

laatste reacties:

Slimme meter weigeren

georges: laatste stond in de krant over een bankmedewerker die doorspeelt aan twee van zijn vrienden wanneer een cliƫnt een groot som geld van de bank afhaalt....

Rechter geeft Autoriteit Persoonsgegevens er van langs

Wim: @7 De rechter heeft in kort geding geoordeeld dat "niet vastgesteld kan worden of de gegevens onder de wet bescherming persoonsgegevens vallen"....
GertJan Hoeben: Met name het laatste voorbeeld over SBG verdiend inmiddels aanpassing correctie....
anette : Is privacybescherming en www / ict niet een contradictie? Een discussie gevoerd door naieve mensen met onkunde over www/ict en aangehoord door mensen met hoop op verbetering, die 'gewoonweg' niet bestaat....
Piet Lut: Dit riekt naar een verschrikkelije beerput die AP zo goed als hermetisch probeert dicht te houden....
Mark de Groot: Ik heb jarenlang het CBP/AP genomineerd voor de Big Brother Awards....
Koen de Ridder: Ben echt perplex dat AP zo laks is met de bescherming van onze persoonsgegevens....
Rob Koch (Sebyde BV): Het voeren van deze rechtszaken geeft aan dat de bescherming van onze privacy een steeds belangrijkere plaats krijgt....

Huisarts vraagt uw steun voor betere privacy in de zorg

petra: Van een vriend in de medische sector, hoorde ik het vgl verhaal: Een man met klachten over galstenen, komt bij de spoedeisende hulp in het AZG....

Schippers: doorsluizen medische gegevens GGZ onrechtmatig

M. Bos: Het hardnekkige (wan)gedrag van de genoemde organisaties en ministers ten aanzien van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is bijzonder verontrustend....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.048 seconden