Eerste Kamer blokkeert ongericht aftappen internet
Een motie van de Eerste Kamer roept de regering op om af te zien van het ongericht aftappen van internet door de AIVD. De motie is ondertekend door een brede meerderheid in de Eerste Kamer.
In de motie Franken wordt de regering verzocht "af te zien van een zodanige uitbreiding van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten dat een ongeclausuleerde, ongerichte en grootschalige surveillance van kabelgebonden communicatie van onschuldige burgers mogelijk wordt." De motie is ondertekend door de fracties van CDA, SP, PvdA, D66 en GroenLinks. Samen hebben zij in de Eerste Kamer een ruime meerderheid van 43 van de 75 zetels.
Commissie Dessens
Het kabinet stuurt al langer aan op het toestaan van het ongericht afluisteren van internet. De commissie Dessens bracht eind vorig jaar een advies uit aan de regering over het verruimen van bevoegdheden voor het ongericht aftappen. Dit zou volgens de commissie nodig zijn in de strijd tegen cyberaanvallen en digitale spionage. Minister Plasterk (PvdA) heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden of en in welke vorm hij deze bevoegdheid aan de AIVD en MIVD zou willen toestaan. Naar verwachting komt hij dit najaar met een wetsvoorstel over de bevoegdheden van de inlichtingendiensten en de controle daarop.
Alleen in de ether
Op dit moment mogen AIVD en MIVD alleen in de ether ongericht alle signalen aftappen en de gegevens verwerken. De commissie Dessens adviseerde de minister om deze bevoegdheid "techniek-onafhankelijk" te maken, zodat ook "kabelgebonden communicatie" (lees: het internet) ongericht afgeluisterd kan worden. Bij deze nieuwe bevoegdheden zouden volgens Dessens de burgerrechten gewaarborgd zijn als de minister eerst toestemming voor het afluisteren geeft en er beter toezicht door de toezichthouder plaatsvindt.
Stemming
Met de motie ondertekend door de meerderheid van de Eerste Kamer lijkt het ongericht aftappen van internet door de inlichtingendiensten van de baan. De stemming is volgende week dinsdag 7 oktober.
Update 30 september: Plasterk schrijft in een brief aan de Eerste Kamer dat hij de motie Franken als een ondersteuning van zijn wetgevingstraject ziet. Hij ontraadt de motie daarom niet en wacht de stemming af.
Update 7 oktober: De motie is door de Eerste Kamer aangenomen. Voor stemden: PvdA, CDA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus en de OSF. Tegen stemden: VVD en de PVV. De SGP was afwezig. De VVD noemde de motie "overbodig" omdat Plasterk in zijn reactie de motie al had omarmd.