Uw medische gegevens zijn in veilige handen. Echt.

Het was weer schrikken afgelopen week toen bleek dat de medische gegevens van 300.000 mensen op straat lagen. Pers en kamerleden buitelden over elkaar heen om te zeggen dat het zo niet langer kon. Het College Bescherming Persoonsgegevens kondigde direct een onderzoek aan.

Ook minister Schippers (VVD) liet weten deze week direct met een brief over de zaak te komen. Begrijpelijk, want dit grootste datalek in de Nederlandse geschiedenis is natuurlijk heel vervelend. Maar dat is het niet alleen. Dit enorme lek van vertrouwelijke gegevens rijdt de minister op dit moment wel heel erg in de wielen. Vorige week schreef Schippers namelijk ook al een brief. De brief die alle Nederlanders straks in de bus krijgen waarin ze worden opgeroepen toch vooral hun medische gegevens in het Elektronisch PatiëntenDossier (EPD) te laten opnemen.

Hè? Het Elektronisch PatiëntenDossier? Maar dat was toch weggestemd door de Eerste Kamer vanwege de slechte beveiliging en de grote risico’s voor de privacy?

Inderdaad. Datzelfde EPD. Het was lang geleden dat de Eerste Kamer, en dan nog nadrukkelijk haar eigen VVD in die kamer, een zo hard oordeel over een wetsvoorstel had geveld. In expertsmeetings was vast komen te staan dat er 14 jaar lang(!) voor 300 miljoen aan een verbazingwekkend amateuristisch gedrocht was geknutseld. Met alle risico’s van dien voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de opgeslagen medische gegevens.

Maar de Tweede Kamer laat zich door de Eerste Kamer de les niet lezen en bepaalde dat de minister moest zorgen dat het EPD er toch komt. Want zo gaat dat in Den Haag. En wat maakt het dan nog uit wat ICT-experts en deskundigen uit de zorg allemaal voor bezwaren hadden?

Op vrijwillige basis

De minister toonde zich creatief en omzeilde de Eerste Kamer door te bepalen dat het EPD alleen op vrijwillige basis zou worden ingevoerd. Schippers droeg het geheel over aan private partijen die vrolijk met het EPD door gingen waar de overheid gestopt was.

En net nu ze dus huis-aan-huis wil laten verspreiden dat de uitwisseling van medische gegevens helemaal veilig en betrouwbaar is, komt er een mega-datalek van medische gegevens boven water. Damage control is dus geboden. Maar wat ze ook schrijft deze week, veiligheid van medische gegevens kan niet worden gegarandeerd. Dat leert dit voorval, maar ook de dagelijkse stroom van berichten over datalekken.

Door nu in een brief te beweren dat dat wel kan, is op zijn zachts gezegd mensen in slaap sussen. Misschien was ze er wel mee weggekomen, maar na wat er afgelopen week is gebeurd, lukt dat niet zo makkelijk meer. Vandaar dat de minister nu alle zeilen bij zal zetten om het volk weer in slaap te krijgen. Ze zal de huis-aan-huis mailing uitstellen. Want over een tijdje is dit weer overgewaaid en bent u dit allemaal al lang weer vergeten. Dan gelooft u haar weer als ze u vraagt deel te nemen aan het ‘veilige’ EPD.

Want wat er ook gebeurt, het Elektronisch PatiëntenDossier zal en moet er komen.

reacties

Maar niet met mijn gegevens.

Ik heb ze gelijk laten weten dat ik hier nooit aan mee zal doen.

En wat dat weer kost, zo'n brief!! Laat Schippers dat zelf maar eens betalen.

We hebben eerder ook al op onze kosten 'gecorrespondeerd' met Ab Klink, na zijn brief over het epd, om aan te geven dat we niet mee wilden doen aan het epd en dat was nog voordat er een wetsvoorstel lag! Nu is het weggestemd en 'mogen' we weer een brief krijgen. Tjongejonge, wat worden we toch verwend met al die post!

Dit is weer duidelijk een voorbeeld dat politici niet ver vooruitdenken. Als je aan zo'n systeem begint, weet je dat veiligheid belangrijk is. Daar moeten je dus mee beginnen. Nu met lapmiddelen een systeem betrouwbaar proberen te krijgen, dat in de kern niet klopt, is trekken aan een dood paard. Gewoon stoppen met dit ding en helemaal opnieuw beginnen. Maar nu eens met verstand van zaken!

Vanmorgen bij jobbird gezien:

'Uitdagende bijbaan bij groot ziekenhuis in Eindhoven

Functie omschrijving

Het Bedrijf

Groot ziekenhuis in Eindhoven

De Studentenbaan

Recruit a Student is op zoek naar studenten die aan de slag gaan met het Electronisch Patienten Dossier (EPD). Het betreft de implementatie van het EPD op verschillende afdelingen in het ziekenhuis voor artsen en poli-medewerkers. Je werkzaamheden zullen bestaan uit het begeleiden en opleiden van artsen, secretaresses en poli-medewerkers tijdens de eerste weken van de implementatie van het Elektronisch Patienten Dossier. Daarnaast bied je ze waar nodig hulp bij het wegwijs raken in het nieuwe systeem. Je zult voor aanvang van de uitrol een interne opleiding van een week volgen. De inwerkweek zal plaatsvinden in week 24. Het aantal uren is varierend tussen de 16-32 uur per week.

Functie eisen

De Student

- Je bent minimaal 2e jaars student Geneeskunde, Psychologie, HBO-verpleegkundige of een opleiding gerelateerd hieraan

- Je hebt affiniteit met ICT en bent handig met computers

- Je hebt enige kennis met medische termen (ziekenhuis/zorg achtergrond)

- Je bent communicatief zeer vaardig

- Je kan omgaan met weerstand

- Je vindt het leuk om mensen te begeleiden en wegwijs te maken met het nieuwe systeem en kan jouw enthousiasme overbrengen

Wie zijn wij?

Recruit a Student biedt uitkomst in tijden dat uw bedrijf handen en hersens te kort komt. Door een zorgvuldige screening bij intake, is onze database gevuld me

Toen ik mij uitschreef uit het EPD en een bevestiging vroeg kreeg ik een bericht met een soort uitdraai uit het EPD met mijn naam erop en dat er geen gegevens meer in staan. Ik wil niet in het EPD, ook niet met mijn naam of bsn nummer.

Weet iemand hoe je dat voor elkaar krijgt?

Bij voorbaat dank voor de tips.

Wie nu nog vertrouwen in het epd heeft, of elk ander verzinsel van de

overheid , het bewijs voor gefundeerd wantrouwen is bevestigd.

De belastingdienst speelt gegevens door naar verhuurders, de rechter en het cpb verklaren dit onwettig en de overheid geeft ontheffing.

Dus een simpel nee is de enige oplossing.

Voeg zelf uw reactie toe:

naam: 
reactie: 
0/1500
 

 

Download onze app

Privacy VandaagVolg het actuele nieuws van het Nederlandse privacyfront met onze Android app. Download hem hier!

Deel deze pagina via:

Facebook opzeggen

opzeggenLees hier hoe je je Facebook-account kan opzeggen. >>>

Heb jij wat te verbergen?

fotoMensen hebben niets te verbergen als je ze dat vraagt. Of toch wel? Bekijk de video op Youtube.

Laatste reacties:

Slimme meter weigeren

Martee: Vattenval zit nu erg te pushen voor de installatie van een slimme meter (WarmteLink)....
tegenstander straling: Ik vind mijn privacy zeer belangrijk en op al die extra straling zit ik ook niet echt te wachten....
Anoniem: Installateurs en vastnetbeheerders liegen, misleiden en bedreigen er op los, maar laat je niet intimideren....

Privacy Stemwijzer Eerste Kamer gelanceerd

A. Noniem: De Privacy stemwijzer geeft op mijn Brave browser het volgende terug: Your connection is not private Attackers might be trying to steal your information from www....
Joop: Jaaaa, ik ging het ook meteen doen en vond het zeker geweldig!
kees: onmiddellijk doen!!! u zult verstelt staan, ik tenminste wel....

UWV geeft anderhalf miljoen werkgevers onnodig toegang tot register arbeidsbeperkten

anoniem: Ik zit in het doelgroepregister en baal daar ontzettend van! heb altijd goed gewerkt voor ik er in kwam tot ik ziek werd en een paar jaar in therapie moest....

Privacy-aanbevelingen voor verkiezingsprogrammas Tweede Kamerverkiezingen 2017

Guido: Leuke tekst, maar in praktijk werkt dit niet. Autoriteit persoonsgegevens moet vanwege geld, mankracht en middelen te kort kiezen welke zaak ze wel of niet nemen, dus die doen niets, en negeren ruim 15 jaar schendingen....

Vragen over kentenscannen door belastingdienst

annoniempje: Idd Caroline het gaat alle perken te buiten! Een stelletje bloedhonden zijn het! Nog meer mensen in de problemen en schuldenproblematiek in ons (A) Sociale Nederland!

Honderd gegevens per leerling voor de overheid

Anoniem: Ik mis praktische informatie over wat we kunnen doen....

mobiele versie | volledige versie

deze pagina is samengesteld in: 0.162 seconden