INZAGE MEDISCH DOSSIER DOOR ZORGVERZEKERAARS

Oproep aan Eerste Kamer: bescherm het medisch beroepsgeheim

Maandag 17 december debatteert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel dat zorgverzekeraars inzage geeft in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. De zorgverzekeraars hoeven voor inzage geen toestemming te vragen aan de patiënt. Dit betekent dat het medisch beroepsgeheim wordt opgeheven. En dat terwijl fraude ook op te sporen is mét behoud van het medisch beroepsgeheim.

Wij roepen de Eerste Kamer op het medische beroepsgeheim te beschermen en alleen in te stemmen met het wetsvoorstel als zorgverzekeraars vooraf toestemming vragen voordat ze in een medisch dossier kijken.

Het vragen van toestemming vooraf betekent een relatief kleine extra werklast voor de zorgverzekeraars, maar het medisch beroepsgeheim blijft daarmee wel in stand. Mensen behouden het vertrouwen dat wat zij met een arts bespreken ook tussen hen en de arts blijft. Dit is een zeer belangrijke voorwaarde voor toegankelijke zorg.

Bovendien heeft het vragen van toestemming geen nadelige gevolgen voor de opsporing van fraude. De meeste fraude wordt opgespoord zonder dat inzage in het dossier nodig is. Als er dan alsnog inzage nodig is, is er geen enkele reden om aan te nemen dat patiënten niet mee willen werken en geen toestemming voor inzage zouden geven. Bij het merendeel van de fraude is de patiënt immers helemaal niet betrokken!

In 2017 werd 82% van de fraude door zorgaanbieders of derden gepleegd zonder enige betrokkenheid van patiënten. Ook patiënten zijn tegen fraude en willen dat zorggeld goed wordt besteed. Daar staat de minister echt niet alleen in.

Maar ook in die laatste uitzonderingsgevallen dat inzage wel nodig zou zijn, maar niet iedereen wil meewerken, kan de fraude worden aangepakt. Zorgverzekeraars kunnen dan aangifte doen en de zaak overdragen aan de reguliere opsporingsinstanties. Zij kunnen via de rechter alsnog zonder toestemming een medisch dossier inzien.

Geen onderbouwing noodzaak en proportionaliteit

De Eerste Kamer heeft veel vragen gesteld over dit wetsvoorstel, met name over de noodzaak en de proportionaliteit. Is het wel nodig en in verhouding om het medische beroepsgeheim uit te hollen voor een fraude van minder dan 0,04% van het zorgbudget? Minister Bruins (VVD) geeft daar slechts ontwijkende antwoorden op. Zo is volgens hem de hoogte van de fraude niet bekend, terwijl de zorgverzekeraars daar jaarlijks tot in detail over rapporteren. Ook zou het vragen van toestemming een te grote werklast voor zorgverzekeraars betekenen, terwijl het jaarlijks slechts om ongeveer 2500 keer zou gaan, wat in een zorgwereld van 17 miljoen verzekerden een zeer kleine administratieve kwestie is.

De conclusie uit de vele vragen en antwoorden kan alleen maar zijn dat het uithollen van het medisch beroepsgeheim voor een relatief klein fraudebedrag niet proportioneel is en ook zeker niet noodzakelijk is. Fraude kan immers ook opgespoord worden door voor inzage toestemming te vragen.

Zorgveld vraagt behoud medisch beroepsgeheim

Zowel patiëntenorganisaties als beroepsverenigingen van zorgverleners vinden vrijwel zonder uitzondering dat alleen met toestemming vooraf inzage in het medisch dossier mogelijk mag zijn. Onder andere de Landelijke HuisartsenVereniging LHV, de beroepsvereniging voor zorgverleners VvAA, Patiëntenfederatie Nederland, die 170 patiëntenverenigingen vertegenwoordigt, de Consumentenbond en deskundigen van de Erasmus Universiteit die, nota bene in opdracht van de minister zelf, onderzoek uitvoerden, willen dat er vooraf toestemming wordt gevraagd.

Artsenfederatie KNMG benadrukt daarbij dat inzage door zorgverzekeraars onnodig is geworden sinds zij het convenant met opsporingsinstanties sloten dat daarvoor een onafhankelijke arts kan worden ingezet.

Lees voor meer informatie ook de brief die Privacy Barometer afgelopen augustus naar de Eerste Kamer stuurden. Volg het debat in de Eerste Kamer live op maandag 17 december van 20.00 – 21.50 uur.

Help mee het medisch beroepsgeheim te beschermen

De Eerste Kamer bespreekt op 11 september 2018 het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars inzage krijgen in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. Hiermee wordt het medisch beroepsgeheim aan de kant geschoven voor het financiële belang van commerciële bedrijven.
Lees verder >>>

Eerste Kamer tegen inzage medisch dossier zonder toestemming

De Eerste Kamer gaat niet akkoord met het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming inzage kunnen krijgen in medische dossiers bij een vermoeden van fraude. De Tweede Kamer ging eerder wel akkoord.
Lees verder >>>

reacties

Misschien moeten we maar eens gaan kijken welke zorgverzekeraars straks daadwerkelijk gebruik maken van dit nieuwe "recht" en deze zorgverzekeraars aan het eind van elk jaar afstraffen door over te stappen naar een andere maatschappij die niet gebruik gemaakt heeft van dat "recht". Om dit te laten werken moeten we natuurlijk wel systematisch te weten komen wanneer een verzekeraar gebruik maakt van dit "recht".

Zie twitter, @franssuper. Peter Knoppe, dan geef je toestemming, en onterechte inzage kun je niet achteraf terugdraaien. ZV hunkeren gretig naar inzage. Zeg jij tegen je kind en zijn vriendjes dat je even in de tuin bent en dat je achteraf wel kijkt of ze met hun vingertjes uit de snoeptrommel zijn gebleven?

Moet een gewone medewerker van de zorgverzekeraar kunnen inzien wat mij allemaal mankeert? Ik vind van niet. Ik vind de schending van mijn medische privacy zwaarder wegen. In het ziekenhuis is het per functie strikt gescheiden wie mijn dossier mag inzien en wie niet. Zelf kom ik met de nieuwe privacyregels niet aan mijn eigen gegevens, zonder aanvraag in 3 voud, en zij dadelijk wél. Ik vind dit akelig op een dictatuur lijken, iedereen weet dadelijk alles over mij behalve ikzelf. Zelfs het biechtgeheim geniet meer bescherming dan het medisch geheim. Schaam jullie zorgverzekeraars en politici doe vóór stemmen. Jullie krijgen mijn stem NIET meer de eerstvolgende verkiezingen.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.164 seconden