BEWINDSPERSONEN LIJKEN BEWUST FOUTE INFORMATIE TE VERSPREIDEN

Ook Rutte misleidt ten behoeve van voor-stem

Minister-president Rutte stelt dat de geheime diensten op dit moment het internet niet via de kabel mogen aftappen. Dat is pertinent niet waar. Na vice-premier De Jonge en vice-premier Ollongren is Rutte de derde bewindspersoon die wegkomt met deze desinformatie.

Minister-president Rutte zegt in het programma 'NOS gesprek minister-president' "… het probleem is: nu kunnen ze überhaupt niet op de kabel. Alleen via de ether terwijl het verkeer nu allemaal […] over de kabel gaat". Rutte verzwijgt dat de geheime diensten ook nu al de kabels van verdachte personen of organisaties mogen aftappen.

In artikel 25 van de huidige wet uit 2002 staat: "De diensten zijn bevoegd tot het met een technisch hulpmiddel gericht aftappen, ontvangen, opnemen en afluisteren van elke vorm van gesprek, telecommunicatie of gegevensoverdracht door middel van een geautomatiseerd werk, ongeacht waar een en ander plaatsvindt." In de toelichting bij het wetsartikel staat: "Hierbij gaat het derhalve niet alleen om telefoongesprekken. Op grond van dit artikel kan bijvoorbeeld ook elektronisch berichtenverkeer worden getapt."

De AIVD gebruikt deze aftapbevoegdheid ook. In 2017 plaatste de geheime dienst 3.205 telefoon- en internettaps.

Beïnvloeden van stemming

Door de bevoegdheden van de geheime dienst zo beperkt voor te stellen, kunnen mensen geloven dat de AIVD op dit moment niet in staat is verdachte personen op het internet te volgen, terwijl dat wel zo is. Mensen worden zo verleid om, op basis van deze valse informatie, bij het referendum vóór de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) te stemmen.

Vorige week gaf ook de minister van binnenlandse zaken Ollongren (D66) deze foutieve informatie. Gezien haar positie als verantwoordelijke voor de AIVD en voor de sleepwet, is de kans klein dat het hier om een verspreking gaat. In januari heeft Ollongren Kamervragen moeten beantwoorden over precies dit punt, omdat ook de AIVD deze desinformatie verspreidde.

In december kwam ook vice-premier De Jonge met dezelfde misleidende informatie.

Niet gecorrigeerd

In alle gevallen betrof het een interview. Geen van de betreffende journalisten heeft de bewindspersonen op dit punt gecorrigeerd. Dat is opvallend, omdat deze misleiding al sinds het najaar van 2017 speelt en er ook door anderen op gewezen is. Bovendien gaat het over hèt cruciale punt bij het debat over de sleepwet, namelijk: hoever en op welke wijze mag de AIVD de kabel aftappen.

Desinformatie verspreiden tijdens een officiële volksraadpleging is een kwalijke zaak. Een eerlijke uitslag van een referendum staat of valt bij een eerlijke voorlichting. Juist van ons kabinet zou je dat mogen verwachten.
 

Kabinet en AIVD misleiden burgers

Vice-premier De Jonge en de AIVD geven foutieve informatie over de bevoegdheden van de AIVD. Ook andere voorstanders van de nieuwe afluisterwet als CDA-leider Buma en veiligheidsdeskundige Rob de Wijk vertellen onwaarheden.
Lees verder >>>

De vijf grootste problemen van de sleepwet

Het is goed dat er een nieuwe wet komt voor de AIVD en de MIVD. De wet uit 2002 is verouderd en biedt te weinig waarborgen.
Lees verder >>>

reacties

Rutte moet duidelijk eerst eens een gesprek aangaan met zijn minister van binnenlandse zaken voor hij een reactie geeft. Duidelijk is dat hij niet genoeg kennis heeft over dit onderwerp. Natuurlijk wordt er allang afgetapt, deze wet geeft de diensten alleen maar meer bevoegdheden zodat men ons land vrij van terroristische aanslagen kan houden. Er word zoveel onzin over deze wet rondgestrooid over de sociale media dat mensen een totaal verkeerd beeld krijgen over wat deze wet nou precies inhoud. De baas van de AIVD (Rob Bartholee) heeft het gisteren in WNL op zondag nog eens heel duidelijk en helder uitgelegd, maar veel burgers gaan liever af op broodje aapverhalen.

Na elke terreuraanslag blijkt de terrorist al 'in het vizier van de veiligheidsdiensten' te zijn geweest. Het lijkt me dat het gebrek aan informatie niet het probleem is, maar een gebrek aan ingrijpen. Je zou dan eerder een wet verwachten die het gemakkelijker maakt om mensen te arresteren voordat ze aanslag plegen.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

30.000 mensen onschuldig opsluiten is conform prognose

Patricia: Hoeveel zouden het nu zijn? Ik denk.dat het nu.nog meer zijn....

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.284 seconden