Toezichthouder op schoot bij de AIVD

Verwarrend. Is Bert van Delden nu voorzitter van de toezichthouder op de inlichtingendiensten CTIVD of woordvoerder van de AIVD? Dit vraag ik me af omdat Van Delden in een interview in de VK van afgelopen zaterdag (beknopte versie) opmerkingen maakt die niet bij een waakhond passen. Hij vindt het 'niet gek' dat de AIVD apparatuur aanschaft waarmee je dingen kan doen die bij wet verboden zijn. Pardon? Hij vindt dat de wet aangepast moet worden zodat de AIVD het internet mag afluisteren, iets wat tot op heden niet mag. En in de deze week aangekondigde rechtszaak tegen minister Plasterk weet hij nu al dat het 'moeilijk wordt'.

Rechtszaak tegen Plasterk

Om met dit laatste te beginnen, er zijn duidelijke aanwijzingen dat de AIVD via een omweg aan gegevens komt die het volgens onze wetten zelf niet mag verzamelen. Zo ligt er het feit dat de NSA gegevens van 1,8 miljoen telefoontjes vanuit Nederland heeft afgetapt. De AIVD mag dit in Nederland niet, maar Plasterk heeft al gezegd dat de AIVD informatie van de NSA krijgt over ingezetenen in Nederland. Hoe de Amerikanen daar aan komt, zegt Plasterk niet te weten. Wel gaf hij eerder toe dat er een geheim verdrag ligt met werkafspraken tussen de NSA en de AIVD.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en anderen vinden dit voldoende om een rechtszaak tegen Plasterk aan te spannen. Zij stellen dat illegaal verkregen informatie niet door de AIVD gebruikt mag worden, want dat zou in feite een ontduiking van de wet zijn.

Van Delden is de toezichthouder en ons belangrijkste venster op de geheime werkzaamheden van de inlichtingendiensten. Hij zou deze aanwijzingen tot op de bodem moeten uitzoeken en duidelijkheid geven hoe de AIVD te werk gaat. Natuurlijk zijn sommige zaken geheim, maar als de AIVD via een U-bocht met de NSA de wet omzeilt, moet dat op tafel komen. Maar wat doet ‘onze’ toezichthouder? Hij doet de hele rechtszaak af met de opmerking dat de klagers weinig kans maken. In plaats van graven naar de waarheid bij de AIVD, ondermijnt Van Delden liever de motivatie van de klagers. Hij zou zich moeten schamen dat deze burgerklagers via de rechter zíjn werk proberen te doen.

Afstand

Een belangrijke eigenschap voor toezichthouders is afstand bewaren tot de instelling waar zij toezicht op moeten houden. Als je dat niet doet kun je niet kritisch en onafhankelijk blijven. Al vaker bleek dat onze toezichthouders teveel op schoot zitten bij de organisaties waar ze toezicht op moeten houden. Zo liet bijvoorbeeld de toezichthouder op de woningcorporaties flinke steken vallen in de Vestia-affaire. Ook de inspectie op de gezondheidszorg blijkt te vaak te vriendelijk geweest voor foute artsen, met als een van de slechtste voorbeelden Jansen Steur die gewoon zijn werk kon blijven doen. Toezichthouders die dicht zijn verweven met de organisaties, blijken veel te mild in hun aanpak.

En nu is er het CTIVD. Van Delden gaat er prat op dat ze overal bij de AIVD mogen binnen lopen en dit ook geregeld doen. Mij bekruipt nu de vraag: Hoe gezellig is het daar eigenlijk? Als je elke dag daar binnenloopt, hoe afstandelijk kan je in je oordeel dan nog zijn? Ga je je niet vanzelf teveel identificeren met de organisatie waar je juist kritisch op moet zijn?

Schoothondje

Als de AIVD apparatuur koopt om dingen te doen die bij wet verboden zijn, moet de waakhond daar op aanslaan en gaan blaffen. Niet vergoeilijken en zeggen dat de wet misschien toch wel een keer verruimd gaat worden. Concluderen dat de wetgever binnenkort toch wel nieuwe bevoegdheden aan de AIVD zal geven om het hele internet af te luisteren is drie stappen te ver. De regering heeft nog geen voorstel daartoe gedaan en de Tweede en Eerste Kamer moeten vervolgens hun oordeel ook nog geven. Gezien de laatste onthullingen, staat de uitkomst daarvan allerminst vast.

Met dit interview is Van Delden door de mand gevallen. De waakhond blijkt op schoot te zitten bij de AIVD. Hij gedraagt zich als de woordvoerder in plaats van als toezichthouder. Op dit moment doet Van Delden in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek naar de rol die de AIVD heeft in de PRISM-affaire. Begin 2014 wordt zijn rapport gepubliceerd. Daar hoeft de Tweede Kamer weinig van te verwachten.
 

reacties

Ideetje om dit als opiniestuk naar de Volkskrant te sturen?

@Jeroen Goed idee!

Goed stuk. Ik vraag me idd ook wel 's af wat de toezichthouders in NL doen voor hetgeen we ze betalen. Het is de bedoeling dat ze dit soort praktijken vóór zijn. Ongelofelijk dat zo'n Van Delden rechtpraat wat krom is. Misschien omdat zijn eigen tekortkoming als toezichthouder er zo duidelijk uit blijkt...?

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Bardman: Weet je meteen waarom ze zo graag je de donorcodicil in de maag willen splitsen

Slimme meter weigeren

Ik ben slim dus weiger liever.: Hoi, ik heb al veel meegmaakt ook de intimidatie en zelfs fraude aan de kant van de netbeheerder....
Hans: @Richard Je kan aan de buitenkant het verschil meestal niet zien....
richard.: weet iemand hoe de traditionele digitale meter eruit ziet....
Gertjan: Mijn vader van 72 is vanavond ook lastig gevallen door een mannetje van Liander, 's avonds om 20....
Marco: Ik weiger pertinent een slimme meter. Als zo'n meter op hol slaat kun je nooit bewijzen wat jouw werkelijke verbruik is....

Help mee het medisch beroepsgeheim te beschermen

Geranna: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Wie controleert de zorgverzekeraars? Het zou mij niet verbazen dat de fraude die daar plaatsvindt een veelvoud is....
Annie Van Es: Ik vind deze maatregel niet juist. Zelf heb ik hier een probleem mee....
Maurits Niers: Met een niet integere vvd kunnen we zeggen dat we een onbetrouwbare overheid hebben....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

Caroline: Dit is een duidelijk geval van function creep en is daarmee precies wat al eerder voorspeld is door privacy minded organisaties en mensen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.081 seconden