Toezichthouder op schoot bij de AIVD

Verwarrend. Is Bert van Delden nu voorzitter van de toezichthouder op de inlichtingendiensten CTIVD of woordvoerder van de AIVD? Dit vraag ik me af omdat Van Delden in een interview in de VK van afgelopen zaterdag (beknopte versie) opmerkingen maakt die niet bij een waakhond passen. Hij vindt het 'niet gek' dat de AIVD apparatuur aanschaft waarmee je dingen kan doen die bij wet verboden zijn. Pardon? Hij vindt dat de wet aangepast moet worden zodat de AIVD het internet mag afluisteren, iets wat tot op heden niet mag. En in de deze week aangekondigde rechtszaak tegen minister Plasterk weet hij nu al dat het 'moeilijk wordt'.

Rechtszaak tegen Plasterk

Om met dit laatste te beginnen, er zijn duidelijke aanwijzingen dat de AIVD via een omweg aan gegevens komt die het volgens onze wetten zelf niet mag verzamelen. Zo ligt er het feit dat de NSA gegevens van 1,8 miljoen telefoontjes vanuit Nederland heeft afgetapt. De AIVD mag dit in Nederland niet, maar Plasterk heeft al gezegd dat de AIVD informatie van de NSA krijgt over ingezetenen in Nederland. Hoe de Amerikanen daar aan komt, zegt Plasterk niet te weten. Wel gaf hij eerder toe dat er een geheim verdrag ligt met werkafspraken tussen de NSA en de AIVD.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en anderen vinden dit voldoende om een rechtszaak tegen Plasterk aan te spannen. Zij stellen dat illegaal verkregen informatie niet door de AIVD gebruikt mag worden, want dat zou in feite een ontduiking van de wet zijn.

Van Delden is de toezichthouder en ons belangrijkste venster op de geheime werkzaamheden van de inlichtingendiensten. Hij zou deze aanwijzingen tot op de bodem moeten uitzoeken en duidelijkheid geven hoe de AIVD te werk gaat. Natuurlijk zijn sommige zaken geheim, maar als de AIVD via een U-bocht met de NSA de wet omzeilt, moet dat op tafel komen. Maar wat doet ‘onze’ toezichthouder? Hij doet de hele rechtszaak af met de opmerking dat de klagers weinig kans maken. In plaats van graven naar de waarheid bij de AIVD, ondermijnt Van Delden liever de motivatie van de klagers. Hij zou zich moeten schamen dat deze burgerklagers via de rechter zíjn werk proberen te doen.

Afstand

Een belangrijke eigenschap voor toezichthouders is afstand bewaren tot de instelling waar zij toezicht op moeten houden. Als je dat niet doet kun je niet kritisch en onafhankelijk blijven. Al vaker bleek dat onze toezichthouders teveel op schoot zitten bij de organisaties waar ze toezicht op moeten houden. Zo liet bijvoorbeeld de toezichthouder op de woningcorporaties flinke steken vallen in de Vestia-affaire. Ook de inspectie op de gezondheidszorg blijkt te vaak te vriendelijk geweest voor foute artsen, met als een van de slechtste voorbeelden Jansen Steur die gewoon zijn werk kon blijven doen. Toezichthouders die dicht zijn verweven met de organisaties, blijken veel te mild in hun aanpak.

En nu is er het CTIVD. Van Delden gaat er prat op dat ze overal bij de AIVD mogen binnen lopen en dit ook geregeld doen. Mij bekruipt nu de vraag: Hoe gezellig is het daar eigenlijk? Als je elke dag daar binnenloopt, hoe afstandelijk kan je in je oordeel dan nog zijn? Ga je je niet vanzelf teveel identificeren met de organisatie waar je juist kritisch op moet zijn?

Schoothondje

Als de AIVD apparatuur koopt om dingen te doen die bij wet verboden zijn, moet de waakhond daar op aanslaan en gaan blaffen. Niet vergoeilijken en zeggen dat de wet misschien toch wel een keer verruimd gaat worden. Concluderen dat de wetgever binnenkort toch wel nieuwe bevoegdheden aan de AIVD zal geven om het hele internet af te luisteren is drie stappen te ver. De regering heeft nog geen voorstel daartoe gedaan en de Tweede en Eerste Kamer moeten vervolgens hun oordeel ook nog geven. Gezien de laatste onthullingen, staat de uitkomst daarvan allerminst vast.

Met dit interview is Van Delden door de mand gevallen. De waakhond blijkt op schoot te zitten bij de AIVD. Hij gedraagt zich als de woordvoerder in plaats van als toezichthouder. Op dit moment doet Van Delden in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek naar de rol die de AIVD heeft in de PRISM-affaire. Begin 2014 wordt zijn rapport gepubliceerd. Daar hoeft de Tweede Kamer weinig van te verwachten.
 

reacties

Ideetje om dit als opiniestuk naar de Volkskrant te sturen?

@Jeroen Goed idee!

Goed stuk. Ik vraag me idd ook wel 's af wat de toezichthouders in NL doen voor hetgeen we ze betalen. Het is de bedoeling dat ze dit soort praktijken vóór zijn. Ongelofelijk dat zo'n Van Delden rechtpraat wat krom is. Misschien omdat zijn eigen tekortkoming als toezichthouder er zo duidelijk uit blijkt...?

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.091 seconden