Aanwijzingen dat AIVD de wet eenvoudig kan omzeilen.

Vorige week kwam een overeenkomst (MoU) tussen de geheime diensten van Israël en de Verenigde Staten boven water. In die overeenkomst staan afspraken over grootschalige uitwisseling van gegevens. Tussen Nederland en de VS bestaat zeer waarschijnlijk ook een overeenkomst. Wat daar in staat is niet publiekelijk bekend. Als die vergelijkbaar is met de Israëlische MoU, kan de AIVD eenvoudig de Nederlandse wetgeving omzeilen. De toezichthouder gaat hier onderzoek naar doen.

Het is de AIVD bij wet verboden om ongericht het internet af te luisteren. Alleen bij bepaalde aanwijzingen mag de AIVD gericht het verkeer van en naar bepaalde personen of organisaties aftappen. Maar de AIVD kan dit verbod eenvoudig omzeilen via een omweg door het uitwisselen van gegevens met andere inlichtingendiensten. De Amerikanen mogen volgens hun wetgeving het Nederlandse internetverkeer namelijk wel aftappen, zolang het maar geen verkeer van Amerikaanse ingezetenen betreft. Dit gebeurt onder meer met het PRISM-programma. Deze Amerikaanse afluistergegevens kunnen ook bij de AIVD terecht komen. Afspraken hierover zouden in een overeenkomst, een zogeheten Memorandum of Understanding (MoU) gemaakt kunnen zijn.

Tot nu toe is dit allemaal hypothetisch, maar er zijn twee sterke aanwijzingen dat dit realiteit kan zijn.

Ten eerste heeft minister Plasterk in een brief van 3 juli 2013 aangegeven dat er MoU's tussen Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten zijn afgesloten. "De internationale samenwerking wordt in bepaalde gevallen vastgelegd in Memoranda of Understanding (MoU’s), die de basis vormen voor de wijze van informatie-uitwisseling met partnerdiensten." Hij noemt de VS niet bij naam, maar suggereert dat in de brief wel.

Ten tweede is er via Snowden een MoU tussen de VS en Israël opgedoken waarin precies zo'n omweg afgesproken is. Deze MoU beschrijft welke gegevens Israël krijgt en hoe daar mee moet worden omgegaan. Het gaat nadrukkelijk om ruwe, ongefilterde informatie. "Raw SIGINT includes, but is not limited to, unevaluated and unminimized transcripts, gists, facsimiles, telex, voice and Digital Network Intelligence (DNI) metadata and content." Met andere woorden, alles wat de Amerikanen aftappen wordt ongefilterd aan Israël gegeven.

Kamerdebat wellicht pas in 2014

Op verzoek van de Tweede Kamer doet de toezichthouder op de inlichtingendiensten (CTIVD) sinds 5 augustus 2013 onderzoek naar de gedragingen van de AIVD/MIVD naar aanleiding van het PRISM-schandaal. Voorzitter Bert van Delden van de CTIVD laat Privacy Barometer weten dat hij nog niet van de Amerikaans-Israëlische MoU op de hoogte was. "Als dit inderdaad zo is, dan nemen we dit zeker mee in ons onderzoek."

Het kamerdebat over PRISM is uitgesteld tot dit onderzoek is afgerond. In de wandelgangen van de Tweede Kamer hoopt men in november over het onderzoek te debatteren. Van Delden verwacht echter "zeker nog oktober" nodig te hebben voor het onderzoek. Hij waarschuwt dat de minister vervolgens nog zo'n drie maanden nodig heeft om het rapport op staatsgeheimen te controleren en een reactie voor te bereiden. Het rapport en de kabinetsreactie zullen dan pas begin 2014 aan de Tweede Kamer aangeboden kunnen worden.

reacties

Goed dat de CTIVD ook naar de Israƫl case study kijkt, hoewel het verontrustend is dat de toezichthouder dit nieuwsbericht van Privacy Barometer moet vernemen.

Minister Plasterk heeft eerder al gezegd dat hij informatie van de Amerikanen krijgt, maar dat hij niet altijd weet hoe die informatie is verkregen. Misschien wil hij het ook niet weten...

Zie ook deze tweet: twitter.com/rplasterk/status/358992509667520512

Straks kunnen we allemaal echt veilig communiceren via Hisser: www.hisser.eu/. Sterke end-to-end encryptie op een gedistribueerd netwerk.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.195 seconden